La Kat: Djevojka sportaša

Što točno znači biti djevojka jednog vrhunskog sportaša


Objavljeno: 09.01.2012.

Foto: Peggy Sirota za Glamour, Mark Sellinge za Vogue
Pogledano: 3548 puta

Ova stereotipima bogata tema koju rado/nerado otvaram u ovoj kolumni, potaknuta vlastitim iskustvima i trenutačnim emocijama, svjesna sam nije izravno vezana za modu o kojoj bi trebala biti moja kolumna, ali je vezana za lifestyle – puno precijenjeni lifestyle.

O ovoj se temi puno/uopće ne piše. Ono što čitamo i gledamo uglavnom je površno žutilo i trash i nema puno veze sa stvarnošću, ali zato uspješno stvara uglavnom krive predrasude o načinu života sportaša, ali i o njihovim djevojkama i obiteljima.

Ne, nisu svi uspješni sportaši glupi, površni materijalisti i egocentrici koji si ljube bicepse na fotkama, ne znaju složiti prosto proširenu rečenicu, slušaju narodnjake, troše novce na trashy Louis Vouitton torbice, striptizete, alkohol, kuće i jahte i hodaju s jednako tupavim i silikonima pretrpanim manekenkama i pevaljkama te svojim instant brakovima i vezama zabavljaju naciju puneći novinske stupce.

 

Eh, ali to su oni pojedinci koji su zbog svojeg pretjerivanja zanimljivi medijima jer su njihove priče one koje uz pokoju laž ili dvosmislenu fotku prodaju novine, skupljaju klikove. A takvo štivo je i ono što jadnike ili iskompleksirane bivše sportaše koji uživaju u tuđoj gluposti i nesreći na sekundu odvraća od njihovih nesretnih života i dnevnih problema.

Stvarnost je puno drugačija. Uistinu, vrhunski sportaši jesu jako dobro plaćeni za svoj posao. No ako pogledamo dužinu njihove karijere, način života dan po dan i rizik koji njihov posao nosi na zdravlje i nastavak karijere nakon potencijalno teže ozljede, onda se ti iznosi više ne čine tako velikima, pogotovo kada znamo da ih većina žrtvuje visoko školovanje kako bi se bavili profesionalnim sportom u godinama kada su u naponu svoje snage i talenta.

A sada malo osobnog iskustva. Što točno znači biti djevojka jednog vrhunskog sportaša i kakva je jedna njegova radna godina?

Budući da sam se i sama bavila vrhunskim sportom, od početka cijenim i imam dobru predodžbu o tome što znači kada je netko drugi tj. klub za koji igraš “vlasnik tvoje slobode” stoga sam u tom smislu znala u što se upuštam i znala sam da ću ja morati biti ta koja je fleksibilnija u vezi što se tiče našeg viđanja i posjeta, bez obzira na moju stvarno dobru karijeru i zahtjevan posao, budući da smo u vezi na daljinu, a on igra i trenira svaki vikend i za blagdane, putuje tjedno, nema godišnji, a kad nema klupske obveze ima reprezentativne, stoga ima svega tjedan dana godišnje između, kada može biti s obitelji i odmoriti se.

Ono na što nisam bila spremna, a na što se pokušavam naviknuti su upravo reakcije površnih ljudi, stereotipi, čvrsto samopouzdanje, ljubav, povezanost i ustrajnost koja je potrebna da se ovakva veza održi.

Emocije, povjerenje, strpljenje i zrelost između nas dvoje moraju biti jaki na Ntu potenciju kako bi izdržali udaljenost, samoću, brojna putovanja i žrtve koje ja kao djevojka moram polagati kako bi se prilagodila njegovu tempu života koji je za njega nekad monoton, naporan fizički i psihički, i vrlo usamljen. Dok on mora naći načina da odoli i ostane čvrsto na zemlji usprkos čestoj medijskoj pompi i naletima raznih oportunista, dušebrižnika, davno izgubljenih prijatelja, poznanika i raznih sponzoruša koji čeprkaju ne bi li izvukli vlastitu korist iz njegova uspjeha.

Male stvari koje možda parovi koji su dnevno skupa uzimaju zdravo za gotovo kao što su gledanje filmova u krevetu, šetnje i zajedničke večere, za nas su luksuz koji si zbog razdvojenosti možemo priuštiti jednom u dva mjeseca.

On uglavnom jede, spava, trenira, putuje na utakmice i čita gomile knjiga, a ja radim, dopisujem se s njime sms-om, putujem poslovno, gledam svaku njegovu utakmicu na netu gdje god bila i brojim dane kada ćemo se vidjeti. U rijetkim prilikama kada ga gledam uživo kako igra sjedim na stolcu napeta kao na vrtuljku u lunaparku, svaki udarac koji primi boli i mene, svaki pogodak i dobro odigrana utakmica veseli, a kada krene na loše onda mu pokušavam biti i psihologica, kuharica, ljubavnica i najbolja prijateljica.

Niti ja, niti on, ne nosimo Louis Vuitton torbicu, a najveći su nam trošak avionske karte, nisam manekenka, sve svoje troškove plaćam sama, a on uglavnom nosi starke, jeans i trenirke.

Da, obećanja nema, veza je teška i nepredvidljiva kao i svaka druga veza na daljinu, a njezin uspjeh ovisi isključivo o našim emocijama i upornosti, no ona kao ni naš način života ili izbor zanimanja nipošto ne pripada navedenim stereotipovima, nije glamurozan ni pretjerano zanimljiv, ali je nama vrlo stvaran i bitan – jer je naš.

 

 

La Passion pour la Fashion

Fotke:

Model: Miranda Kerr, Magazine: Glamour, United States, December 2009, Photographer: Peggy Sirota
Model: Kobe Bryant,Magazine: Vogue Italy October 2009. Photographer: Mark Sellinge 

Komentari
Mademoiselle_M 09.01.2012
Stereotipi su također da su manekenke i općenito lijepe žene (ne zaboravimo plavuše!) glupe ili da je svaka djevojka koja je u bilo kakvom kontaktu sa tim ''famoznim'' sportašima oportunistica. Jadni dečki, utjerale im one iskonske sponzoruše strah u kosti pa se u strahu za svoju teško zarađenu lovu na kraju ziheraški ožene s curom iz 8.b ili već nekom daljnom rođakinjom. :D No šalu na stranu, svaka čast na ustrajnosti i stpljenju.

La_Kat 09.01.2012
Hvala na komentaru Adriana :)

adriana 09.01.2012
svaka častt..samo tako naprijed..:)

Ove jeseni spajamo nespojivo!
Druga večer KFWZ-a...
 
Moda u srcu Zagreba!
Prije 2731 dana Prva večer KFWZ-a...
Brazil pod nogama!
Prije 2745 dana Brazilski brand predstavio novu kolekciju...
Agjamal by Martina Kuntić
Glamurozne haljine za ženu punu samopuzdanja i ženstvenosti...
 
Naperlajte se!
Prije 2842 dana Nakit mlade kreativke Ive Horvat...
Odličan saveznik u borbi
Prije 3014 dana Predstavljena je druga kolekcija Acro rokovnika ...
Savršeni gel nokti bez
Isprobala sam - Catrice Ultra Stay & Gel Shine...
 
Tražite promjenu? Isprobajte ovaj
Prije 2820 dana Katerina Beauty Blog poslužit će vam kao inspiracija za pregršt novih make-up...
Ideal ljepote u visokom
Prije 2910 dana Drugi dio beauty reporta sa Smart Fashion Weeka...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy