Najgore što se glumcu može dogoditi

Propuštene uloge, profućkani Oskari


Objavljeno: 31.01.2012.

Foto: Screenshot
Pogledano: 2240 puta

Los Angeles. 5 sati i 38 minuta ujutro. Dan je 28. ožujka 1995. godine. Okupan znojem, John se budi u ne baš jeftinoj hotelskoj sobi.

-Znao sam, znao sam da ga nisam trebao odbiti!
- Dragi, što ti je?, upita glas s jastuka do.
- Ništa, Kelly, ništa… Ružno sam sanjao.
- Hajde, spavaj dalje. To su ti zasigurno krivo sjeli onaj kavijar i svinjske nogice koje si sinoć drmnuo na banketu.
- Imaš pravo, draga. Laku noć…

No John nije više mogao spavati. Proganjao ga je taj san. Ćelavi zlatni dječak bježao je od njega i vikao nešto što je zvučalo kao „dance, Forrest, dance“. A sa strane, sjedeći u vrtnom stolcu, smješkao se Tom Hanks. Ne znamo točno je li John Travolta  doista imao noćne more nakon te dodjele Oscara 1995. godine, no vjerujem da mu u najmanju ruku nije bilo svejedno. Naime, bila mu je ponuđena glavna uloga u filmu Forrest Gump (1994.), no u konačnici ju je ipak propustio. 

Definitivno sličan san Travoltinu, ali dvaput, mogao je imati Chevy Chase. Prvo čovjeku izbjegne kipić za ulogu Forresta , a nakon toga i zbog uloge Lestera Burnhama (Kevin Spacey) u filmu American Beauty (1999.). A još tužnija je činjenica da naš Chevy te 1999. godine nije snimio ni jedan film… Tko zna, možda je čekao oskarovski scenarij novih avantura Clarka Griswolda i njegove familije.

A Tom Selleck? On je Car. I ne samo to, kao što vjerojatno veći dio vas zna, malo je falilo da bude i – Indiana Jones. Naime, kao što velik dio vas sigurno već zna, Tomu je bila ponuđena uloga profesora Jonesa u filmu Raiders of the Lost Ark (1981.). No, kako je bio ugovorom vezan za snimanje pilota serije Magnum P.I., smatrao je da bi poštena i časna stvar bila odbiti ulogu Indiane i držati se već potpisanog ugovora. Na njegovu nesreću, na kraju je snimanje pilota na Havajima bilo odgađano 6 mjeseci, što je teoretski dovoljno vremena da se snimi film. K tome, kao sol na ranu, film je također bio sniman na Havajima. Uloga je u konačnici, naravno, pripala Harrisonu Fordu.

Zanimljiv nam je ovdje i Harrison "The Backup Guy“ Ford. Sjećate li se filma Air Force One (1997.)? Za ulogu predsjednika prvi je izbor bio Kevin Costner, koji ju je u konačnici morao propustiti zbog snimanja epskog spektakla The Postman (ovo epski protumačite na način koji vam je draži). Dobričina Costner je bio taj koji je osobno preporučio Harrisona za tu ulogu. Zanimljivo, ali to nije bio prvi put da se isprepliću putevi ove dvojice glumaca. Naime, i Costner i Ford su odbili ulogu u filmu The Hunt for Red October (1990.) koja je u konačnici u ruke otišla Alecu Baldwinu. No, to nije sve, jer ako kao Alec odbijete glumiti u nastavku tog filma, zamijenit će vas – tko drugi nego Harrison Ford. No, ni to nije sve! Ako odbijete ulogu u filmu The Fugitive (1993.) poput Aleca, opet će vas zamijeniti – dobri, stari Ford.

No, treba biti pošten i reći da je i ovaj vrsni glumac također odbijao uloge  u kasnije značajnim filmovima poput JFK (njegov prijatelj Costner), Proof of Life (Russell Crowe), The Patriot (Mel Gibson), The Perfect Storm (George Clooney)…

Razloga za žaljenje vjerojatno ima i veliki Sean Connery. Naime, škotska legenda prije desetak godina odlučila je preskočiti ulogu Gandalfa u Gospodaru prstenova jer, kako kaže, ‘ne razumije radnju’. Nešto je bistriji, čini se, bio sunarodnjak Ian McKellen, kojem nošenje bijelih haljina ionako nije baš strano.

No, da se mi vratimo na Johna Travoltu. Tko zna, možda su mu scijentolozi ponudili neku kristalnu kuglu pa da gledajući u nju izabere film u kojem bi možda osvojio kojeg Oscara. Ako i jesu, kugla je bila zamagljena ili kupljena na buvljaku, jer prihvatiti uloge u Battlefield Earth: A Saga of the Year 3000 (2000.) ili u The Punisher (2004.), a odbiti primjerice već spomenutog Gumpa ili Apollo 13 (1995.) u najmanju su ruku, dvojbene odluke. No, ima i jedna zanimljiva slučajnost. Da Travolta nije odbio uloge u Days of Heaven (1978.), American Gigolo (1980.), Oficir i džentlmen (1982.) te Chicago (2002.) jedan drugi veoma popularni glumac možda ne bi bio toliko popularan. Richard Gere kaže hvala. 

Lik Batmana definitivno je pretrpio velike promjene kroz svoju povijest. Kada bi se uspoređivali, recimo, Batman – The Movie (1966.) te najnoviji The Dark Knight (2008.) razlika bi bila kao noć i dan. Stoga me osobno ni ne začuđuje da su kandidati za Burtonovu verziju iz 1989. godine bili Bill Murray (da, dobro ste pročitali) i Harrison Ford. Ne, šalim se, ovaj put nije bio Harrison, već Kevin Kline, a uloga je na kraju, kao što znate, otišla u ruke Michaela Keatona. Život piše neobične priče pa tako i tu da je Angel, tj. David Boreanaz, odbio ponuđenu ulogu Brucea Waynea u Nolanovu Batman Begins. U svakom slučaju, bolje nego Ashton Kutcher, kojega su razmatrali. Jer to bi tek bio Dark Dark Knight. Osim ako ne zametne negdje Batmobil…


Da zaključimo, mnogi su glumci odbili kvalitetne uloge  ili prihvatili one koje bi im bilo pametnije da su odbili. Na kraju krajeva, "Life is like a box of chocolates – you never know what you’re gonna get“, kako je umalo rekao John Travolta

 

 
Članak u izvornom obliku možete pročitati na portalu Fak-tvojfilm.net.

Komentari
Budite model na Tvitomaniji
Odmor kakav zaslužujete na najvećoj regionalnij konferenciji o društvenim mrežama...
 
Fashion blogerice na modnom
Prije 3935 dana U čemu je tajna njihova uspjeha?...
My Fashion - mjesto
Prije 4055 dana Navratite po svoju dnevnu dozu modne inspiracije...
Mali slatki Palčići
Izrada unikatnih lutkica od stare odjeće...
 
Život piše stihove, moje
Prije 3816 dana Ako želite nešto orginalno i drugačije, zovite Roberta...
Maštovite vezice, špagice i
Prije 3820 dana Kreativka Kristina oduševit će vas svojim narukvicama ...
Pariz je uvijek dobra
Ta nestrpljiva strast doživjeti sve ono veličanstveno po čemu je Pariz tako...
 
Godišnji bez pola muke
Prije 3842 dana 6 savjeta za pripremu i organizaciju dugoočekivanog godišnjeg...
10 svjetskih blaga
Prije 4209 dana Mjesta kao iz bajke...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy