La Kat: Vijest dana

Što je realno, a što je samo lijepo upakirana iluzija


Objavljeno: 07.11.2011.

Foto: niže u tekstu
Pogledano: 3097 puta

Ponekad mi se dogodi da mi bude teško motivirati se pisati o modnim trendovima kada se oko nas događaju stvari kao što su ekonomska kriza, djeca u zemljama trećeg svijeta umiru od gladi, ljudi u Hrvatskoj jako teško žive, a ja im kao serviram fotke savršeno odjevenih žena s editoriala ili modnih pista diljem svijeta čije najlonke nekada koštaju više od iznosa hrvatske mjesečne plaće (koju ako si sretan dobiješ na vrijeme da platiš osnovne troškove života). Zato i ne otvaram više te puste portale na kojima je vijest dana: “Previše je raširila noge i opet pogazala gaćice”.

Teme koje obrađujem kroz postove na svojem blogu su modno ilustrirane, ali ono što pokušavam prenijeti su moja osobna razmišljanja i lekcije iz života te crtice iz modne industrije koje ne ilustriraju ono što predlažem da moj čitatelj kupi, već su crtice o određenom stiluhippy, punkish, business, romantic itd. u kojima bi svatko mogao pronaći inspiraciju kako složiti kombinaciju od onoga što ima u ormaru ili kako da preradi nešto staro u nešto novije, modernije, a ponekad i nadopuni svoj ormar s pokojim kvalitetnim komadom, idealno, domaće proizvodnje. Cilj mi je i pisati o kreativnim mladim ljudima koji su se unatoč situaciji u državi izborili za nešto svoje i pokušavaju živjeti radeći posao koji vole.

Svjesno biram upotrebljavati isključivo pozitivan ton, argumentirano i što objektivnije komentirajući lokalnu modnu scenu, ne osvrćući se na one za koje nemam ništa pozitivno za reći.
Ono što vidimo na editorialima, u medijima i na slikama na portalima su lijepo upakirane iluzije koje uglavnom nemaju veze s realnošću, a mogu nas ponekad zabaviti, a ponekad frustrirati svojom ispraznošću, lažnim sjajem i glupošću.

 

Naime, činjenica je da veliki broj naših celebova odjeću u kojoj se pojavljuje na raznim promotivnim eventima posuđuje iz brendiranih butika te ih poslije stilist/manager vraća u butik nakon što je odnese na kemijsko čišćenje ili im je ako su poznatiji odjeća poklonjena kako bi promovirali određeni brend (što je i normalno te dobar način za promociju dizajnerske odjeće ako se radi o kvalitetnom celebu – kakvih je šačica u Hrvatskoj).

Činjenica je i realnost da njihovi honorari nisu dovoljni kontinuirani niti izdašni kako bi si mogli priuštiti dizajnerske komade (čast izuzecima), jer iako su kod nas upravo najčitanije rubrike one o instant celebovima na žutim portalima i u dnevnom tisku, tko je s kim kako i gdje što napravio, kome su virile gaćice i tko je koga prevario s kime. Raznoraznih otvaranja dućana i restorana te modnih tjedana imamo na pretek, to je tek “instant zabava” koja nas odvraća od svakodnevnih briga i realnih problema.

I tako se začarani krug okreće i okreće, narod čita, mediji serviraju, celebovi se namještaju i poziraju, političari kradu i skrivaju i tako polako postajemo lutke marionete, angažirani smo oko praćenja žutih vijesti, a malo tko od nas izađe na izbore, digne glas i prijavi kad čuje ili vidi korumpirane ljude oko sebe, malo tko ima hrabrosti napraviti korak naprijed, otvoriti svoj business, ne tražiti posao preko veze, vjerovati u sebe, slijediti svoje snove, ne ići na fakultet za svoje starce već za sebe, odseliti se napokon od doma, naučiti nešto novo, prihvatiti ma bilo kakav posao, raditi puno i teško, krenuti naprijed.

Zašto sami sebi uvijek nalazimo isprike zašto nešto ne možemo? Koja je vaša vijest dana danas?

 

“Nitko ti nikada neće ništa pokloniti, čak i ono što dobiješ na poklon si nekada nekako kod nekoga zaslužio.”

Profesor Zdenko Lovrić, 8 razred O.Š. Ante Kovačić

 

 

 

Fotografije: za magazin MADAME, fotograf: Fritz Kok, frizure i šminka: Esther van MAANEN.
 

Komentari
Savršeni gel nokti bez
Isprobala sam - Catrice Ultra Stay & Gel Shine...
 
Tražite promjenu? Isprobajte ovaj
Prije 3184 dana Katerina Beauty Blog poslužit će vam kao inspiracija za pregršt novih make-up...
Ideal ljepote u visokom
Prije 3274 dana Drugi dio beauty reporta sa Smart Fashion Weeka...
Ove jeseni spajamo nespojivo!
Druga večer KFWZ-a...
 
Moda u srcu Zagreba!
Prije 3095 dana Prva večer KFWZ-a...
Brazil pod nogama!
Prije 3109 dana Brazilski brand predstavio novu kolekciju...
Agjamal by Martina Kuntić
Glamurozne haljine za ženu punu samopuzdanja i ženstvenosti...
 
Naperlajte se!
Prije 3206 dana Nakit mlade kreativke Ive Horvat...
Odličan saveznik u borbi
Prije 3379 dana Predstavljena je druga kolekcija Acro rokovnika ...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy