Ah ti dušebrižnici

Ljudi koji boluju od Znam-Sve-O-Svemu bolesti


Objavljeno: 09.02.2012.

Foto: Karmen Poznić
Pogledano: 4107 puta

Ako ste dobra, nesebična, nerealna i u suštini naivna osoba, dobrodošli u klub. Danas je na repertoaru tema o osobama koje naivčine vulgaris ne mogu instinktivno svrstati pod loše pa će ih pustiti u svoj život i dati im da ih povrijede ili u najmanju ruku dignu tlak umjesto da im odmah daju nogom u guzicu.

Naime, ništa ozbiljno zapravo nije posrijedi. Ovaj put nam ne prijeti invazija vampira i izvanzemaljaca, nego čisto osoba koje na sve imaju nešto za reći i koje naravno znaju sve o svemu.

A ne znaju.

E sad, kao već navedeni vampiri i izvanzemaljci, ni te osobe nisu baš najlakše za prepoznati. Kreću se među nama, infiltriraju se u naše društvene krugove, izgledaju poput nas, neki su nam jako dobri prijatelji, a neki i hodaju s nama. Riječ je o vrlo pametnim i često fizički privlačnim osobama koje ipak iz nekog razloga imaju more kompleksa koje bi voljeli riješiti tako da skrše vaš ego i vaše samopouzdanje. Pod uvjetom da ga imate. Ako ga nemate, to bolje. Za njih, jel'.

Ako su pritom i fizički neprivlačni, tim gore, maltretirat će vas i duže. Odavat će dojam općeg znanja i načitanosti, a u biti nemaju blagog pojma ni o čemu niti su za išta posebno kvalificirani. Ali ono što će oni htjeti da vi mislite je da pak oni sve znaju. I što je najgore, uspjet će vas uvjeriti u to.

Pa će vam objašnjavati razne stvari od onih koje su vam potpuno jasne do onih koje njima definitivno nisu, ali nisu ni vama pa će u tome uvidjeti priliku da se još malo igraju s vašom psihom. Tu je riječ o najbanalnijim stvarima, poput najboljeg načina za šetanje vašeg psa (iako oni nemaju psa, a vi ga imate oduvijek), menstrualnog ciklusa (iako je dotični dušebrižnik muško) pa sve do stvari o kojima apsoluno nemaju pojma, a kojima se vi izričito bavite, ali eto, oni su pročitali neke stvari na internetu pa će biti dovoljno dobri i podijeliti s vama zrnce mudrosti. Joj, koje li sreće. Hvala nebesima na takvim osobama i njihovoj nesebičnosti.

Najbolji su pak u pakiranju savjeta, bolji od svih teta u otmjenim dućanima koje će vam uvaliti muda pod burege ili koje vam i najveću glupost upakiraju u prekrasan poklon za čangrizavu tetu u staračkom domu. Reći će kako se radi o dobronamjernim kritikama, iako se iz aviona vidi da se sustavno samo prave pametni.

E sad riječ, dvije o kritikama. Wikipedija kaže da je dobra kritika iskreno i primjereno motivirana, s pozitivnim namjerama, nikako zlonamjerna. To definitivno nije ono što dušebrižnici vama žele uputiti, iako će vas pokušati uvjeriti u to. „Vi ste osjetljivi, vi imate preveliki ego, vi nemate pojma, vi ste apsolutno neinformirani“... I sami znate da je to apsolutno netočno. Imate moje dopuštenje i dopuštenje svake zdravorazumske osobe da ih nabijete tavom u glavu. U najmanju ruku.

Još uvijek niste uvjereni? Zar stvarno mislite da postoji osoba koja zna sve o svemu? Koja je bolja od vas u onom u čemu znate da ste dobri? Dajte si opalite jedan šamar.

Lijeka, naravno, nema. Bolest Znam-Sve-O-Svemu je neizlječiva. Olakotna okolnost je što zaražena osoba od tog neće dugo patiti, ali ćete vi. I vama će biti iznimno bolno što će vas netko konstantno pokušavati uvjeriti da nemate pojma ni o čemu. Zato lijepo s desnom rukom napipajte ono tvrdo na dnu vaših leđa. Dobra vijest, to je vaša kičma. Sad je lijepo upotrijebite, recite pa-pa dotičnom pametnjakoviću i sačuvajte bar komadić svog dostojanstva za prave kritike od relevantnih osoba koje vam ih imaju i zašto uputiti.

Komentari
Vjerovati sebi ili ...
Samo vjerovanjem u sebe postižemo zacrtane ciljeve i gradimo vlastiti život...
 
Krivo je ovo u
Prije 3864 dana Koliko smo i što zapravo spremni tolerirati...
Ostvarite svoje želje
Prije 3873 dana Otkrivanje snage u sebi za ostvarenje svake želje...
Komuniciraj humanitarno!
Studentska inicijativa za pomoć onima kojima je pomoć neophodna...
 
Namirnice koje štede novac
Prije 3885 dana Čišćenje kućanstva bez jakih kemikalija...
Zajedničko ljubavno gnijezdo
Prije 3927 dana Savjeti za uređenje vašeg malog raja...
Atina: Mama d.o.o.
Kada na prvu izostane postnatalni entuzijazam...
 
Slušaj me sine
Prije 4209 dana 14 načina kako komunikacijom odgojiti poslušno dijete...
Najveći mitovi o trudnoći
Prije 4272 dana Što zapravo smijete, a što ne tijekom trudnoće...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy