Dobivate li dovoljno sunčeve svijetlosti?

Kao djeca ovoga planeta, ovisni smo o sunčevim zrakama


Objavljeno: 17.11.2011.

Foto: Divine Energy Park
Pogledano: 4120 puta

Način života suvremenog poslovnog čovjeka redovito uključuje gotovo cjelodnevni boravak u zatvorenom prostoru. Iz naših domova, automobilima odlazimo do ureda, odakle se ponovo vraćamo automobilima, te je tako jedina svjetlost koju naše tijelo primi tijekom dana svjetlost umjetne rasvjete ili nedostatne količine sunčeve svjetlosti blokirane staklima prozora.

Kao djeca ovog planeta ovisni smo o sunčevim zrakama. Naši tjelesni sustavi prilagođeni su optimalnom funkcioniranju pri izloženosti dovoljnoj količini sunčeve svjetlosti. Danas je nažalost široko prihvaćeno vjerovanje kako je sunčevo zračenje vrlo opasno i često se ono izjednačava s preranim starenjem i rakom kože. Neosporan je negativan utjecaj pretjeranog izlaganja suncu na ljudski organizam. Neoprezna prekomjerna izloženost ultraljubičastom zračenju može uzrokovati oštećenje kože, te utjecati na kožne promjene, uključujući i mogući nastanak malignog tkiva.

S druge pak strane, nedostatna količina sunca može biti uzrokom pomanjkanja vitamina D u organizmu, budući da ga relativno malo hrane sadržava u većim količinama, što može dovesti do poremećaja kostiju i zuba te slabosti mišića. Manjak sunčevog zračenja danas se povezuje s visokim krvnim tlakom, rakom prostate, dojke i debelog crijeva, debljinom, depresijom, padom imuniteta itd.

Sunce kao lijek

Liječenje sunčevom svjetlošću, tzv. helioterapija, poznato je od davnina. Hipokrat, otac zapadne medicine, jedan je od najpoznatijih pobornika ovog liječenja. Stari Grci, Rimljani, Egipćani, Indijci i mnogi drugi narodi u liječenju brojnih poremećaja i bolesti koristili su ovaj oblik terapije. No čak i u novijoj povijesti, početkom 20. st., helioterapija se redovito i uspješno koristila za liječenje tuberkuloze, rahitisa, rana, kožnih poremećaja itd.

Smatra se kako je za aktivaciju dostatne proizvodnje vitamina D u tijelu za malu djecu dovoljno tek kratkotrajno izlaganje od 15-20 minuta dnevno, dok je odraslima za to potrebno više sunca. Također, što je put čovjeka svjetlija, ova je aktivacija brža, budući da melanin, kožni pigment, upija ultraljubičaste zrake i sprječava njihovo prodiranje dublje u tkivo.

Osim preko kože, naš organizam sunčeve zrake prima i putem očiju. Ovo je također bitan put primanja zračenja, kojeg su poznavale mnoge drevne kulture. I na zapadu sve popularnija solarna joga, jedna je od metoda koje se zasnivaju na primanju sunčeve svjetlosti kroz oči, po vrlo preciznim uputama.

Sunčeva svjetlost i pinealna žlijezda
Sunce također ima važan utjecaj na naš bioritam kao i na naše raspoloženje. Ljudska su bića prilagođena životu u budnoj aktivnosti tijekom dana i spavanju tijekom noći. Stoga noću, odnosno pri smanjenoj količini svjetlosti, naša pinealna žlijezda počinje lučiti hormon spavanja – melatonin. Ujutro kad sunčeva svjetlost uđe u naše oči, proizvodnja ovog hormona se smanjuje te se počinje lučiti hormon serotonin, jedan od tzv. hormona sreće.

Više razine serotonina, koje se luče pri dostatnoj izloženosti suncu, povezane su s pozitivnim raspoloženjem, unutarnjim mirom te povećanom koncentracijom. Kako je sekrecija ovih dvaju hormona pinealne žlijezde povezana, osiguravanjem dovoljne količine serotonina tijekom dana, reguliramo i produkciju melatonina, odnosno omogućujemo našem organizmu kvalitetniji san tijekom noći.

Oprez sa zaštitnim naočalama

Nošenje zaštitnih naočala za sunce dodatno, često nepotrebno, ograničava izloženost sunčevom zračenju. No veći problem od naočala koje blokiraju UV zračenje predstavljaju neprimjerene, najčeće korištene naočale za sunce, koje ne sadrže dostatnu UV zaštitu. Pri nošenju zatamnjenih naočala, zjenice se refleksno šire i kroz njih, ukoliko naočale ne posjeduju zaštitu, u oko tada neometano prodire velika količina zračenja, što može dovesti i do ozbiljnijeg oštećenja oka.

Naše se oči pri jakoj svjetlosti spontano prilagođavaju skupljanjem zjenica kako bi se na prirodan način spriječilo prekomjerno prodiranje sunčevog zračenja u oko te kako ne bi došlo do oštećenja. Stoga zapravo nije potrebno nositi naočale pri umjerenoj jačini zračenja, osim u slučaju velike preosjetljivosti očiju.

Sunce je izvor života na ovom planetu. Oprezan i razuman boravak na suncu nosi u sebi brojne blagodati. Zašto ne bismo iskoristili ovaj besplatan i svima dostupan način da se osjećamo zdravije i sretnije?

 

 

© Copyright Park Božanske Energije (Divine Energy Park), Zagreb

Komentari
Bacite se na nerad
Kako se isključiti, opustiti i ne misliti na obaveze...
 
Harmonija i sklad između
Prije 3762 dana Kako postići obostrano razumijevanja i ravnotežu u muško-ženskim odnosima...
Brz život, malo novca
Prije 3811 dana Kako se nositi s problem napadaja panike...
Silk Milk konačno u
Uz Ledo Spomenar stvorite nove uspomene za pamćenje...
 
Neodoljiva topla čokolada, mmm...
Prije 3221 dana Otkrivamo vam mjesto gdje pripremaju najbolju!...
Jedna ulica, tisuću okusa!
Prije 3435 dana Street Food Festival na Strossmayerovom šetalištu...
Vježbanjem do savršene guze
Ljeto samo što nije tu, a vi još niste poduzele ništa po...
 
Uspješna motivacija za trčanje
Prije 3773 dana 7 savjeta kako se motivirati za trčanje i ne odustati...
U čemu je najbolje
Prije 3787 dana Koju odjeću i obuću odabrati za vježabnje, a koju izbjegavati...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy