La Kat: O Billu Cunninghamu

Bill Cunningham - duša modne industrije


Objavljeno: 25.11.2011.

Foto: harpersbazar.com, newdirectors.org, styleite.com
Pogledano: 2107 puta

Ok, nakon što sam se iscmoljila ko’ beba nakon gledanja dokumentarca o Bill Cunninghamu, zasigurno najdugovječnijem modnom fotografu (80) i začetniku streetstyle fotografiranja, čak bih rekla prvom streetstyle bloggeru odlučila sam napisati članak o ovom iznimnom umjetniku i čovjeku.

Bill je upravo taj koji je fotografirajući zanimljivo obučene ljude na ulici, povezujući fotografirane detalje u trend na stranicama modnih rubrika u modnim i news magazinima za koje je pisao postavio uličnu modu u fokus i na taj način približio dizajnere visoke mode, urednike najjačih modnih časopisa te samu visoku modu s uličnim trendovima.

Nekoliko me činjenica o Billu apsolutno osvojilo, fasciniralo, ali i rastužilo. Bill potječe iz tipične američke aglosasonske katoličke obitelji. Bill svake nedjelje ide u crkvu gdje mu se najviše sviđa glazba i gdje su ga od rane mladosti fascinirali šeširi dama, kao mlad je bio u vojsci, oduvijek je imao osjećaja za estetiku pa je tako njegovo prvo zvanje bilo – dizajner šešira. ☺

 

Prijatelj fotograf iz Londona mu je poklonio prvi fotoaparat, nakon toga za Billa više ništa nije bilo isto, počeo je promatrati život isključivo kroz objektiv svog fotoaparata. On nalazi ljepotu u svemu i svakomu vozeći se na svom biciklu kroz užurbane ulice New Yorka, subotom mu je špica Soho, a nedjeljom je u Central Parku, ponekad i siđe s bicikla i pažljivo čeka s fotoaparatom u ruci odjeven u uvijek jedno te istu plavu radničku kutu od $20, jer zašto bi on kupovao odjeću kada mu aparat koji mu uvijek visi na vratu uvijek istegne sako. U slučaju kiše Bill prekrije plavu radničku kutu još jeftinijom kabanicom koju kada se ošteti popravlja selotejpom, jer nije lijepo biti rastrošan.

“Ne zanimaju me celebrities u njihovim poklonjenim haljinama, mene zanima odjeća!”

Bill Cunningham

  

Druga specifična činjenica o Billu je što ga uopće ne zanima materijalno, pa tako Bill teatralno podere ček s plaćom i kaže “Ne mogu mi reći što da radim ako od njih ne uzmem novac”. Kako je ipak već čovjek u godinama, a danas je sve digitalizirano, u Timesu su našli načina da pomognu Billu prenijeti njegovu modnu poruku s ulice pa tako on svojim riječima govori o svom radu i čita trendove sa svojih fotografija. Bill živi u svojim fotografijama (doslovno), jedan je od preostala 2 stanovnika sada povjesne zgrade koja je pripala gradu,pa mu tako prijete skorim iseljenjem. On živi i spava u arhivi svojih fotografijama, kuhinje nema, koristi zajedničku kupaonicu u hodniku, no to mu ne smeta jer ionako on ustvari živi na ulicama NYC.

Obožavaju ga modni urednici, kustosi muzeja , svi koji su “netko” u modnom svijetu, znaju tko je Bill. No nitko u stvari ne pozna Billa jer on nikad ne priča o sebi pa je tako ovaj dokumentarac otkrio neke stvari koje nitko o Billu prije nije znao.

Video trailer dokumentarca u kojem je Anna Wintour,  urednica američkog Voguea izjavila : “Svi se mi odjevamo za Billa!”o Billu možete pogledati ovdje.

Poznat je i po profesionalnosti, on dolazi na modna događanja no nikada ne uzima poklon vrećice, ne degustira hranu, čak ni ne popije čašu vode, jer on je tu poslovno, ručak pojede prije samog događanja, a tamo isključivo fotografira izbjegavajući previše kontakta s ljudima kako bi ostao maksimalno objektivan.

Ajmo sada natrag na početak…što me to rastužilo? Gledanje ovog dokumentarca kod mene je izazvalo žestoki flash back, naime, Bill Cunningham, za mene je, prema mojem iskustvu čovjekolika slika New Yorka. Svi za njega znaju, naizgled je pozitivan, pun energije, besmrtan, nasmijan, uspješan, živi posao, kreativan, gay, tradicionalan, nekonvencionalan, usamljen, tužan, sam.

 

“Moda je oklop koji nas štiti od svakidašnjice.”
                                                   

Bill Cunningham

 

 

La Passion pour la Fashion
 

Komentari
Savršeni gel nokti bez
Isprobala sam - Catrice Ultra Stay & Gel Shine...
 
Tražite promjenu? Isprobajte ovaj
Prije 2716 dana Katerina Beauty Blog poslužit će vam kao inspiracija za pregršt novih make-up...
Ideal ljepote u visokom
Prije 2806 dana Drugi dio beauty reporta sa Smart Fashion Weeka...
Vlakić, srca, modne piste
Koliko vremena imamo za ispunjenje životnog deadlinea?...
 
Budite vrućije od ljeta!
Prije 2984 dana Ljeto 2014. ne može proći bez ovih stvari - odmah u šoping!...
A kako sada dalje?
Prije 3324 dana Vrijeme nam često pomogne da sve zareze u odnosima pretvorimo u točke...
Agjamal by Martina Kuntić
Glamurozne haljine za ženu punu samopuzdanja i ženstvenosti...
 
Naperlajte se!
Prije 2738 dana Nakit mlade kreativke Ive Horvat...
Odličan saveznik u borbi
Prije 2910 dana Predstavljena je druga kolekcija Acro rokovnika ...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy