Dvobojni pužići

Dugotrajni keksi s mirisom cimeta


Objavljeno: 01.12.2011.

Foto: Snježana Cetina
Pogledano: 5795 puta

Razmišljate li već o Božiću? ☺

Za ovaj period pripremila sam nekoliko prigodnih recepata koji će vam možda pomoći u odabiru blagdanskih kolačića.

Danas su to Dvobojni pužići.

Sastojci:

500 grama glatkog brašna
na vrh noža praška za pecivo
prstohvat soli
120 grama šećera
1 jaje
100 ml kiselog vrhnja
100 grama margarina

Ostalo:

2 žličice cimeta
2 žličice kakaa u prahu
1 jaje za premazivanje

Priprema:

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, dodajte sol i šećer. U sredini napravite udubljenje pa tu stavite malo omekšali margarin i miješajte s brašnom dok se margarin potpuno razmrvi. Dodajte jaje i kiselo vrhnje (odvojiti pola male žličice) pa mijesite da nastane kompaktna glatka smjesa.

Tijesto podijelite na dva dijela.

U jedan dio dodajte cimet pa dobro ponovno izmiješajte da se cimet ravnomjerno rasporedi. Oblikujte kuglu, spljoštite i spremite u prozirnu foliju za domaćinstvo ili manju vrećicu i stavite u hladnjak.

U drugi dio dodajte kakao i pola male žličice kiselog vrhnja (odvojeno ranije od 100 ml), dobro izmiješajte pa također stavite u foliju ili vrećicu i na pola sata u hladnjak.

Izvadite tijesta iz hladnjaka. Svaki prerežite na pola. Razvaljajte 1 tamnu polovinu na veličinu od oko 30x20 cm, odložite ga sa strane. Razvaljajte 1 svjetlu polovinu na veličinu od oko 30 x 20 cm (bolje da je malo pola cm širi od tamnog), premažite ga razmućenim jajetom i prekrijte razvaljanim tamnim tijestom te valjkom lagano prijeđite preko sastavljenih tijesta kako bi se bolje sljubili. Sve zajedno zarolajte u roladu i stavite sat vremena u zamrzivač kako bi šare nakon rezanja ostale što urednije.

Isto sve napravite s preostalim polovinama svijetlog i tamnog tijesta. Slagati se može po želji: tamno preko svjetlog ili svjetlo preko tamnog tijesta.

Nakon sat vremena, uključite pećnicu da se ugrije na 180 stupnjeva C.

Izvadite rolade i režite oštrim nožem na široke fetice širine 5 mm. Kekse slažite na lim obložen papirom za pečenje. Kad je pećnica ugrijana stavite peći kekse 15-18 minuta.

Mirišu na cimet. ☺ Mogu se čuvati duže vrijeme u limenoj kutiji.

 

 

 

Komentari
Kristina 01.12.2011
Izgledaju zanimljivo, ovaj Božić idu na listu za kolače pa ćemo vidjeti kakvi su. :)

Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy