Kada ste u žurbi i nemate puno vremena za pripremu ukusnog ručka, a ipak biste htjeli pojesti nešto kuhano, pravi je trenutak za ove zapečeni njoki.
S obzirom na to da uz ove njoke ide ukusan ragu, još je idealnija situacija ako vam je ragua ostalo od jučerašnjeg ručka, pa osim što nećete bacati jučerašnju hranu, priprema njoka bit će još brža.
Pa krenimo brzo:
Sastojci su dovoljni za obrok za tri osobe.
Sastojci:
1 kg njoki
50 grama maslaca
40 grama parmezana
100 grama gaude
5-6 dl ragua ili
Za umak od ragua:
250 grama miješanog mljevenog mesa
1 glavica luka
2 čena češnjaka
20 grama peršina
sol, papar,
2 dl pasirane rajčice ili šalše
1-2 dl vode
Priprema:
Ako imate gotov ragu, podgrijte ga, a ako ne onda pripremite brzinski ragu od navedenih sastojaka na uobičajeni način.
Nasjeckajte luk, češnjak i peršin. Popržite luk, dodajte mljeveno meso, posoliti, popaprite, dodajte češnjak i peršin, a kad je meso gotovo dodajte pasiranu rajčicu te na kraju vodu, ovisno o gustoći umaka.
Za vrijeme dok se priprema umak, uključite pećnicu na 200 st.C i skuhajte njoke.
Skuhane njoke ocijedite i stavite u vatrostalnu posudu premazanu maslacem. Dodajte ragu umak, pospite ribanim parmezanom pa sve dobro promiješajte. Po vrhu naribajte gaudu i stavite peći u zagrijanu pećnicu.
Pecite 30 minuta.
Ova je količina dovoljna za 3 osobe. Zapečeni njoki su dosta zasitni.