Kupnja bicikla po načelu kupnje cipela

Praktični savjeti o vrstama bicikala, njihovoj cijeni i opremi


Objavljeno: 24.04.2012.

Foto: Krešimir Zadravec
Pogledano: 3998 puta

Dolazi nam sve ljepše vrijeme, a uz poskupljenje benzina i mučno razmišljanje o tome kako da skinete te četiri kile do ljeta, idealan je trenutak da izvučete svoj bicikl iz podruma/garaže i put pod pedale. Ali joj, pa vi nemate bicikl. Ako imate novaca i želju da ga kupite, evo par savjeta kako ne biste izabrali bicikl samo po boji i ljepoti košarice.

Informirajte se

Postoji nekoliko vrsta bicikala, ovisno o tome za koji tip vožnje ih želite upotrebljavati. Živite li u brdima ili želite pedalirati uz Sljeme, gradski bicikl možda i nije najbolje rješenje za vas. No vozite li se isključivo po gradu, za vas bi bio najbolji gradski bicikl.

Postoje 4 općenite podjele bicikala:

1. Brdski – namijenjeni terenskoj vožnji, vrlo čvrste konstrukcije, od opreme imaju samo najnužnije

2. Cestovni bicikli – mala težina, razmjerno veliki, a uski kotači, za udobnu i ugodnu vožnju po cestama

3. Hibridi – grupa koja objedinjuje već navedene brdske i cestovne. Dijele se na nekoliko vrsta, od kojih izdvajamo gradski te trekking. Gradski bi u svojoj opremi trebao imati 26" kotače, čvrstu (i najčešće tešku) ramu te razna "pomagala" poput dinama i pripadajućih svjetala, blatobrana, zvonca i slično. Sve što vam može zatrebati u jednoj tipičnoj "gradskoj" vožnji. Često su na njima i udobnija široka sjedala s federima. Trekking bicikli su namijenjeni uglavnom cestovnoj vožnji, s raznim skretanjima s puta poput makadama, šuma i tsl. U opremi su slični gradskima, a idealni za nekog tko voli i brdsku i cestovnu vožnju.

4. Ostali

Nemojte štedjeti

U većini slučajeva cijena ne jamči kvalitetu, ali kod bicikala je drugačije – otprilike dobijete ono što platite (osim ako ne kupujete basnoslovno skupe markirane bicikle, tada biste mogli proći i jeftinije). Dakle, jeftinim biciklima po velikim trgovačkim centrima kažemo jedno veliko NE. Možda su lijepi, baš kao i njihova cijena, ali su vjerojatno i nekvalitetni i vjerojatno vam neće odgovarati, a one novce koje ste planirali uštedjeti dat ćete na popravke, nadogradnju ili u najgorem slučaju novi bicikl. Bicikl ćete upotrebljavati još godinama, stoga gurnite ruke malo dublje u džepove i nemojte škrtariti ako baš ne morate.

Oprema

Boju i košaricu sa strane, najbitnije nam je kako ćemo se osjećati vozeći naš biciklić. Zato treba obratiti pažnju na sljedeće stvari; sjedalo i ramu.

Sjedalo bi trebalo biti optimalno čvrsto, a opet mekano, ovisno o pojedincu, no na njemu ne bi trebalo štedjeti. Ako nađete bicikl koji vam odgovara po svemu, a ima loše sjedalo, nije loše investirati u bolje.

A naš položaj na biciklu ovisi i o rami. Ženska građa drugačija je od muške; žene imaju duže noge od muškaraca, ali kraći torzo te ruke, pa im iz tog razloga ne odgovaraju muški bicikli, čija je rama i duža. Iz tog razloga treba pripaziti na dužinu rame jer ako je ona preduga, na biciklu ćete sjediti zgrbljeno, a to definitivno ne želite. Ne želite ni da vam je rama preteška trebate li nositi bicikl uza stepenice.

Poželjno je odabrati i gume za cestu jer je na njima lakše voziti, ali one ne bi smjele biti pretanke jer je onda lakše i pasti, a većina grdskih bicikala ima upravo takve gume – tanke. Radije izaberite nešto deblje gume nego da se kao jedna naša suradnica razletite nasred grada zahvaljujući tankim gumama i bezbrojnim rupama na cestama bez biciklističkih staza.

Živite li na brdovitom djelu grada, morate obratiti pažnju na brzine; poželjno je imati što više „lakših“ brzina kako biste se lakše uspeli.

Ako ćete na biciklu dugo boraviti, guvernal (volan) bi trebao imati gelirane ručkice kako ne biste nažuljali prste.

Od dodatne opreme bilo bi dobro kupiti prednja i stražnja reflektirajuća svjetla te pripaziti na činjenicu ima li vaš bicikl blatobran jer ne želite valjda po pokislom gradu voziti prljavi.

*****

Kakav bicikl kupiti znat ćete tek kad ga vidite uživo i sjednete na njega. Ipak, kao i kod odabira cipela, bicikl će vam možda pristajati u dućanu, ali u nekom duljem razdoblju možda vas nažulja i naživcira. Zato se nemojte sramiti zagnjaviti stričeka u dućanu i brata ili frenda da u isti ode s vama. Bolje i ispasti budala nego... s bicikla ☺  

Komentari
Za rad spremne
Inicijativa - osvijestiti položaj mladih žena na tržištu rada...
 
Tko su Čelične dame
Prije 3885 dana Margaret Thatcher i nakon smrti ostaje uzor odlučnim ženama diljem svijeta...
Zaposlena, a nesretna
Prije 3936 dana Zašto postajemo depresivni i nezadovoljni na radnom mjestu...
Nina živi američki san
Mlada zagrepčanka niže glumačke uspjehe u New Yorku...
 
Uspjeh iz čiste lijenosti
Prije 3157 dana Crazy Lazy - novi modni brand...
Modni uspjeh bivše rokerice
Prije 3278 dana Priča o modnom usponu dizajnerice Martine Herak...
Radionice antistres art-terapije
Oslobađanje napetosti holističkom relaksacijom ekspresivne art-terapije...
 
Globalni program stipendiranja liječnika
Prije 4397 dana Avon nastavlja borbu protiv raka dojke...
Prezentacija Programa Božanskog Zdravlja
Prije 4404 dana Disanje, Meditacija i Kozmičko punjenje ...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy