Naša Tihana donosi vam recept za čokoladni fondan koji možete upotrijebiti za bilo koju tortu i/ili kolač.
Sastojci:
350g čokolade
125 g tekuće glukoze
2 bjelanjka
800 g šečera u prahu
Priprema:
1. Nemate tekuću glukozu? Uzmite 150 g fruktoze (voćni šećer) i zagrijte ga s 2 jušne žlice vode dok ne postane sirup – to je zamjena za tekuću gukozu! :)
2. Čokoladu i glukozu stavite da se otope na pari, promiješajte tu i tamo da postane glatko. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi, ali ne previše.
3. Od bjelanjaka izmiksajte čvrsti snijeg. U veću posudu stavite snijeg i mješavinu čokolade i glukoze s 3 jušne žlice šećera u prahu.
4. Dodavajte šećer malo po malo u mješavinu i mijesite dok ne dobite željenu strukturu!
Može se upotrijebiti odmah ili čuvati u plastičnoj foliji na sobnoj temperaturi oko 2 tjedna. Ako se čuva u hladnjaku prije pripreme malo ga stavite u mikrovalnu da se otopi ali samo na 10-15 sekundi!
Ja sam sa njime pokrila tortu promjera 26 cm, i još mi je ostalo!
Jedina opaska je bila da sam ga ja malo predebelo izvaljala pa mi se potrgao malo na nekim mjestima, tako da je najbolje da se tanko izvalja. Tortu prije nanošenja premažite pekmezom ili buttercreamom da se fondan bolje primi! Isto tako je odlična za izrezivanje različitih figurica :)
Nadam se da će drugi puta ispasti bolje :) praksa čini majstora :)
Recept iz knjige “Best-ever book of chocolate” :)