Nejebica u zoološkom vrtu

Kako se žene ponašaju u -Moram prašit situacijama-


Objavljeno: 30.03.2012.
Autor: Judita Rogina Žud

Foto: Ami 211, flickeflu.com
Pogledano: 4209 puta

Na stranu generaliziranje, no izraz "Moram prašit" nekako se češće čuje od muškog, nego od ženskog roda. Pa kad zagusti, bez imalo susprezanja mužjak će zapišati teritorij, malo se muvat oko ženke dok ista ne digne rep, i onda uletit… I amen.

Ženski će rod u "Moram prašit situacijama" prvo dobro razviti filozofiju, razraditi taktiku, treptat i pecat, a kad im se posreći drugo će jutro zaključiti da su zaljubljene. Ono malo muške logike od večer prije, pretvoriti će se u katastrofalnu imaginaciju s još katastrofalnijim scenarijem. Svaka čast izuzecima.

Fora kod tih "Moram prašit spika" je da se sudionici procesa parenja po animalnom sistemu vrte u začaranom krugu. Nakon runde dvije donekle dobrog prašenja, slijedi vrijeme apstinencije, a kad dođe proljeće… hop, opet u akciju! Apstinencija traje sve dok se ne nanjuši kompatibilan partner, a to kad si mlada i luda živina baš i nije uvijek jednostavno. Ponekad mlade živine ni same ne znaju što zapravo žele od svog životinjskog života, pa samim time znaju sfušat do bola pri odabiru partnera. O posljedicama nećemo.

Neki dan me jedan od mojih najboljih primjera "Moram prašit spike" odveo u zoološki vrt gledati životinje. Naprosto mi je bilo žao gledati neku ženku merkata kako sva nadrk… hoda uokolo po kavezu i šepuri se da si digne cijenu. A mali skače oko nje ko narajcana budala. Ona neda i gotovo! Ja si mislim daj nemoj bit luda, poslije ćeš opet kukat da ti fali i da ti već dugo nije niš pošteno uletilo…

Onda shvatim da si ženka merkata zapravo može dizat cijenu, jer je naučila da je u prirodnom okruženju socijalna struktura kolonija merkata vrlo složena, i da se zapravo jedinke drže zajedno u čoporima po 30 njih na hrpi. U čoporima se drže kako bi se zaštitile bolje od grabežljivaca. Tako da u prirodnom okruženju merkat zapravo nema izbora, i u tako maloj skupini vjerojatno ne može kresat recimo drugu ženku, pa je osuđen na trpljenje ženskog šepurenja. U zoološkom vrtu još je stresnije nego u prirodnom okruženju jer ih je još manji broj nego u stvarnom čoporu.

Eto, toliko o merkatima. Dok se oni bare po zoološkom vrtu, ja pijem već treću kavu s onom svojom budalom koja me vodi u zoološki, šepurim se ko zadnji puran i to bez konkurencije u čoporu i još se nisam probudila zaljubljena. Frustrirajuće. Ooopasno frustrirajuće! 

Komentari
Da biste mogli komentirati članke morate biti registrirani korisnik. Registrirajte se ovdje.