Hodnik – gdje energija ulazi u dom

Kako urediti hodnik da postane mjesto širenja pozitivne energije na cijeli dom


Objavljeno: 22.04.2012.

Foto: Screenshot Sretno vrijeme
Pogledano: 24470 puta

Ulazni hodnik ili predvorje mjesto je ulaska energije u naš dom. Želimo svakako da je ona pozitivna, "chi" energija. Kažu stari Kinezi da su ulazna vrata i hodnik "usta doma", prostor iz kojega kreće stvaranje glatke, nježne, životne "chi" energije, mjesto koje daje prvi dojam o tome kakvi ste i što nas očekuje....

Boje

Važno je da je hodnik svijetlih boja. Nikako nemojte u hodnik unijeti sada tako moderan monokromatski stil uređenja. Odnosno, ako ste odlučili tako ga urediti jer želite čitav svoj životni prostor imati u istom stilu, svakako ulazni hodnik ili predvorje razvedrite ponekim vedrim detaljem, obavezno koristeći crvenu boju, pa makar to bila i kaligrafska poruka pisana crvenom bojom, ili nešto poput ovoga:

Kao i za sve prostorije u stanu, i za hodnik vrijedi ono pravilo boja prema stranama svijeta, o tome sam prije pisala, no ovoga puta neka su sve boje iznimno pastelne, blješteće svijetle, blago tonirane.

Rasvjeta

Slijedeće što je važno u hodniku je dobra rasvjeta. Osjetite se slavnima pod svjetilma u svome hodniku, a tako dočekujte i goste, svjetlost je veselje i pokažite svoju radost onima koji dolaze ili sami sebi podignite raspoloženje ulaskom u radosno rasvjetljeno predsoblje. Kristalni luster bio bi šlag na torti ako se uklapa u vaš stil uređenja.

Vjetrena zvona

Za podizanje atmosfere poslužit će i vjetrena zvona. Svi ih volimo. Njihov je zvuk zvonak, radostan i umirujuć. Njime ćete privući "chi" u svoj dom.Važno je da su vjetrena zvona sastavljena od šupljih pet cjevčica. Nemojte izabrati nakičena vjetrena zvona. A da malo zakompliciram, i ovdje postoje pravila, ako želite pojačati energiju nekog sektora. Da napišem?

Ma, evo: prema stranama svijeta istoku pripadaju 3 cjevčice, zapadu 7, jugu 9, jugozapadu dvije, jugoistoku 4, sjeverozapadu 6 i sjeveroistoku 8.

Ogledalo

O ogledalu u hodniku sigurno svatko od vas znade ono da se ne smije postaviti nasuprot ulaznih vratiju. Razlog je taj što ogledalo reflektira nadolazeću energiju i šalje je van.Ne postavljajte ogledalo niti nasuprot stepenicama. No, postavite liga tako da se u njemu ogledaju lijepe stvari, učinili ste super Feng shui "spin"!

Slike

Slikama uljepšajte svoje predsoblje. Birajte slike "otvorenih prostora", a izbjegavajte one na kojima je gužva, puno ljudi....)

 

Simboli životinja

Svakoj strani svijeta u osnovama Feng shuia pripada po jedna nebeska životinja i nećete pogriješiti ako se i u hodniku poslužite njihovim simbolima. To su crna kornjača za sjever, crveni feniks na jugu, zeleni zmaj na istoku i bijeli tigar na zapadu.

Kornjača je najmoćnija Feng shui životinja, poznata i kod Hindusa gdje nosi slona. Ona je simbol zaštite, mudrosti, izdržljivosti , simbol je sigurnog napretka i dugovječnosti.

U zoološki vrt u New Delhiju išla sam samo kako bih vidjela bijelog tigra kojim su se ponosili. Kako se na fotografiji čini da stojim uz neki veliki bijeli kamen neću je ovdje objaviti, ali ću vam reći da je ta životinja zaista prekrasna i fascinantna u bijelom izdanju.

Bijeli tigar štiti obitelj od nezgode, pljačke i nesreće. Njegovo je mjesto zapad i desna strana od ulaznih vrata u vaš dom. No, nikada ne postavljajte figuricu ili sliku tigra unutar doma osim ako niste rođeni u znaku tigra, jer se smatra da je toliko moćan da ga ne biste mogli podnijeti. Stoga, najbolje je odrediti nešto što bi simboliziralo bijelog tigra.

Zeleni zmaj utjelovljuje mudrost, plodnost, sreću, uz zelenog zmaja ste zaštićeni od zlih duhova. Mjesto mu je istok, a još bolje ako je to s lijeve strane ulaznih vratiju. No,obzirom da tigru i zmaju pripadaju desna i lijeva strana od ulaznih vratiju vodite računa da zmaj nikada ne smije biti niže postavljen od bijelog tigra, jer carski zmaj mora zadržati dominantan položaj.

Ostao je još feniks, on je nježan, blag, iskren, nikome ne bi naudio, hrani se vodom i bambusovim klicama a njegovo je mjesto na jugu u dvorištu, tako da ga vidite s ulaznih vratiju.

Ako vam je ovo sve prekomplicirano i bojite se da ćete pogriješiti, u hodnik bez ikakve bojazni možete staviti vilinog konjica. On je nježan,skladan, čist, sretni smo kada ga gledamo, umiruje. U Feng shuiu nema pravila kamo ga i kako postaviti, ovisi o vama i vašim osjećajima.

Detalji

Imajte na umu da ulazna vrata svoga doma uvijek možete otvoriti srdačno, široko i nesputano, odnosno da nema prepreka koje će vas u tome omesti.

Zgodno je staviti neki stolić s lijepim stvarima, sviježim cvijećem, simbolima, nekim crvenim predmetom za sreću na vidljivo mjesto pri ulasku u dom, kristal.

(moj "nezgodni" hodnik u kojem visi i butanski svileni simbol zdravlja i sreće kojeg sam dobila od svoje prijateljice Lily Wangchuk iz Butana kada sam se vratila iz Indije roditi Roka u Zg )

Vješalica za kapute pristaje na vidljivom mjestu u vašem ulaznom hodniku jer njome šaljete poruku dobrodošlice i druželjubivosti. No, vodite računa da odjeća nije pobacana, neuredno odložena, da prostor nije zatrpan kaputima, časopisima, cipelama i, ne usudim se niti pomisliti, košem za smeće.

I na kraju, pobrinite se da ulaz u vaš dom uz što je lijep i uredan bude i mirisan

 

 

Komentari
Gumena traka obložena satenom
Zašto zahvaliti ljudima koji guraju nos gdje mu nije mjesto...
 
Sumnja da mutim s
Prije 3427 dana Što učiniti kada vaša prijateljica sumnja u vaše namjere s njezinim dečkom?...
Borba s vjetrenjačama zvanim
Prije 3439 dana Brinemo li se ponekad previše što drugi misle nama?...
Atina: Mama d.o.o.
Kada na prvu izostane postnatalni entuzijazam...
 
Slušaj me sine
Prije 3685 dana 14 načina kako komunikacijom odgojiti poslušno dijete...
Najveći mitovi o trudnoći
Prije 3748 dana Što zapravo smijete, a što ne tijekom trudnoće...
Vjerovati sebi ili ...
Samo vjerovanjem u sebe postižemo zacrtane ciljeve i gradimo vlastiti život...
 
Krivo je ovo u
Prije 3340 dana Koliko smo i što zapravo spremni tolerirati...
Ostvarite svoje želje
Prije 3349 dana Otkrivanje snage u sebi za ostvarenje svake želje...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy