Izbjegnite pogreške na putovanjima

Ne dopustite da vam neka sitnica pokvari odmor


Objavljeno: 12.11.2011.

Foto: Nika Jurčević
Pogledano: 2296 puta

Planirate savršeni odmor, jedva čekate da krenete i počenete uživati u nekoj stranoj zemlji koju još niste otkrili. A kad ono… odjednom iskrsne milijun sitnica koje niste očekivali.

Zato se prije svakog putovanja valjda dobro pripremiti i informirati kako si zbog gluposti ne biste uništili svoj odmor.

1. Ako putujete na neko odredište, a da pritom morate presjedati na različite letove, pripazite da razmak između letova bude dovoljno dugačak. Ne možete biti sigurni da neki let neće kasniti i slično. Propušteni let može vam zadati itekakve glavobolje, pogotovo ako putujete jeftinijim avioprijevoznicima koji vam, u većini slučajeva, ne osiguravaju besplatno noćenje ako dođe do promjene u rasporedu letenja, otkazanih letova i sl.

2. Pripazite kada rezervirate letove, smještaj ili auto na vremensku razliku među odredištima. Kod primjerice rezervacije letova je to već, u većini slučajeva, automatski izračunato, no opreza nikad dosta.

3. Naravno da ćete sa sobom ponjeti važne dokumente poput osobne iskaznice i putovnice, no ne bi bilo loše ni kada biste za svaki slučaj i kopirali te dokumente u slučaju da vam netko ukrade originale (onda ste u žešćoj frci). Tu kopiju naravno nemojte držati na istom mjestu kao i originale.

4. Putovnicu i važne dokumente te novac uvijek držite uz sebe. Lopovi i džepari u velikim svjetskim gradovima iznimno su vješti.

5. Gotovo da nikada na putovanju nećete potrošiti onoliko novca koliko ste planirali, potrošit ćete zasigurno više. Upravo zato, važno je informirati se primaju li u zemlji u koju idete kartice koje posjedujete.

6. Ako ćete u stranoj zemlji voziti automobil, provjerite hoće li vam biti potrebna međunarodna vozačka dozvola.

7. Nisu sve svjetske zračne luke malene kao naša,a mnogi veliki gradovi imaju više zračnih luka, tako da, koliko god smiješno zvučalo, pripazite da dođete u odgovarajući zračnu luku, i uvijek dođite dosta ranije u slučaju da se pogubite među terminalima.

8. Prije odlaska na putoavnje, uvijek kod svojega mobilnog operatera provjerite cijene poziva, poruka i ostalih usluga u roamingu.

9. Kako biste izbjegli pustoš u gradovima koje posjećujete, obavezno prije puta provjerite hoće li se tijekom vašeg boravka tamo obilježavati neki blagdan ili praznik, zbog čega bi većina turističkih atrakcija, kafića ili trgovina mogla biti zatvorena.

10. Gdje god da otputujete, uvijek nastojte poštovati kulturu, običaje i možebitna pravila ponašanja zemlje u kojoj se nalazite. Prije odlaska raspitajte se o tome. Neke kulture jako su stroge u tom pogledu, stoga shvatite to ozbiljno.
 

Komentari
Budite model na Tvitomaniji
Odmor kakav zaslužujete na najvećoj regionalnij konferenciji o društvenim mrežama...
 
Fashion blogerice na modnom
Prije 3418 dana U čemu je tajna njihova uspjeha?...
My Fashion - mjesto
Prije 3537 dana Navratite po svoju dnevnu dozu modne inspiracije...
Otok ljubavi
Održana premijera novog filma...
 
Vratite se u djetinjstvo
Prije 2938 dana Predstavljena nova knjiga za djecu...
Nova filmska ekranizacija Glembajevih
Prije 2968 dana Film je sniman na tri vrlo atraktivne i povijesno zanimljive lokacije...
Mali slatki Palčići
Izrada unikatnih lutkica od stare odjeće...
 
Život piše stihove, moje
Prije 3299 dana Ako želite nešto orginalno i drugačije, zovite Roberta...
Maštovite vezice, špagice i
Prije 3302 dana Kreativka Kristina oduševit će vas svojim narukvicama ...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy