Granica između trudnoće i menstruacije

Saznajte jeste li trudni i prije testa


Objavljeno: 31.08.2011.

Foto: Morana Popovčić
Pogledano: 105010 puta

Koliko ste puta do sada već mislili da ste trudni, onda kada ste to željeli, ali i onda kada vam to nije bila neka želja? Koliko ste puta osluškivali svoje tijelo, tražili simptome, uspoređivali? Bez obzira na to želite li ostati trudni ili ne, zasigurno ne možete dočekati da saznate jeste li ili niste u drugom stanju. Postoje određeni simptomi trudnoće koji se pojavljuju neposredno nakon začeća, a prema njima možete zaključiti jeste li trudni i prije nego što vam to pokaže test za trudnoću. Postoji samo jedna mala zamka, naime neki od tih simptoma vrlo su slični onima koje imate prije dolaska mentruacije, a neki mogu biti uzrokovani i mnogim drugim zdravstenim stanjima.

Natečene grudi

Tkivo u grudima jako je osjetljivo kada je pod utjecajem hormonskih promjena. Ako ste trudni, nakon što je jajašce oplođeno, progesteron i hCG će preplaviti vaše tijelo, što će istovremeno povećati volumen krvi, a vaše će grudi postati natečene, često i bolne te će se doimati težima. No pripazite – taj simptom može nagovještati i skori dolazak menstruacije.

Grčevi

Ako ste na početku trudnoće, mogli biste osjećati grčeve kao da imate ili biste svaki tren trebali dobiti menstruaciju. Ako je ipak riječ o trudnoći, grčevi su posljedica spajanja oplođenog jajašća sa stijenkom maternice, koja se u tom trenutku i pomalo rasteže kako bi bila spremna za masivno širenje tijekom sljedećih devet mjeseci.

Točkasto krvarenje

Samo 25% žena će imati neku vrstu točkastog krvarenja na samom početku trudnoće. Stoga biste u ovom slučaju možda prije posumnjali u početak menstruacije nego u trudnoću, no ako ta vaša “menstruacija” traje kraće i oskudnija je nego inače – možda je vrijeme da kupite test za trudnoću.

Umor

Postoji, recimo to tako, običan umor, ali i onaj kada biste najradje zaspali na poslu, kada se osjećate preiscrpljeno da biste se posvetili svakodnevnim aktivnostima, vježbanju i slično. Ako je tako, tada možda još netko crpi vašu energiju. Već nakon dva tjedna od začeća, vaše dijete počinje uzimati vaše kalorije, što vrlo brzo može iscrpiti vaše izvore energije.

Tamne bradavice

Vaše bradavice promijenle su boju i tamnije su nego inače? To je gotovo siguran simptom trudnoće jer ti hormoni utječu na aktivnost melanocita, odnosno stanica u bradavicama koje su odgovorne za njihovu boju. Ako ste tamnije puti, moguće je da nećete ni primjetiti promjenu prije otprilike desetog tjedna trudnoće.

Mučnina

Ozbiljnje, jake jutarnje mučnine neizbježne su za čak 85% trudnica, no malo njih će te mučnine osjetiti već u prvim tjednima trudnoće. Ipak, u ranom stadiju trudnoće mogu se javiti tek blage mučnine.

Napuhnutost

Povišena razina progesterona usporava vašu probavu, pa vam trbuh može biti napuhan, a vi više ne možete zakopčati ni omiljene traperice. Uzrok tomu može biti dolazak menstruacije, a naravno i trudnoća. Dolaskom menstruacije, napuhnutost će splasnuti, dok ćete u slučaju trudnoće ostati napuhnuti. Kupite test i budite sigurni o čemu je riječ. Ne zaboravite da uzrok napuhnutosti može biti i samo loša prehrana.

Zatvor

Isti hormoni odgovori na napuhnutost, uzrokuju i zatvor. Vaš probavni sustav je u trudnoći usporen i hrana kroz njega više ne prolazi brzo kao prije. Nažalost, što vaša trudnoća više odmiče, problemi sa zatvorom bit će češći.

Češće mokrenje

Svako malo morate mokriti. No jeste li samo prehladili mjehur ili ste trudni? – Na početku trudnoće, vaši bubrezi češće i učinkovitije izlučuju tekućine, i iz tog razloga češće morate mokriti. U kasnijim stadijima trudnoće to je pak stvar što vaša proširena maternica pritišće mjehur.

Žudnja za ugljikohidratima

Odjednom imate neopisivu želju za krafnama, pecivima i slično? – u trudnoći vaše iscrpljeno tijelo žudi za dodatnim izvorom ugljikhidrata, jer su lako probavljivi, a to pomaže i u održavanju visoke razine energije u vašem tijelu.

Glavobolja

U prvih nekoliko tjedana trudnoće, povećani volumen krvi u tijelu može uzrokovati blage glavobolje. No, uskoro će se vaše tijelo priviknuti na povišenu razinu hormona, pa će i glavobolje biti rjeđe.

Promjene raspoloženja

Napuhnuti ste, imate zatvor, boli vas glava, imate grčeve u abdomenu, mučno vam je – naravno da ćete imati promjene raspoloženja. Možete osjećati bezvoljnost i neopisivu nervozu. No, pogađate već – to je i možda najučestaliji, simptom PMS-a.


***

Ako imate sve ili samo neke od navedenih simptoma, još uvijek nije sigurno da ste trudni. Čak i ako dobijete menstruaciju savjetujemo vam da ipak napravite test za trudnoću, jer u rijetkim slučajevima, menstruacija redovno dolazi i još nekoliko mjeseci nakon začeća. Ovisno o tome koje simptome imate, možda nije loša ideja i da posjetite liječnika.

Komentari
Komuniciraj humanitarno!
Studentska inicijativa za pomoć onima kojima je pomoć neophodna...
 
Namirnice koje štede novac
Prije 3809 dana Čišćenje kućanstva bez jakih kemikalija...
Zajedničko ljubavno gnijezdo
Prije 3851 dana Savjeti za uređenje vašeg malog raja...
Vjerovati sebi ili ...
Samo vjerovanjem u sebe postižemo zacrtane ciljeve i gradimo vlastiti život...
 
Krivo je ovo u
Prije 3788 dana Koliko smo i što zapravo spremni tolerirati...
Ostvarite svoje želje
Prije 3797 dana Otkrivanje snage u sebi za ostvarenje svake želje...
Gumena traka obložena satenom
Zašto zahvaliti ljudima koji guraju nos gdje mu nije mjesto...
 
Sumnja da mutim s
Prije 3876 dana Što učiniti kada vaša prijateljica sumnja u vaše namjere s njezinim dečkom?...
Borba s vjetrenjačama zvanim
Prije 3887 dana Brinemo li se ponekad previše što drugi misle nama?...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy