Disciplinirajte bebača, za odgoj nikad nije rano

Već s jednom godinom znaju što je pogrešno, a što ispravno


Objavljeno: 31.08.2011.

Foto: Morana Popovčić
Pogledano: 5984 puta

Kada vaše jednogodišnje (ili nešto starije) dijete vrišti, urla, rasplače se zbog toga što ne može dobiti slatkiš, baca se na pod nasred trgovine i razbacuje uokolo stvari s polica, zasigurno biste najradje propali u zemlju od neugodnosti, dok svi u trgovini gledaju samo u vas i misle kako imate “neodgojeno derište”. Što učiniti, kako ga smiriti, što god kažete, ništa ne pomaže, a dijete je još gore kada je kod kuće, jednostavno radi sve ono što ne smije? – Imajte na umu da je riječ o jako malenom djetetu, kod kojega još uvijek ne pali princip ukidanja nekih povlastica koje ima ili pak neke zabrane – ili jednostavnije, kod njih ne pali kazna. Dijete te dobi još uvijek ne može povezati uzrok i posljedicu, ali zato može razlikovati ispravno od pogrešnog – i to ga treba naučiti. 

Pokušajte mu odvratiti pozornost

Kada vaše dijete ima svoju “malu predstavicu”, pokušajte se odhrvati nagonu da se izderete na njega. Vaš pojačani ton može ga samo još više uznemiriti te će vaš pokušaj smirivanja situacije, istu situaciju samo pogoršati. Pokušajte dijetetu brzo i smireno odvući pozornost na nešto drugo. Primjerice ako ste kod kuće i dijete se počne penjati po rubu naslonjača ili po nekom drugom komadu namještaja, lagano ga spustite na pod i počnite pjevušiti, čitati neku priču, igrati se s igračkom i slično. Vaš mališan brzo će se zainteresirati za ono što vi radite.

Budite dosljedni

Možda mislite da je bezazleno ako “samo ovaj put”, djetetu koje plače za slatkišem kojeg u određenom trenutku ne bi trebalo pojesti, zaista i date taj slatkiš. No popustite li samo jednom, djetetu će to dati povoda i hrabrosti da zaplače i bilo koji drugi put kada želi slatkiš. Vrlo je važno postaviti određene granice i biti tome dosljedan te ne posustajati ni “samo ovaj put”. Vaš suprug se također toga mora pridržavati, morate imati zajednička pravila, jer će dijete inače biti zbunjeno, a vi možete ispasti zloćesta mama koja ništa ne dopušta.

NE ne pali uvijek

Ako svome djetetu često ponavljate riječ NE, to može izazvati potpuno suprotan učinak. Dijete vas jednostavno može početi ignorirati, a što je još gore, može početi koristiti to NE i kada samo nešto ne želi. No kako onda djetetu reći NE ako ne tom rječju? – Postoje dva slučaja. NE biste trebali izgovarati samo kada je u pitanju djetetova sigurnost. Ako krene gurati prste u utičnicu, tada ćete strogim glasom odlučno reći NE. Ako je pak slučaj takav da djetetova sigurnost nije u pitanju, tada biste klasično NE trebali pretvoriti u neku pozitivu. Primjerice ako dijete želi slatkiš prije ručka, a ne smije ga dobiti, možete reći jednostavno: “Pričekaj malo, dobit češ slatkiš poslije ručka”, umjesto “Ne može sad”.

Pokažite kako

Mala djeca mnogo više shvaćaju gledajući vas kako nešto radite, nego slušajući što pričate. Primjerice pranje zubiju prije spavanja za neke je prava noćna mora. Odvedite dijete u kupanicu i pridružite mu se. Kada vidi kako vi to radite, znat će da to nije ništa strašno. Neka to bude vaša zajednička rutina, vi ionako također morate oprati zube. Ako primjerice dijete nije baš društveno, i ne želi davati puse baki, dedi i drugim rođacima koji to toliko vole, prvo recite: ‘Ajmo dati pusu baki, pa onda to i učinite.

Pohvalite dobro ponašanje

Djeca uglavnom izvode svakakve prethodno navedene ludorije, zbog nedostatka komunikacijskih vještina, a kada zaplaču, to je siguran put do vaše pozornosti. Upravo tu pozornost, morate mu dati i kada učini nešto dobro. Pokažite djetetu da cijenite što vas je poslušalo ili što poštuje pravila koja ste mu odredili. Tako ćete ga naučiti da i dobro ponašanje privlači vašu pozornost.

 

Izvor: Parents magazine

Komentari
Vjerovati sebi ili ...
Samo vjerovanjem u sebe postižemo zacrtane ciljeve i gradimo vlastiti život...
 
Krivo je ovo u
Prije 3340 dana Koliko smo i što zapravo spremni tolerirati...
Ostvarite svoje želje
Prije 3348 dana Otkrivanje snage u sebi za ostvarenje svake želje...
Gumena traka obložena satenom
Zašto zahvaliti ljudima koji guraju nos gdje mu nije mjesto...
 
Sumnja da mutim s
Prije 3427 dana Što učiniti kada vaša prijateljica sumnja u vaše namjere s njezinim dečkom?...
Borba s vjetrenjačama zvanim
Prije 3438 dana Brinemo li se ponekad previše što drugi misle nama?...
Komuniciraj humanitarno!
Studentska inicijativa za pomoć onima kojima je pomoć neophodna...
 
Namirnice koje štede novac
Prije 3361 dana Čišćenje kućanstva bez jakih kemikalija...
Zajedničko ljubavno gnijezdo
Prije 3402 dana Savjeti za uređenje vašeg malog raja...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy