Ludi za aerobikom

Tko je popularizirao aerobik i zašto je i danas jedan od najomiljenijih načina vježbi

Objavljeno: 20.04.2012.

Foto:
Pogledano: 2708 puta

Bombardirani smo svakodnevnim tv ponudama u obliku videa koji sugeriraju razno razne načine i oblike kretanja koji su primjenjivi i u vlastitom domu. I često takvi izgledaju najprivlačnije, još češće ih prezentiraju ljudi bez imalo trenerskog iskustva kojima je uloga u navedenim klipovima samo – biti lijep i odraditi zadatak – lijepo (ne nužno i pravilno).

Odlučila sam zagrebati ispod površine i upoznati vas ukratko s razvojem aerobika tj. kućnih videa namjenjenih za vježbanje, a oboje je usko povezano.

Početkom osamdesetih razvio se novi sport – sportski aerobik kakvog i danas prakticiramo. Osnovana je međunarodna zajednica, a vrlo brzo su na scenu nastupili filmići kojima se aerobik popularizirao, onaj kakvog je lako izvoditi i u vlastitom domu.

Pravi boom napravila je svima poznata, tada iznimno popularna Hollywoodska glumica Jane Fonda. Kako bi ostala u formi upisala je satove baleta, no za vrijeme snimanja The China Syndrome ozljedila je nogu i tu je njezina kratka baletska karijera morala završiti.

Krenula je s aerobikom u svrhu rehabilitacije i nastavila s njime. Inspirirana vlastitom knjigom – Jane Fonda's Workout book, krenula je u posao sa snimanjem kućnih videa s aerobikom kao glavnim motivom. Prodala je preko 17 milijuna kopija, a zadnji je snimila ne tako davne 2010. godine za osobe starije dobi. Aerobik je zahvaljujući, između ostaloga i tome, postao jedan od najomiljenijih načina vježbanja. 

Zašto baš aerobik?

Aerobik je vrsta kretanja u kojoj su zastupljeni fleksibilnost, istezanje, kardio-vaskularni angažman, snaga te ritmičnost. S takvom kombinacijom, vaš trening je učinkovitiji nego bilo kakav drugi jer njime sagorijevate potkožno masno tkivo puno brže.

Najčešće, on se izvodi u grupi i s glazbenom podlogom iako postoje i varijacije u kojima vježbate sami i bez glazbe. Dakle, pogriješiti ne možete, ali možete izabrati ono što vama najbolje odgovara, ponuda je zaista raznolika.

Osobno me najviše zaintrigirao gospodin kojeg ću vam u sljedećih nekoliko rečenica predstaviti.

On je znan kao Shaun T, rodom je iz New Jerseya, od malena se bavio američkim nogometom, košarkom i atletikom. Upisao je glumu i ples no odlučio se za fitness i trenerski posao, promijenio je smjer na fakultetu. Radio je kao koreografer, plesač i trener.

Najznačajniji rad je onaj za Mariah Carey i njezine videospotove. Sa snimanjem videa počeo je na zamolbu, nakon što se pokazalo da njegovi treninzi, nazvani "Instanity", daju izvanredne rezultate pa nije ni čudo da su svi poludjeli za aerobikom.

Najzahtjevniji, "Insanity" je tip treninga koji se odvija kroz 60 dana, sadrži 14 treninga i jedan dan odmora i tako u 4 ciklusa. Svaki trening traje između 35 i 45 minuta uključujući zagrijavanje i istezanje za kraj.

Posebnost ovog tipa treninga je baš to što traje izuzetno kratko, a daje strašno puno. Rezultati su vidljivi već nakon nekoliko treninga ali napominjem, nije za svakog. Oni koji se odluče za ovakav način tjelovježbe prije svega trebaju bit uporni, ustrajni.

Odlučite li se za ovakav način vježbanja, bacite se u malo istraživanje prije nego krenete s programom. Saznajte radi li se o stručnoj osobi, kontaktirajte ljude koji su prošli kroz program, informirajte se o tome ima li nakon njegova provođenja uopće pozitivnih učinaka, koliko traje i koliko vam daje, koje su potencijalne ozljede (iako ih ne bi nikako smijelo biti!!).

Svatko može izdvojiti manje od 60 minuta dnevno za sebe, svoju guzu, srce, krvne žile i ravan trbuh!

Ljeto se bliži, vrijeme curi, požurite! :)

Komentari
Napunite baterije!
Ove namirnice dati će vam dovoljno jakosti i snage za izvršavanje svih...
 
Voda kao lijek
Prije 2708 dana Kako biste se liječili vodom, potrebno je svako jutro popiti četiri čaše...
Oživi me!
Prije 2884 dana Znate li kako možete spasiti nečiji život? ...
Bacite se na nerad
Kako se isključiti, opustiti i ne misliti na obaveze...
 
Harmonija i sklad između
Prije 3363 dana Kako postići obostrano razumijevanja i ravnotežu u muško-ženskim odnosima...
Brz život, malo novca
Prije 3412 dana Kako se nositi s problem napadaja panike...
Silk Milk konačno u
Uz Ledo Spomenar stvorite nove uspomene za pamćenje...
 
Neodoljiva topla čokolada, mmm...
Prije 2822 dana Otkrivamo vam mjesto gdje pripremaju najbolju!...
Jedna ulica, tisuću okusa!
Prije 3036 dana Street Food Festival na Strossmayerovom šetalištu...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy