Najveći mitovi o trudnoći

Što zapravo smijete, a što ne tijekom trudnoće


Objavljeno: 26.03.2012.

Foto: Sara Čordaš
Pogledano: 6362 puta

Trudnoća je izgleda najkompliciranija stvar koju žena može doživjeti. Dok se djete razvija, njegova majka čita milijun savjeta i pravila te sluša iskustva svojih prijateljica koje su kroz se to već prošle. Pa pročitaju jedno, onda čuju drugo i obrnuto.

Što više misliti? Što zapravo smijete, a što ne smijete tijekom trudnoće? Ona stara – “što više babica, kilavo dijete”, zapravo je u ovom slučaju vrlo prikladna upravo iz razloga što koliko god puta čuli određen savjet o tome što da, a što ne tijekom trudnoće, imajte na umu da pojedini savjeti nisu ništa više nego običan mit.

Pa koji su to najčešći, a samim time i najveći mitovi o trudnoći?

Prehrana

MIT 1ne biste trebali jesti sušenog lososa – ovo je potpuno pogrešno zbog toga što je losos zapravo dobar za buduću majku jer je pun omega 3 masnim kiselinama. Losos u principu živi u čistim vodama, stoga je vrlo mala vjerojatnost za trovanje živom.

MIT 2ne smijete jesti suši – ne smijete jesti jedino suši koji se sastoji od mesa skuše, morskog psa ili sabljarke. Također, ne jedite previše sirove tune, zadržite se na jednoj porciji sušija od tune tjedno.

MIT 3ne smijete jesti hot dog – sve dok je hrenovka dobro kuhana, možete si priuštiti hot dog.

MIT 4ne biste trebali piti kavu – nemojte se baš nalijevati kavom, ali jedna šalica dnevno je ok.

MIT 5trebali biste se suzdržavati od akohola – da, ali…neka istraživanja pokazuju da primjerice dvije čaše alkoholnog pića na tjedan neće škoditi.

MIT 6 – pijenje tamnog piva pomaže nastanku mlijeka – to može samo pridonjeti da se buduća majka opusti, što u konačnici pomaže nastanku mlijeka, ali to nema veze sa sastojcima u pivu.

 MIT 7 – trudnice moraju jesti za dvoje – hmmm… NE! trudnoća zahtjeva tek 300 kalorija više nego vam je potrebno u uobičajenom stanju na dan. Dakle, nema izgovora za prežderavanje.

Ostale navike

MIT 8 – ne smijete se kupati u vrućoj vodi – ovo je ISTINA. No, ionako se nije dobro kupati u vrućoj vodi, a u trudnoći biste vruće kupke naširoko trebali izbjegavati. Zaboravite saune, jaccuzzije ili bilo što što će tempereturu vašeg tijela podići iznad 102 stupnja celzijeva.

MIT 9 – kakaov maslac sprečava nastanak strija – to je pogrešna tvrdnja iz razloga što kakaov maslac čini kožu još osjetljivijom, a neke trudnice mogu čak i alergijski reagirati na taj proizvod. 

MIT 10 – ne smijete se voziti u avionu tijekom prvog i zadnjeg tromjesječja – pogrešno. Smijete putovati avionom kada god to poželite tijekom trudnoće. Ipak, tijekom zadnjeg tromjesečja, neke vas aviokompanije možda neće pustiti u avion, jedino iz razloga što postoji mogućnost da vas uhvate trudovi, pa da ne bi morali prisilno slijetati.

MIT 11 – ne smijete dirati mačke tijekom trudnoće – dakle, mace smijete maziti, ali preporučuje se da tijekom trudnoće ne mijenjate njihov pjesak zbog mogućnosti zaraze toksoplazmozom odnosno mačkitisom koji može nastati pri dodiru mačjeg drekeca.

MIT 12 – trebali biste se kloniti friško ispoliranog namještaja – miris sredstva koji dolazi s friško ispoliranog najmeštaja, neće vam naškoditi, jedino vam može smetati.

MIT 13 – bojenje kose je štetno za dijete – ovo je totalno pogrešno. Barem danas na tržištu postoje itekako dobra rješenja za bojenje kose u trudnoći.

MIT 14, 15 i 16 – ne smijete se seksati, dizati ruke iznad glave ili sezati rukama do nožnih prstiju – ovo ne samo da je pogrešno, nego nas čisto zanima i izvor iz kojeg je taj mit proizašao. Ovo jedino može biti slučaj ako vam je to doktor zabranio zbog određenog zdravstvenog stanja.

MIT 17 – trebali biste spavati na lijevom boku – to je totalna glupost, možete spavati kako vam je najudobnije. Zaboravite i savjet da je štetno spavati na leđima tijekom trudnoće.

MIT 18 – bebin položaj u utrobi može odrediti njezin spol – ma kako da ne. Ne može. Također, ni linija na koži koja se proteže ispod pupka ne može to odrediti. Bebin spol jednostavno ne možete odrediti gledajući izvana. Možete pogađati na temelju toga možda, šanse da ste u pravu su 50%. :-P

MIT 19 – šetnje pospješuju trudove – možda ćete se od neke aktivnosti osjećati bolje, no ne postoji ta aktivnost koja će pospješiti trudove. Sorry.

MIT 20 – veća beba je bolja beba – prosječna beba po rođenju teži 3,4 kg. Bebe koje su rođene s većom težinom, imaju veće izglede da kasnije u životu pate od dijabetesa i prekomjerne težine.

I još jedna, ako tijekom vaše trudnoće nastane pomračina sunca, i vi izađete van, dijete vam se NEĆE roditi sa zečjom usnom.

Nadamo se da vam je sad malo lakše ☺ 

Komentari
Vjerovati sebi ili ...
Samo vjerovanjem u sebe postižemo zacrtane ciljeve i gradimo vlastiti život...
 
Krivo je ovo u
Prije 3864 dana Koliko smo i što zapravo spremni tolerirati...
Ostvarite svoje želje
Prije 3873 dana Otkrivanje snage u sebi za ostvarenje svake želje...
Komuniciraj humanitarno!
Studentska inicijativa za pomoć onima kojima je pomoć neophodna...
 
Namirnice koje štede novac
Prije 3885 dana Čišćenje kućanstva bez jakih kemikalija...
Zajedničko ljubavno gnijezdo
Prije 3927 dana Savjeti za uređenje vašeg malog raja...
Gumena traka obložena satenom
Zašto zahvaliti ljudima koji guraju nos gdje mu nije mjesto...
 
Sumnja da mutim s
Prije 3952 dana Što učiniti kada vaša prijateljica sumnja u vaše namjere s njezinim dečkom?...
Borba s vjetrenjačama zvanim
Prije 3963 dana Brinemo li se ponekad previše što drugi misle nama?...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy