Menstruacijski ciklus – kako koji dan

Detaljan vodič prosječnog menstruacijskog ciklusa od 28 dana


Objavljeno: 24.04.2012.

Foto: Morana Popovčić
Pogledano: 4944 puta

Sve ste vjerojatno upoznate s tim kako tijekom menstruacije mijenjate različita raspoloženja i ponašanja, no menstruacija je samo dio vašeg menstruacijskog ciklusa i prikaz stanja funkcioniranja vašeg organizma.

Primjerice, redovite menstruacije s manje istaknutim uobičajenim simptomima pokazatelj su da su vaši hormoni na normalnim razinama i da ispravno rade, dok s druge strane, neredovite menstruacije mogu značiti, između ostaloga, da u organizmu nemate dovoljnu razinu estrogena – hormona koji je bitan ne samo za vaše reproduktivne organe i plodnost već i za zdravlje vašeg srca i kostiju.

Bitna je činjenica da sve hormonalne promjene kroz koje prolazi vaš organizam tijekom menstrualnog ciklusa, uvelike utječu na vaše psihičko i fizičko zdravlje – na pozitivan, ali i na negativan način.

Kako biste točno saznali koji su to pozitivni, a koji negativni učinci hormonalnih promjena tijekom menstruacijskog ciklusa, i kada možete očekivati koji simptom, sastavili smo detaljan vodič kroz menstruacijski ciklus iz dana u dan.

Pročitajte kako to sve djeluje koji dan za prosječni menstruacijski ciklus od 28 dana, uz pokoju zanimljivost.

Dani 1-5: Menstruacija

Pozitivno: najgore od PMS-a je prošlo. Razina estrogena i progesterona  opada, a time se povlače i vaši nagoni za živčanjenjem i sličnim ispadima.

Negativno: imate grčeve i bolove, a zahvaljujući niskim razinama hormona, ne osjećate se baš bajno u vlastitoj koži. (grčevi nastaju zbog toga što se ubrzavaju kontrakcije maternice kako bi se stijenke bolje oljuštile). Također, ako se bavite tjelovježbom tijekom menstruacije, to bi moglo smanjiti bolove, ali će vam definitivno biti napornije.

Zanimljivost: navodno da su mnoge umjetnice i kreativke tijekom menstruacije imale više ideja i kreativnih rješenja.

Dani 6-13: Osjećate se fenomenalno

Pozitivno: kako vaša jajašca postaju zrela za ovulaciju, tako se podiže i razina estrogena. Ujedno se pojačava protok krvi u mozak pa i takozvani hormoni sreće, serotonin i dopamin. Zbog svega toga osjećat ćete se odlično, fenomenalno, i fizički i psihički, a energije ćete imati na bacanje – pametno to iskoristite ☺.

Negativno: nema… ☺

Zanimljivost: tijekom ove faze, navodno da možete bolje “pročitati” druge ljude, pogotovo njihove ekspresije lica i emocionalna stanja.

Dani 14-15: Ovulacija

Pozitivno: sada ste najplodniji, a sukladno tomu, i vaš je seksualni nagon na vrhuncu isto kao i hormon luteinizacije (LH). Ako želite bebača, jednostavno se seksajte do iznemoglosti u tom razdoblju.

Negativno: ako ne želite uskoro postati majka, izbjegavate seks bez ikakve zaštite, i inače, a pogotovo u ovom razdoblju. Budite oprezni i bavite li se sportom jer neke žene mogu imati osjetljiva koljena tijekom ovulacije.

Zanimljivost: 20% žena može osjetiti kada ovulira. Obično u donjem dijelu trbuha osjete lagane, jako lagane grčeve.

Dani 16-28: Pripreme za PMS

Pozitivno: tjedan prije menstruacije, vaše tijelo sagorijeva 100 do 300 kalorija više na dan nego što je to uobičajeno, pa stoga ni ne čudi da imate pojačan apetit. No umjesto da ispraznite frižider, pokušajte se kontrolirati pa nadokanditi to primjerice lješnjacima.

Negativno: početni rast progesterona može uzrokovati i pojačano masnu kožu, pa vam može iskočiti jedan, dva tri ili deset onih groznih, najodvratinjih prištića. Kako se približavate menstruaciji, razine progesterona, ali i estrogena padaju, a to uzrokuje promjene raspoloženja i smanjenu koncentraciju. Oko tjedan dana prije menstruacije, umor, pojačani apetit (posebno za određenom hranom) i natečene dojke u punom su zamahu. Zbog zadržavanja vode u orgaizmu mogli biste dobiti čak do dvije kile. Sve to možete ublažiti smanjenim unosom soli u organizam (sol zadržava vodu) i tjelovježbom (to će povećati razine hormona sreće – endorfina).

Zanimljivost: ako primjerice žudite za čokoladom, to može biti zato što vam nedostaje i magnezija, kojeg gubite zbog pada razine estrogena.  

*Saznajte što vam zapravo nedostaje u organizmu ako žudite za određenom hranom i kojom "boljom" hranom to nadomjestiti.

Eto cure, ovaj članak možda nije loše da i vaš partner ima u vidu, da vidi kroz što sve mi jadne žene prolazimo. Cmi cmi...

Komentari
Silk Milk konačno u
Uz Ledo Spomenar stvorite nove uspomene za pamćenje...
 
Neodoljiva topla čokolada, mmm...
Prije 2522 dana Otkrivamo vam mjesto gdje pripremaju najbolju!...
Jedna ulica, tisuću okusa!
Prije 2737 dana Street Food Festival na Strossmayerovom šetalištu...
Vježbanjem do savršene guze
Ljeto samo što nije tu, a vi još niste poduzele ništa po...
 
Uspješna motivacija za trčanje
Prije 3074 dana 7 savjeta kako se motivirati za trčanje i ne odustati...
U čemu je najbolje
Prije 3088 dana Koju odjeću i obuću odabrati za vježabnje, a koju izbjegavati...
Bacite se na nerad
Kako se isključiti, opustiti i ne misliti na obaveze...
 
Harmonija i sklad između
Prije 3063 dana Kako postići obostrano razumijevanja i ravnotežu u muško-ženskim odnosima...
Brz život, malo novca
Prije 3112 dana Kako se nositi s problem napadaja panike...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy