Kada mali postanu veliki

Tri glavna problema s kojima se susrećemo na početku života odraslih


Objavljeno: 05.04.2012.

Foto: Saša Jungić
Pogledano: 2108 puta

Jednom u životu dođe onaj trenutak kada trebamo odrasti. Neki ga mentalno nikad ne dostignu, ali nas razne životne obaveze natjeraju da bar izgledamo kao odrasli i imamo slične obrasce ponašanja. Prvi takav trenutak je sigurno prvi pravi posao.

Ako ste u današnje vrijeme srećković i dobili ste posao, čestitamo od srca. Ali moramo vas upozoriti da osim lijepe plaćice uz posao dolaze razne žrtve kojih možda još niste ni svjesni. Ajmo reći da ste imali sreće i dobili posao kakav ste htjeli, s relativno dobrom plaćom, zanimljivom okolinom i simpatičnim kolegama. To znači da vam neće biti problem odraditi tih 8, 9 sati, koliko se već očekuje od vas. Ali, što slijedi prije i nakon tog?

Ljudi koji su posao dobili odmah nakon fakulteta apsolutno su nespremni na ono što ih čeka. Čak i oni studenti koji su tijekom fakulteta radili neke honorarne posliće nisu nimalo pripremljeni. Na honorarnom poslu uvijek možeš reći da si bolestan, naći zamjenu, često je riječ o kliznom radnom vremenu, velikim pauzama i slično. Takve stvari obavljaš iz gušta znajući da će ti uzeti svega par sati tjedno, a dobit ćeš džeparac zbog kojeg nećeš morati žicati mamu za kavu.

Najteži dio pravog posla definitivno je buđenje. Čak i ako niste osoba koja ujutro ima problema s ustajanjem, ustajanje svaki dan ostatak vašeg života definitivno će vam ići na jetru, koliko god jutarnja osoba bili. Ako ste imali (ne)sreću i zadnji dio fakulteta proveli na pretežno popodnevnim ili večernjim predavanjima, nakon kojih bi bili budni do 3, 4 ujutro, a dizali se oko 11, 12, vama će svakodnevno dizanje biti ekstraveliki problem. Bioritam je zeznuta stvar. Neće vam dati spavati prije 1,2 zbog čega ćete ga ujutro proklinjati, a preko dana ćete vječito biti umorni, drijemati predvečer i opet nećete zaspati ranije. Nakon nekog vremena osjećat ćete se kao zombi, svaki dan ćete imati sve manje vremena i jedino čemu ćete se veseliti bit će krevet. To će vas nakraju navesti da se zapitati: Je li to stvarno to od mojeg života?

Nažalost, je. Ali postoje neke stvari koje vam ipak mogu pomoći.

Ako je problem bioritam, postoje stvarno dobri prirodni pripravci koji će vam pomoći da zaspite ako niste baš za uzimanje tableta. Tablete koje se sastoje od prirodnih preparata, razni čajevi ili samo topla šalica mlijeka rade čuda. Ipak, ništa vam neće pomoći kao vi sami. Morate se natjerati ići spavati ranije. Nema više gledanja serija ili višesatnih telefonskih razgovora s dečkom. Ako ste jedan od onih kojima se problem dići ujutro, probajte napraviti neke stvari unaprijed. Npr., odaberite odjeću dan prije, otuširajte se navečer umjesto ujutro, spremite sve važne papire u torbu kako ih ne bi morali tražiti ujutro. Te sitnice ujutro će vam dati bar 10 minuta dužeg spavanja.

Veliki problem postat će prehrana. Navikli ste na maminu kuhinju? Šteta, mama vam neće moći kuhati na poslu. Nemojte se pretrpavati raznim sendvičima. Ok, nezdrava hrana možda je fora na početku, ali radite li uredski posao, nagomilat ćete ohoho naslaga prije ljeta. A da ne pričamo o tom da ćete svaki dan potrošiti bar 10 kn, što ispadne gotovo 300 kn mjesečno. Radije si složite nešto lagano doma, a najidealnije je da koristite posude koje se hermetički zatvaraju i uzmete si ručak od prijašnjeg dana.

Nažalost, najteže nam pada gubitak slobodnog vremena. Tu nema čarobnog rješenja. S kolegama ćete provoditi više vremena nego s voljenim osobama pa pazite kakvu ćete si radnu atmosferu stvoriti. Ako ste se bavili s raznim aktivnostima prije, predlažemo da ih zasad srežete. To ne znači da ćete ih se zauvijek morati odreći, ali dok se ne snađete u novom kaosu zvanom vaš odrasli život, bolje je da ih imate što manje. Nemate vremena za dečka, obitelj i prijatelje? Kombinirajte ih. Zamolite dečka da dođe do vas doma i provedite filmsku večer sa starcima i bratom i sestrom. Organizirajte izlazak s dečkovim i svojim društvom pa ćete sve stići. Uspjeli ste zafrknuti bioritam? Odlično, to znači da vam se sad spava već u 22, što znači ništa od večernjeg seksa. Dok se ne naviknete, seks ostavite za preko vikenda, a večernji umor svladajte trčanjem ili teretanom, a ne ležanjem pred televizijom dok ne zaspite.

Malo po malo, sve će doći na svoje. Imat ćete više para, spavat ćete u razumno vrijeme, dečku ćete se veseliti više nego ikad i konstruktivno ćete koristiti svoje slobodno vrijeme. I tko kaže da je biti odrastao tako teško?

Još kad dođu djeca... uf.

Komentari
Agjamal by Martina Kuntić
Glamurozne haljine za ženu punu samopuzdanja i ženstvenosti...
 
Naperlajte se!
Prije 2431 dana Nakit mlade kreativke Ive Horvat...
Odličan saveznik u borbi
Prije 2603 dana Predstavljena je druga kolekcija Acro rokovnika ...
Savršeni gel nokti bez
Isprobala sam - Catrice Ultra Stay & Gel Shine...
 
Tražite promjenu? Isprobajte ovaj
Prije 2409 dana Katerina Beauty Blog poslužit će vam kao inspiracija za pregršt novih make-up...
Ideal ljepote u visokom
Prije 2499 dana Drugi dio beauty reporta sa Smart Fashion Weeka...
Ove jeseni spajamo nespojivo!
Druga večer KFWZ-a...
 
Moda u srcu Zagreba!
Prije 2320 dana Prva večer KFWZ-a...
Brazil pod nogama!
Prije 2334 dana Brazilski brand predstavio novu kolekciju...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy