Kalodont, radenska, labelo...?

Pogledajte koje su marke zamijenile pravi naziv određenih proizvoda


Objavljeno: 18.04.2012.

Foto: Female.hr
Pogledano: 4772 puta

Mama vas je dok ste bili mali tjerala da navečer operete zube kalodontom, na obiteljskim ste okupljanjima pili radensku, a i dan danas se ljeti volite provozati jet skijem ili pak namazati usne labelom?

Što nije u redu s ovom rečenicom? Hmmm… čini se sasvim normalnom, no ipak, riječi za proizvode u toj rečenici (kalodont, radenska, jet-ski, labelo) zapravo nisu pravi nazivi za te proizvode, već su to brendovi, odnosno marke, toliko jake da su postale sinonim za određeni proizvod  bez obzira na to što postoji više proizvođača i različitih marki.

Za neke, službeno zvane eponime, vjerojatno znate, ali neki će vas itekako iznenaditi (nas je šokirao jet-ski)

Žilet

Koliko često mijenjate žilet? Pardon, britvicu. Gillete (izgovor žilet) je jednostavno samo marka britvica, brijača itd…

Labelo

Morate kupiti novo labelo? Zapravo samo morate kupiti novi balzam u stiku, bez obzira na to je li zapravo marke Labello, Rosal ili što već.

Radenska

Radenska, marka mineralne vode, nekoć je bila ekstra popularna, tako da naši stariji članovi obitelji, i dan danas bilo koju mineralnu vodu nazivaju radenska.

Kalodont

Kalodont je bila bečka marka zubne paste koja se prodavala diljem područja Europe još za vrijeme Austro-Ugarske. Zamislite jačinu te marke, koja već valjda desetljećima ne postoji, a vi i dalje čujete kako riječ kalodont zamijenuje riječ zubna pasta.

Termosica

Termosica, odnosno posuda za očuvanje temperature napitaka, izumljena je 1892. godine i dolazila je u paru, kao komplet s posudom za hranu sve do 1953, a proizvodila ju je tvrtka Thermos. Mi smo dodali hrvatski nastavak i eto termosice.

Pleksiglas

Od kada je postojala tvrtka Plexiglas koja je tijekom Drugog svjetskog rata proizvodila avionske prozore, pleksiglas je postala poznatija riječ za akrilno staklo.

Jet-ski

Kako se super vozikati jet-skijem ljeti ☺. No znate li da se vozite jet skijem samo ako ga je proizvela tvrtka Kawasaki. Sve stala takva vozila nisu jet-ski nego obična vozila na vodi.

Jacuzzi

Imate doma baš Jacuzzi ili neku drugu kadu koja proizvodi mjehuriće? Tvrtka Jacuzzi osim tih kada proizvodi i one obične, ali i madrace te wc školjke.

Power Point

Kada radite kompjutersku prezentaciju za posao ili faks, nije svaka Power Point. Power Point je samo u slučaju ako je softver Microsoftov.

Taperver

Kada sljedeći put budete kod mame na ručku, vjerojatno će vas kao i svaki puta pitati želite li da vam spremi malo hrane u taperver. No, ako to nije plastična posuda za očuvanje svježine hrane marke Tupperware, onda nije ni taperver ☺. Tupperware je marka koja je ima dobila po svojem vlasniku Earleu Silasu Tupperu. 

Frižider

Tako nam dragi, u kolokvijalnom jeziku, frižider, zapravo je naziv tvrtke Frigidaire (frižider) koja je 1916. prva razvila hladnjake kakve i danas koristimo. Frigidaire je početkom 20.st bila toliko popularna tvrtka, da su diljem svijeta ljudi i hladnjake drugih proizvođača počeli zvati frižider. Danas uglavnom proizvode većinu kućanskih aparata. 

Digitron

Digitron nije džepno računalo, nego je hrvatska tvrtka koja i dan danas proizvodi takve stvarčice, a krajem 20. st bila je toliko popularna da je digitron jednostavno postao naziv za bilo koje džepno računalo. Inače, tvrtka Digitron, bila je prva u Europi koja je proizvela elektroničko džepno računalo. Još jedna zanimljivost za popularizaciju, svakako je i ta da se sama tvrtka nalazi u, pogađate, Digitronskoj ulici.

Eurokrem

Svaki čokoladno-mliječni namaz je eurokrem (barem je nekoć bio, jer danas ih nema toliko čokoladno-mliječnih, a da su dvobojni). No Eurokrem je, što vjerojatno znate, naziv samo jednog takvog namaza koji je 70-ih godina prošlog stoljeća doživio svoju ekspanziju. Proizvodio se u Jugoslaviji po talijanskoj licenci, a ime je ostalo još dugo zapamćeno. 

Komentari
Radionice antistres art-terapije
Oslobađanje napetosti holističkom relaksacijom ekspresivne art-terapije...
 
Globalni program stipendiranja liječnika
Prije 3879 dana Avon nastavlja borbu protiv raka dojke...
Prezentacija Programa Božanskog Zdravlja
Prije 3887 dana Disanje, Meditacija i Kozmičko punjenje ...
Za rad spremne
Inicijativa - osvijestiti položaj mladih žena na tržištu rada...
 
Tko su Čelične dame
Prije 3368 dana Margaret Thatcher i nakon smrti ostaje uzor odlučnim ženama diljem svijeta...
Zaposlena, a nesretna
Prije 3418 dana Zašto postajemo depresivni i nezadovoljni na radnom mjestu...
Nina živi američki san
Mlada zagrepčanka niže glumačke uspjehe u New Yorku...
 
Uspjeh iz čiste lijenosti
Prije 2640 dana Crazy Lazy - novi modni brand...
Modni uspjeh bivše rokerice
Prije 2761 dana Priča o modnom usponu dizajnerice Martine Herak...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy