Naučite kvalitetno se opustiti

Na što obratiti pozornost prije nego započnete vježbe relaksacije


Objavljeno: 11.12.2011.

Foto: starryavenue.tumblr.com
Pogledano: 4564 puta

Danas kada su mnogi ljudi pod stresom više nego ikada prije, važno je ponekad odvojiti neko vrijeme za relaksiranje tijela i uma. Stres je tihi ubojica i uzrok je mnogim bolestima, stoga je jako bitno ukloniti ga kada je god to moguće.

Postoji mogo vježbi relaksacije, a kako biste bilo koju vježbu izvodili pravilno i postigli željeni učinak te se što kvalitetnije opustili, važno je dobro se pripremiti.

Pa krenimo.

Pronađite neki mirni kutak u vašem domu, gdje vas nitko neće ometati barem 30 minuta. Ako želite ugasite svjetlo. Također, pomoći će ako odijenete udobnu, široku odjeću. Ako ne možete izbjeći buku koja dolazi izvana ili iz neke druge prostorije u vašem domu, pustite si neku umirujuću glazbu, zvukove prirode najbolje.

Ovo je vrijeme samo za vas, stoga isključite telefon, mobitel, i bilo što drugo što bi vas moglo omesti.

Možete leći ili sjesti. Ako sjedite na stolcu, pokušajte da vam kralježnica bude potpuno ravna te je skroz sljepite uz naslon stolca. Ako se pak odlučite za ležeći položaj, legnite na leđa i ispružite noge. Nastojte da vam noge budu potpuno opružene, nemojte podizati koljena ili prekrižiti noge jer biste tako mogli omesti protok energije.

Ovo su samo prijedlozi kako bi vježbe relaksacije bile što učinkovitije, no najvažnije je da vam je udobno, stoga sami odredite položaj najbliže ovim predloženima. 

Istraživanja pokazuju kako opuštanje tijela rezultira opuštanjem uma i obrnuto. Ako ste pod stresom, suočeni s milijun opterećujućih misli u glavi, pokušajte se koncentrirati na tijelo, a ako osjećate fizičku bol ili napetost, bolje se posvetite opuštanju uma.

Teško je predvidjeti koja će vježba opuštanja kome odgovarati stoga je najbolje za početak isprobati nekoliko vježbi kako biste otkrili koja vam najbolje odgovara, a i koja funkcionira za vas. Što više prakticirate vježbe relaksacije, to će one biti učinkovitije.

Važno je vježbi pristupiti na način da prihvaćate sve rezultate koje postignete, bez očekivanja da ćete postići tko zna što. Tijekom vježbi istražujtete slike ili osjećaje na koje se odaberete fokusirati i nastojite primjetiti promjene koje se događaju fizičkoj, emocionalnoj i mentalnoj bazi.

Takav će vam se pristup itekako isplatiti i moguće je da nakon nekog vremena osjetite mogućnost mijenjanja stanja tijela i uma – što je duboko, mirno stanje relaksacije.

Što bolji postajete u samopromatranju, to ćete učinkovitije moći izvoditi vježbe relaksacije, moći ćete bolje osjetiti što se događa u vašem tijelu, vašim emocijama, a što je najvažnije – moći ćete obratiti pozornost na misli ili osjećaje koje možda uzrokuju vaš unutarnji nemir.

Od pomoći je započinjati vježbe relaksacije s jednostavnom provjerom vašeg emocionalnog stanja, vaših misli i vašeg fizičkog stanja. Samo fokusirano promatrajte što se događa, bez predrasuda i očekivanja, jer nema baš smisla opterećivati se vježbom relaksacije ☺

Komentari
Napunite baterije!
Ove namirnice dati će vam dovoljno jakosti i snage za izvršavanje svih...
 
Voda kao lijek
Prije 2656 dana Kako biste se liječili vodom, potrebno je svako jutro popiti četiri čaše...
Oživi me!
Prije 2832 dana Znate li kako možete spasiti nečiji život? ...
Vježbanjem do savršene guze
Ljeto samo što nije tu, a vi još niste poduzele ništa po...
 
Uspješna motivacija za trčanje
Prije 3322 dana 7 savjeta kako se motivirati za trčanje i ne odustati...
U čemu je najbolje
Prije 3336 dana Koju odjeću i obuću odabrati za vježabnje, a koju izbjegavati...
Silk Milk konačno u
Uz Ledo Spomenar stvorite nove uspomene za pamćenje...
 
Neodoljiva topla čokolada, mmm...
Prije 2770 dana Otkrivamo vam mjesto gdje pripremaju najbolju!...
Jedna ulica, tisuću okusa!
Prije 2984 dana Street Food Festival na Strossmayerovom šetalištu...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy