La Kat: Recenzija Fashion Weeka

O dizajnerima, revijama, materijalima, publici i medijima


Objavljeno: 29.11.2011.

Foto: Borna Čavrag
Pogledano: 6435 puta

Prije no što s vama podijelim svoj komentar na revije prikazane na Dreft Fashion Weeku Zagreb htjela bih navesti da, budući da sam kao predstavnik glavnog sponzora aktivno sudjelovala u organizaciji ovog modnog događanja, znam da ne mogu biti maksimalno objektivna komentirajući samu organizaciju pa ću se stoga fokusirati na odabrane kolekcije koje su me se najviše dojmile.

Budući da sam proteklih godina imala priliku vidjeti i ostale svjetske tjedne mode, ponešto poslovno, nešto kao praktikant, a neke kao posjetitelj, smatram da imam ponešto iskustva pa tako mogu povući paralelu između sličnih događanja u svijetu i kod nas, a zanimljiva je i razlika i mehanika u medijskom praćenju istih.

Sestre Capara, Basso and Brooke i Ada Zanditon moji su favoriti zbog holističkog pristupa kolekciji gdje je svaki segment razrađen do posljednjeg detalja i prati temu i raspoloženje kolekcije, od stylinga, do castinga, koreografije, playliste te naravno same odjeće.

Kolekcije The Rodnik Banda i Ade Zanditon nosile su dodatnu humanitarnu i ekološku poruku.

The Rodnik Band svojom kolekcijom i zarađenim prihodom podupire eko akciju Justice Foundationa te njome upozorava na posljedice koje tekstilna industrija ne-ekološkom proizvodnjom ostavlja na okoliš. T-shirts koje su dio ove kolekcije napravljene su od 100% organskog pamuka, proizvedene prema GOTCS standardima (Global Organic Textile Standards), a mogu se kupiti na Asos.com (trenutačno rasprodane).

Ada Zanditon poznata je po tome da izričito pazi na to da tkanine i materijale za izradu kolekcija nabavlja od provjerenih eko dobavljača, a posebnu pažnju pridaje tome da su njezine tkanine upravo organskog porijekla. Poznata je i po tome da pokušava koristiti ekološke tehnike i nove energetski manje rastrošne tehnologije pri izradi svojih kolekcija.

Sestre Capara oduševile su uvjerljivo najpromišljenijom, ekskluzivnijom i izuzetno nosivom kolekcijom, koju su krasili vrhunska izrada, skupi materijali, prerada klasičnih krojeva, flirt s trendovima poput mint i mustard boja i detalja iz 80-tih, uravnoteženi miks ženstvenih i oštrijih krojeve muških odjela te snažna i samopouzdana žena kao zajednički nazivnik.

Basso and Brooke su začetnici digitalnog printa, naime prvi su prikazali cjelokupnu kolekciju u digitalnom printu za koju su i nagrađeni prestižnom nagradom Fashion Fringe Award.

Bad Spirit pokazao je komercijalnu, ali meni jednu od najdražih casual wear kolekcija (zbog moje ljubavi prema McQueenovim lubanjama, ali i kožnim jaknama i kvalitetnom jeansu). Meni su najdraže bile dakako kožne ženske i muške jakne te skinny jeans i rock-legend t-shirts, styling je upotpunio kvalitetni nakit od bijelog zlata i crne motorističke čizme.

Od domaćih dizajnera sestre Špoljar definitivno su napravile inovativnu kolekciju, nastavno na svoju uspješnu suradnju s tvrtkama iz auto-industrije za koju su reciklirale sigurnosne auto pojaseve kojih vjerujem nije bilo lako šivati niti od njih napraviti nosive odjevne komade.

Milena Rogulj pokazala je da pernate jakne ne moraju biti dosadne i jednodimenzionalne, njezina kolekcija za jesen/zimu po prvi puta me uistinu oduševila jer svaki od, za reviju dakako pretjerano stiliziranih, komada su zapravo vrlo nosivi i uistinu inovativnog dizajna, bojama prikladni za više dobnih skupina, ko’ stvoreni za zimski editorial.

Prošle godine na DFWZ after partyu kad mi je Toni Rico rekao ''položio sam konstrukciju bit’ će kaputića i jakni'' – samo sam se nasmješila. Istina, od njega sam očekivala ludu zabavu i ogromnu količinu energije na pisti no iznenadili su me prekrasno razrađeni detalji – trokutasti ukrasni đepovi na hlačama i bermudama, ugodna proljetna, bojom vesela i izuzetno nosiva muška kolekcija, prekrasni lagani kaputi i jakne, svilena cvijetna podstava te izuzetno dobro krojene košulje. Bravo Toni!

A što se tiče medijskog praćenja, čini se da smo kad se o modi radi stvarno low IQ nacija, budući da je nakon uistinu kvalitetnih revija stranih i domaćih dizajnera u fokusu medija ostala jedna sisa koja je sirotoj manekenki provirila tokom revije.

I tako dok se nekima od modnih novinara izvještavanje svodi na dvije metode: 1 – “pljuc,pljuc” ili 2 – “copy-paste pa objavi” , a veliki broj modnih blogera izvještava po načelu “gle što sam danas obukla” čoporativno dolazeći na revije kao na maturalac i reklamirajući jedan dan kolekciju masovnog trgovačkog lanca, a drugi dan toalet papir ili šminku iliti na balkanski ''ko' god da poklon džabe, može proć“.

Mnogi se nisu ni potrudili progooglati da vide tko to pokazuje revije, što se vidi i iz nekih postova u kojima dizajnere smještaju u krive zemlje, a komentar revije obiluje stručnim terminima kao što su “cool”, “totalno bezveze”, “onak užas” ili “ko bi to nosio”, nisu iskoristili priliku pitati ni jedno pitanje dizajnere i bolje se upoznati sa samom kolekcijom, što ipak nije u redu, jer da se slijedio globalni primjer kod akreditiranja blogera temeljem posjećenosti bloga, vrlo mali broj bi dobio priliku uživo gledati reviju i možda nebi tako olako i pomalo lijeno komentirali rad i višemjesečni trud, stranih i domaćih dizajnera... a kako je i jedan strani dizajner primjetio mnogi ni ne znaju kada treba pljeskati na reviji.

I tako ja gledam reviju dok celebić pored mene tipka po mobitelu: ''mama gledaj me na Red Carpetu“, neki od blogera mi iza leđa šuškaju tokom revije nezadovoljni što kao urednici modnih portala nisu u prvom redu, a iščezli smješak na lice i pozitivu mi u trenu vrati pogled na slatku novinarku jednog od ipak etabliranih modnih portala, bilježeći svoje impresije revije u old school blokić i donoseći kvalitetnu, pismenu i argumentiranu recenziju dan poslije.

 

 

La Passion pour la Fashion
 

Komentari
La_Kat 30.11.2011
Hvala Mila :) Da, Hrvatska medijska scena izgleda obiluje modnim znalcima :)Balkanizam izvire iz svake pore društva.

Mila 30.11.2011
Kao i uvijek odlicno :) U nedjelju sam vidjela najavu za Red Carpet, i odlucih da vidim kakvu ce reportazu napraviti, meni je ono katastrofa, ne mogu da vjerujem da je glavno bilo pitati dizajnera da li je gej posto je to uobicajeno u dizajnerskim krugovima. Uzas.Mozda je kasnije bilo bolje ali poslije tog pitanja prestala sam da gledam.

Vlakić, srca, modne piste
Koliko vremena imamo za ispunjenje životnog deadlinea?...
 
Budite vrućije od ljeta!
Prije 2677 dana Ljeto 2014. ne može proći bez ovih stvari - odmah u šoping!...
A kako sada dalje?
Prije 3017 dana Vrijeme nam često pomogne da sve zareze u odnosima pretvorimo u točke...
Agjamal by Martina Kuntić
Glamurozne haljine za ženu punu samopuzdanja i ženstvenosti...
 
Naperlajte se!
Prije 2431 dana Nakit mlade kreativke Ive Horvat...
Odličan saveznik u borbi
Prije 2603 dana Predstavljena je druga kolekcija Acro rokovnika ...
Savršeni gel nokti bez
Isprobala sam - Catrice Ultra Stay & Gel Shine...
 
Tražite promjenu? Isprobajte ovaj
Prije 2409 dana Katerina Beauty Blog poslužit će vam kao inspiracija za pregršt novih make-up...
Ideal ljepote u visokom
Prije 2499 dana Drugi dio beauty reporta sa Smart Fashion Weeka...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy