La Kat: MainScream kultura

Hrvatska mainstream politika odijevanja


Objavljeno: 09.11.2011.

Foto: screenshot, ilustracija
Pogledano: 2604 puta

Prošlo ljeto šetala sam sa svojim prijateljem, streetstyle bloggerom Yvanom Rodicem, središtem Zagreba. Dogovorili smo se za ručak u centru, a potom smo popili kavu na terasi jednog od kafića u nizu na Cvjetnom.

Kao pravi Zagrepčanin na špici, okrenuo je stolac prema ulici, ali je i par puta skočio sa stolca i zaletio se fotografirati zanimljivo odjevene prolaznike. Nije ih bilo previše, a mnogi se nisu ni željeli slikati. Yvan je komentirao kako ljudi u Zagrebu teže pristaju da ih se slika i kako se malo nas usudi stvarno eksperimentirati s odjećom. “Djevojke su gotovo identično odijevene kao manekeni u izlozima Zare i H&Ma” – komentirao je. “Kao da se boje riskirati.”

Yvan je u pravu. Nakon preko 6 godina boravka u americi u Marylandu, Connecticutu i New Yorku mogu zaključiti da svaka kultura boluje od svoje “mainstream” bolesti.

Kod nas su to instant opsesije povoljnom odjećom i kinđurijama iz Zare i H&M-a, “ma nije bitno dal’ mi treba, dal’ mi stoji – svi to nose pa ću i ja, bit ću u “trendu” neću iskakati previše.“ – čini se kao misao vodilja hrvatske mainstream politike odjevanja.

Cure religiozno haraju tim dućanima, sve se sjaji od poliestera, slabog šava i dizajna skinutih s dizajnerskih lookbookova ili editoriala.

Muškarci nose “sigurne” kombinacije trapki i neke tamo majice (kragna gore molim!) i tenisice – bitno je da se vidi krokodilčić ili Tommy znak negdje, što je skuplje i s više logotipa to nam je draže, a tu je i neizostavna pederuša! Što li samo nose u njoj?

Ali nije ovo samo hrvatski sindrom, da budem ipak fer. Amerikanke su još gore, jer mi hrvatice barem pazimo na liniju pa se držimo u pristojnom rasponu veličina. Mainstream amerikanke zato bilo ljeto ili zima njeguju svoju umjetno tamnu put, tipse na noktima ukrašene razno raznim crtežima i cirkonima, ribaju zube do blistavo bijele boje, peglaju kosu satima, a zaštitni znakovi su im naravno Uggsice, college hoodies (majice s kapuljačom i logom sveučilišta) i traper suknjice ili ako je stvarno vani mečava plišane trenirke u jarkim bojama (koje cure uguraju u Uggsice da ih bolje griju), a tu je i neizostavna Louis Vuitton torbica.

Vjerojatno svaka nacija ima tako svoju, kako je ja volim nazvati main(scream) kulturu, tako je nazivam jer mi se od takvih kloniranih lookova naprosto vrišti. Jako me razveseli kada vidim skladno obučenu osobu, koja ima kako moj prijatelj Yvan kaže “ono nešto”. “Ono nešto” – koje kaže: osjećam se super u svojoj koži i odjeći koju nosim, volim modu i furam svoj stil.

Koliko vi eksperimentirate s odijevanjem?

 

 

 

Komentari
Vlakić, srca, modne piste
Koliko vremena imamo za ispunjenje životnog deadlinea?...
 
Budite vrućije od ljeta!
Prije 2684 dana Ljeto 2014. ne može proći bez ovih stvari - odmah u šoping!...
A kako sada dalje?
Prije 3025 dana Vrijeme nam često pomogne da sve zareze u odnosima pretvorimo u točke...
Savršeni gel nokti bez
Isprobala sam - Catrice Ultra Stay & Gel Shine...
 
Tražite promjenu? Isprobajte ovaj
Prije 2416 dana Katerina Beauty Blog poslužit će vam kao inspiracija za pregršt novih make-up...
Ideal ljepote u visokom
Prije 2506 dana Drugi dio beauty reporta sa Smart Fashion Weeka...
Agjamal by Martina Kuntić
Glamurozne haljine za ženu punu samopuzdanja i ženstvenosti...
 
Naperlajte se!
Prije 2439 dana Nakit mlade kreativke Ive Horvat...
Odličan saveznik u borbi
Prije 2611 dana Predstavljena je druga kolekcija Acro rokovnika ...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy