U hladnim zimskim danima,kad većinu slobodnog vremena provedemo u toplim domovima, naš najbolji prijatelj je knjiga.
Svoj prvi članak u bookclubu posvetit ću svojoj najdražoj književnici Frances Mayes.
Vjerojatno sam već svojim bližnjima dosadila sa svojom opsesijom prema njezinoj knjizi "Pod suncem Toskane". Pročitala sam je nekoliko puta i uvijek me ponovno privlači. Taj osjećaj doma i topline s kojim je prožeta cijela knjiga, naprosto smiruje. Ponekad zavidim Frances, pa zamišljam ljeto u Toskani, u hladovini masline ispijam topli capuccino, a miris rascvalih ruža podsjeća na najskuplji parfem. Ljetno sunce obasjava prekrasnu vilu "Bramasole", dok ptičiji pjev budi uspavano cvijeće. Ljudi prolaze kamenitom cestom i čuje se samo poneki kamenčić izgubljen u kotaču staroga bicikla. "Buongiorno!" – pozdravljam od srca! Jedna starica se osmjehne i požuri dalje. Vjerojatno žuri kući na popodnevni odmor.
Trzne me opijajući miris talijanske kuhinje, ispijam posljednji gutljaj capuccina i zatvaram posljednje poglavlje knjige. Sva ta osjetila i opisi u knjizi su nevjerojatni. Frances je uspjela svakom čitatelju vizualizirati svaki djelić Toskane. Upoznala nas je s povješću i kulturom tamošnjih ljudi, s njihovom tradicijom, radom i načinom života. Zapisala je i recepte karakteristične za toskansku kuhinju. Detaljno je opisala gradnju svoje vile od početka, pa do useljenja. Svaku patnju i veselje.
Najdraža poglavlja iz knjige su definitivno:
-Bilješke iz ljetne kuhinje
-Bilješke iz zimske kuhinje.
Najdraži recept iz knjige podijelila bih s vama,da u ove hladne dane unesete dašak ljeta u svoje domove.
Piletina s bosiljkom i limunom
U velikoj zdjeli pomiješajte pola šalicenasjeckanog mladog luka i pola šalice lišča bosiljka. Dodajte sok od jednog limuna, sol i papar. Promiješajte i utrljajte u 6 komada piletine, pa stavite u dobro nauljenu tavu. Zalijte s malo maslinova ulja. Pecite nepokriveno 30-tak minuta na 180 stupnjeva, ovisno o veličini piletine. Ukrasite s još lišča bosiljka i kriškama limuna. Za 6 osoba. I to je to, dobar tek.
*****
Knjiga je savršena i tko god je nije pročitao propustio je sve, jer knjiga ima i drugi nastavak "Bella Toscana".
Drage moje lutke, do sljedećeg čitanja.
Vaša Minela