Male tajne i savjeti za pripremu jaja

Kuhinjska pomagala za oblikovanje i pripremu jaja


Objavljeno: 13.12.2011.

Foto: Joie
Pogledano: 4818 puta

Jaja i sami žumanjci u jajetu sadrže znatnu količinu proteina i kolina. Svako jaje u prosjeku sadrži 6 grama proteina i samo 72 kalorije. Stoga su jaja čest obrok za doručak, a široko se primjenjuju i kao sastojak mnogih drugih jela.

Primjena jaja u kulinarstvu

Male tajne i savjeti za pripremu

Pečenje

Ponekad je teško postići željeni oblik jajeta pri pečenju. Sad se razlije žumanjak, pa bjelanjak, nikako da ispadne onako kako biste htjeli.

Samo jaje sastoji se od žumanjka i bjelanjka. Žumanjak se pri pečenju zgrušava pri temperaturama 65 °C-70 °C, dok bjelanjku treba nešto manja temperatura za zgrušavanje. (62.2 °C-65 °C. )

Ako želite savršeno pečena jaja, s pravilnim oblikom (kao iz kataloga) , postoji vrlo jednostavno rješenje. Kalup Joie za savršeno oblikovana "jaja na oko". Vrlo praktično i funkcionalno.

Kuhanje

Ako pak kuhate jaja, onda zasigurno možete imati problema oko toga je li jaje premekano ili pretvrdo kuhano. Ako ih prekuhate, oko žutanjka se, zbog željeza i sumpora koji se nalaze u jajetu, napravi zeleni obrub. Taj zelenkasti krug neće naškoditi jajetu, a ako je jaje prekuhano, može se smanjiti razina kvalitete proteina u njemu. Ovdje vam u pomoć stiže žlica Joie za tvrdo kuhana jaja. Jaje se može kuhati uronjeno u vodi u ovoj praktičnoj žlici otpornoj na vrućinu ili je možete koristiti kao grabilicu s kojom ćete jaja izvaditi iz vode.

Sastojak finih slastica

Ako pak jaja upotrebljavate, pogotovo sada u predbožićno vrijeme, za izradu raznih slastica, u većini ćete recepata naići na uputu kako treba odvojiti žumanjak od bjelanjka. Kako biste izbjegli razlijevanje jajeta te praktično i brzo razdvojili žumnjak od bjelanjka, poslužit će vam razdvajač bjelanjaka Joie.

Za izradu finih krema, možete upotrijebiti ručnu pjenjaču kao i silikonsku žlicu jajko.

Jaja u salati ili sendviču

Ako jaja upotrebljavate kao jedan od sastojaka finih salata i sendviča, mogli biste imati problema s rezanjem jajeta na ploškice. Svi smo bili u situaciji kada smo trebali savršeno oblikovane ploške radi dekoracije, a kada nam se pri rezanju nožem raspalo cijelo jaje, žumanjak bi iskočio van i slično. Upotrebom rezača jaja Joie takvih problema nećete imati i napokon ćete moći narezati jaje na pravilne, lijepo oblikovane ploškice.

 

 

*Ova kuhinjska pomagala možete kupiti u prodavaonicama Konzuma. 

*Uvoznik za Hrvatsku Diba Charm d.o.o.

Komentari
ida 13.12.2011
wauu, ovo je super!!! :))

Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy