Ovo jelo je nastalo iz želje da se obično prženje lungića pretvori u nešto sočno, saftno tek toliko da se može žlica safta nakapati na ponfri, a ispalo je baš mmmm, svi su ukućani bili oduševljeni i redovito se kruhom nakon ovakvog ručka pomazuju tanjuri, a često i tava :)
Sastojci:
1 svinjski lungić
sol
papar
4-5 češnja češnjaka
2-3 dag peršina
origano
i 1 žlica vegete
1 dl pasirane rajčice
2 dl bijelog vina
Priprema:
Lungić odrežite na kolutiće. Češnjak očistite i sitno narežite.
U tavi na samo malo ulja poslažite kolutiće lungića, posipajte s prstohvatom soli, malo papra, origana, češnjaka (ako nemate svježi može i u prahu) te peršina (isto tako može sušeni) i na kraju jednom žlicom vegete :). Podlijte s pola deca vina i dinstajte desetak minuta.
Dodajte pasiranu rajčicu i preostalo vino pa dinstajte još petnaestak minuta dok se saft malo zgusne.
Posluživanje:
Super dodatak uz razna jela, primjerice: pire krumpir, blitva, ponfri, riža ili dr.
Isto se može raditi i s nekim drugim mesom, svinjetinom, teletinom, naročito biftekom pa i telećim kremenadama, ali kod njih priprema traje malo duže :)