Riješite se umora zauvijek

Ne spava vam se, a umorni ste? Vrijeme je za promjene!


Objavljeno: 31.08.2011.

Foto: todocarinho.tumblr.com
Pogledano: 4387 puta

Čest osjećaj umora nešto je s čime se u posljednje vrijeme susreće sve veći broj ljudi. Umor utječe na vaš posao ali i na druge radnje koje obavljate tijekom dana. Ako se primjerice neprestano osjećate umornima, to može itekako utjecati na vašu ljubavnu vezu, društveni život, ali i na sveukupnu kvalitetu života. Osim kao posljedica određenog zdravstenog stanja, umor može biti uzrokovan i neurednim načinom života. Upravo zato donosimo vam par savjeta o tome kako se riješiti umora i osjećati se svježe i energično svaki dan.

1. Osigurajte si dovoljno sna

Nedostatak sna najčešći je uzrok umora. Iako svaki čovjek ima svoje potrebe, pokušajte si organizirati vrijeme koje provodite spavajući. Premalo sna uzrokovat će umor gotovo jednako kao i previše sna, stoga nastojte spavati sedam do devet sati, koliko je u prosjeku preporučeno. Izbjegavajte spavati koliko možete, spavajte onoliko koliko vam je potrebno. Pokušajte da svakoga dana spavate kroz isto vremensko razdoblje, vaš organizam brzo će se na to naviknuti, a vi ćete se osjećati bolje. Prije odlaska u krevet izbjegavajte hranu, vježbanje, čitanje ili pak gledanje televizije. 

2. Riješite se stresa, nervoze i depresije

Česti uzroci umora su stres, nervoza i depresija. Ako ste neprestano pod utjecajem stresa ili ste često nervozni, te ako bolujete od depresije, često ćete se osjećati i umorno, iscrpljeno i bezvoljno. Ako spadate u ovu kategoriju, najbolje je da posjetite liječnika ili psihologa koji vam mogu pomoći u izlječenju srži problema. To će vam u konačnici pomoći u rješavanju i svih popratnih tegoba pa tako i umora. Ako mislite da nemate tako ozbiljan problem da biste morali posjetiti liječnika, pokušajte se što više opuštati ili pak baviti se tjelovježbom kojom će mnogi od vas zasigurno pobijediti stres.

3. Promijenite prehrambene navike

Loša prehrana također je čest uzročnik umora. Ako na dnevnoj bazi ne unosite dovoljno preporučenih kalorija, proteina, vlakana, vitamina i tekućina, a uz to primjerice pijete previše alkohola – umor je neizbježan. U svoju dnevnu prehranu pokušajte ubaciti voće i povrće, a nezdrave grickalice i brzu hranu, zamijenite sušenim voćem ili nekim orašastim plodovima. Drastično smanjenje unosa kalorija zbog želje za mršavljenjem će osim umora uzrokovati i mnoge druge zdravstvene probleme. Ako imate prenatrpan dnevni raspored, bolje je da sa sobom ponesite hranu od kuće, nego da pojedete nešto na brzinu. Smanjite unos alkohola i kofeina.

4. Redovito se rekreirajte

Ako mislite da će vas rekreacija umoriti, varate se. Upravo suprotno, nedostatak rekreacije uzrokovat će više umora nego sama rekreacija koja će vas u konačnici razbuditi. Zapamtite da je rekreacija i penjanje stubama umjesto upotrebe dizala. Rekreacija ne znači nužno intenzivan trening. Osim što ćete rekreacijom učiniti bolje svojem tijelu, i vi ćete se osjećati bolje i biti svježi i puni energije. Pola sata umjerene aktivnosti dnevno itekako će pomoći. Dovoljno će biti prošetati parkom, malo rastegnuti mišiće, lagano džogirati i slično. Zapamtite, ne vježbajte neposredno prije odlaska u krevet, već najbolje ujutro ili tijekom dana.

Komentari
Bacite se na nerad
Kako se isključiti, opustiti i ne misliti na obaveze...
 
Harmonija i sklad između
Prije 3314 dana Kako postići obostrano razumijevanja i ravnotežu u muško-ženskim odnosima...
Brz život, malo novca
Prije 3363 dana Kako se nositi s problem napadaja panike...
Vježbanjem do savršene guze
Ljeto samo što nije tu, a vi još niste poduzele ništa po...
 
Uspješna motivacija za trčanje
Prije 3325 dana 7 savjeta kako se motivirati za trčanje i ne odustati...
U čemu je najbolje
Prije 3339 dana Koju odjeću i obuću odabrati za vježabnje, a koju izbjegavati...
Silk Milk konačno u
Uz Ledo Spomenar stvorite nove uspomene za pamćenje...
 
Neodoljiva topla čokolada, mmm...
Prije 2773 dana Otkrivamo vam mjesto gdje pripremaju najbolju!...
Jedna ulica, tisuću okusa!
Prije 2987 dana Street Food Festival na Strossmayerovom šetalištu...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy