Najbizarniji novogodišnji običaji

Što očekivati ako se za doček Nove nađete u nekoj od sljedećih zemalja


Objavljeno: 29.12.2011.

Foto: brightilluminations.tumblr.com
Pogledano: 4166 puta

Šampanjac, odbrojavanje, poljubac u ponoć – sve su to relativno tradicionalni načini slavljenja Nove godine. Međutim, ako ste Novu godinu odlučili proslaviti negdje izvan Hrvatske, mogli biste se iznenaditi ako bi vaši domaćini počeli odjednom skakati sa stolaca, vaditi žličice i plamenike kao da kuhaju drogu ili počnu skidati donje rublje. Slijedi deset najbizarnijih običaja novogodišnje noći.

1. Spaljivanje fotografija

Kako smo navikli na spaljivanje Fašnika za maškare, ovaj običaj i nije toliko neobičan te iz tog razloga počinjemo s njim. Naime, stanovnici Ekvadora u novogodišnjoj noći spaljuju fotografije raznih osoba ili događaja kako bi se riješili prošlosti, a cijela zemlja osvjetljena je zbog krijesova. Lijep prizor, zasigurno simpatičniji od petardi.

2. Isti skeč na televiziji od 1972.

Ni ovaj običaj nije strašno neobičan, s obzirom na to da svake godine imamo priliku gledati Sam u kući te nam Božić nije Božić bez malog Kevina. Ipak, u Njemačkoj je tradicija nešto dulja pa se isplati spomenuti kako kratki britanski komični skeč ''Dinner for one“ Nijemci za Novu godinu gledaju već 39 godina. Štoviše, toliko su navikli na njega da u svakodnevnom govoru upotrebljavaju neke fraze iz komedije.

3. Skakanje sa stolaca u ponoć

Danci imaju čudan način odbrojavanja sekundi do ponoći. Ako se nađete u nekom danskom domu za Novu godinu, nemojte se začuditi ako se domaćini nešto prije ponoći popnu na stolce, a zatim skoče. To je za njih način da skoče u mjesec siječanj, otjeraju zle duhove i donesu sreću.

4. Bacanje posuđa na tuđi prag

Svima su nam zabavne grčke svadbe na kojima se razbija posuđe. Priznajte, i vi biste htjeli baciti čašu u pod kako to obično rade pjevači narodnjaka. Ako vam se taj običaj baš jako sviđa, ne morate postati ni turbo-folk pjevač ni udati se za Grka, nego samo otići u Dansku za novu godinu. Osim što ćete skakati sa stolaca u ponoć, nakon tog možete staro posuđe razbijati na susjedovom pragu. Na taj način možete iskaliti svoje frustracije jer vam je pogazio mačku, a on će ujutro biti presretan jer razbijeno posuđe znači da ima puno prijatelja.

5. Nošenje žutog donjeg rublja

Dobro nam je poznat običaj nošenja crvenog donjeg rublja koji je potekao iz Latinoamerike. Međutim, Bolivijci nose žuto donje rublje u kojem čekaju ponoć. Kad ona nastupi, oni se brzo skidaju iz tog donjeg rublja i oblače novo, što je simbolično jer se zbog tog navodno mijenja i njihova sreća (odnosno nesreća).

6. 12 zrna grožđa u ponoć

Nakon što otkuca ponoć, u Španjolskoj ćete morati pojesti 12 zrna grožđa u 12 sekundi. Svako zrno prezentira svaki mjesec nove godine i donosi vam sreću. Ako se ne udavite.

7. Udavače i njihove igre

Nije lako biti neudan, a naročito ne na Novu godinu u Bjelorusiji. Tamo za neudane dame imaju razne igre koje će predvidjeti kada će se i kako koja udati. Npr., ispred svake neudane žene stavi se hrpica kukuruza, a nakon tog pusti se pijetao. Onoj ženi čijoj se hrpi pijetao prvi približi smiješi se brak u narednoj godini. Druga igra je da udana žena sakrije razne predmete u svojoj kući koje neudane žene moraju pronaći. Ona koja primjerice pronađe kruh udat će se za bogatog muža, a ona koja nađe prsten za zgodnog (ja bih rekla pekara i bogatog, ali ja ne živim u Bjelorusiji).

8. Gatanje bez listića čaja

Kada domaćini u Austriji ili Njemačkoj počnu vaditi plamenike i žličice, nemojte se preplašiti, niste se našli u nekom nepoznatom narkomanskom krugu. Naime, oni na taj način gataju. Otopljeno olovo ubace u vodu i ovisno o tome koji oblik olovo poprimi, znat ćete što očekivati u sljedećoj godini. Npr., ako je oblik prsten, znači da možete očekivati vjenčanje (možda bi taj običaj trebalo predstaviti i u Bjelorusiji, čisto da udavače budu posve sigurne).

9. Proslava Nove godine na groblju

Nije ništa neobično u tome da bitne događaje u životu podijelite s ljudima kojih više nema. Međutim, složit ćemo se u tom da je malo.. pa, jezivo. Nakon mise, Čileanci odlaze na groblje i na stolcima dočekaju Novu godinu sa svojim pokojnicima.

10. Čišćenjem do čistog duha

Ako imate opsesivno-kompulzivni poremećaj čišćenja, Čile je vaša novogodišnja destinacija. Na Staru godinu, Čileanci opsesivno pospremaju, a samu Novu godinu dočekaju tako da vodu bacaju kroz prozor kako bi očistili godinu iza sebe. 

Komentari
Otok ljubavi
Održana premijera novog filma...
 
Vratite se u djetinjstvo
Prije 2938 dana Predstavljena nova knjiga za djecu...
Nova filmska ekranizacija Glembajevih
Prije 2968 dana Film je sniman na tri vrlo atraktivne i povijesno zanimljive lokacije...
Mali slatki Palčići
Izrada unikatnih lutkica od stare odjeće...
 
Život piše stihove, moje
Prije 3299 dana Ako želite nešto orginalno i drugačije, zovite Roberta...
Maštovite vezice, špagice i
Prije 3302 dana Kreativka Kristina oduševit će vas svojim narukvicama ...
Budite model na Tvitomaniji
Odmor kakav zaslužujete na najvećoj regionalnij konferenciji o društvenim mrežama...
 
Fashion blogerice na modnom
Prije 3418 dana U čemu je tajna njihova uspjeha?...
My Fashion - mjesto
Prije 3537 dana Navratite po svoju dnevnu dozu modne inspiracije...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy