Krumpiruša je svakako jedna od najukusnijih, a samim time i jedna od najpopularnijih pita s lisnatim tijestom.
Iako se ispočetka može činiti kako je izrada ove pite dosta komplicirana, sve je stvar navike pa tako i to.
Nakon što napravite dvije-tri krumpiruše, postat ćete majstor. :-) Usput, ovo je recept za pitu od krumpira sa super hrskavom koricom.
Pa krenimo:
Sastojci:
1,5 kg krumpira
2 glavice luka
0,5 kg kora za pitu
maslac, ulje, sol, papar, vegeta
Priprema:
Luk stavite na tavu i izdinstajte na maslacu, i izmiksajte ga dok ne postane tekuća smjesa.
Istovremeno ogulite krumpir, narežite ga na ploškice i kuhajte.
Kada je krumpir gotov, prelijte ga izmiksanim lukom i dodajte papar, sol i vegetu. Sve dobro promiješajte pritom usitnjavajući krumpir na sitnije komadiće.
Položite dvije kore na ravnu površinu, pospite uljem (malo) i na njih premažite smjesu od krumpira i luka. Zarolajte. Trebalo bi vam ispasti 4 role.
Kada ste sve 4 role poslagali u tepsiju za pečenje, ostatak smjese pospite po rolama, stavite par manjih komadića maslaca i na to poslažite ostatak kora podijeljenih u 4 reda. Sve prekrijte cijelom korom koju namažite maslacem.
Stavite u pećnicu na 220 stupnjeva (ovisno o pećnici može i manje).
Pred kraj pečenja, po vrhu poprskajte vrućom vodom, uljem i soli te isključite pećnicu. Tako će se uhvatiti super hrskava kora.