Djed Božićnjak je fejker

Kako je nastao Djed Božićnjak i kako se iskomercijalizirao


Objavljeno: 21.12.2011.
Autor: Judita Rogina Žud

Foto: thesweetlola.tumblr.com
Pogledano: 4238 puta

Ova blagdanska histerija podsjeća me na ogroman cirkus. Uopće mi nije jasno iz kojeg razloga svi živi imaju potrebu sjediti Djedici u krilu. Nije mi jasno iz kojeg se razloga troši struja po ulicama, trgovima i trgovačkim centrima na iritantne blješteće lampice. Nije mi jasno čemu tradicionalna blagdanska gužva na cestama. Također mi nije jasno zašto mi kvart i ove godine izgleda kao ulica iz one iritantne televizijske reklame za onaj famozni gazirani sok.

Tko je uopće taj Djed Božićnjak?

Wikipedia kaže: "Djed Božićnjak (eng. Santa Claus, Father Christmas) je izmišljeni lik koji djeci donosi darove za Božić. Danas je popularan širom svijeta, a često se, u božićno vrijeme, pojavljuje kao zaštitni znak kompanije tog famoznog gaziranog soka.

Komercijalizirani lik veselog Djede Božićnjaka
koji širom svijeta uveseljava djecu poklonima, vuče svoje podrijetlo od kršćanskog sveca, svetog Nikole. Preobrazba svetog Nikole u sekularni lik Djeda Božićnjaka zasluga je protestantske reformacije, a započela je u britanskoj kolonijalnoj Americi. Američka verzija Djeda nastala je u New Amsterdamu (današnji New York) prema nizozemskoj verziji kršćanskog sveca, pod imenom Sinterklaas.

Tijekom 19. stoljeća američki novinari u SAD-u popularizirali su izmijenjenu verziju svetog Nikole, koji je postao veseli, debeli djed koji živi na Sjevernom polu i koji putujući na svojim saonicama donosi u vrijeme Božića djeci poklone. Danas prepoznatljivi lik Djeda Božičnjaka, djelo je Thomasa Nasta, koji ga je nacrtao prema opisu iz pjesme za djecu iz 1823. godine.

U većini kršćanskih zemalja, osobito u Europi pa tako i u Hrvatskoj, postoji jasna distinkcija između kršćanskog sveca i komercijalnog Djede Božićnjaka.

Božićne i novogodišnje priče kazuju da Djed živi u finskom dijelu Laponije sa svojom ženom, gospođom Božićnjak. Tamo postoje radionice gdje vilenjaci izrađuju igračke. Prema tradiciji, potrebno je na Badnju večer, 24. prosinca, objesiti čarape uz kamin. Po noći, Djed leteći na saonicama koje vuku jeleni, ide po kućama, silazi niz dimnjak i ostavlja pod božićnim drvcem darove za djecu.“

Ovakvu hrpu gluposti nisam pročitala već odavno!

Bilo mi je drago, do ponovnog cirkusa sljedeće godine želim vam sve najbolje!

Vaša Žud Grinch

Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.