Naučite pravilno vježbati

Šest najčešćih pogrešaka kod vježbanja


Objavljeno: 31.08.2011.

Foto: Female.hr
Pogledano: 3975 puta

Izolirane vježbe

Ponavljanje jednih te istih vježbi, npr. samo neke od varijanti podizanja bučica, neće vam donijeti mnogo rezultata. Razlog ovomu je to što takve vježbe aktiviraju samo jedan mišić, što nije način da potaknete sagorijevanje masti, a i ovim vježbama mišići će se 'napuhati', što je vjerujemo daleko od onoga što ste željeli. Cilj je potaknuti rad što više mišića i trošiti što više energije istovremeno da bi vježbanje počelo davati bolje rezultate.

Vježbanje na spravama

Možda vaša teretana izgleda odlično i stimulirajuće nakrcana najnovijim spravama, no ono što je kod njih problem je to što ograničavaju prirodni raspon pokreta vašeg tijela, što posljedično ograničava puni potencijal vaših mišićnih vlakana – sagorijeva se manje masti, a takva definicija mišića ostavlja pomalo nezgrapan i neprirodan dojam. Ono što bi trebao biti cilj svakog vježbanja jest da aktivirate cijelo tijelo, posljedično i metabolizam te oblikujete figuru.

Preduge kardio vježbe

Iako odlično utječu na sagorijevanje kalorija, postoji pravilan i nepravilan način vježbanja, gdje ovaj potonji iziskuje mnogo truda dok rezultati uglavnom izostaju. Najbolji primjer tomu jest, npr. trčanje do iznemoglosti, što će vam donijeti samo zdravstvene probleme i mnogo nepotrebno potrošenog vremena. Tajna kardiovježbi krije se u kratkim intervalima visokog intenziteta, kada one potiču vaš anaerobni metabolizam i rad srca, što će uvelike pomoći u sagorijevanju masti. Masti će tako ponekad gorjeti čak i do 48 sati po završetku vježbanja!

Trbušnjacima do trbušnjaka

Zasigurno ste kao i većina nas naviknuli misliti da je jedini način kako doći do 'pločica' na trbuhu neka od varijanti trbušnjaka. No ono što zapravo preskačemo, a od najvećeg je značaja, jest da prvo morate istopiti masti u toj zoni da bi mišići uopće mogli doći do izražaja. Više o vježbama koje nam u tome mogu pomoći čitajte uskoro na našim stranicama.

Ponavljanje istih vježbi

Riječ navika implicira umirenje, gotovo neaktivnost, a upravo to je ono što ne želite da se dogodi vašem organizmu iako se svakodnevno preznojavate na prostirci u dnevnoj sobi. Ponavljanjem istih serija vježbi dan za danom samo umanjujete njihov efekt, a vježbanjem bez promjena ni vaše se tijelo neće puno mijenjati. Reorganizirajte svoje vježbe, izmjenjujte ih po tjednima, pa čak i na dnevnoj bazi i rezultati će vam biti provjereno bolji.

Dugo vježbanje

To što polovicu slobodnog vremena provodite u teretani, ne znači da ćete do rezultata doći prije nekoga tko dnevno izdvoji tek pola sata za tjelovježbu. Zapamtite, važna je u kvaliteta, a ne količina vježbi! Izvodite ih pravilno, polagano i pazite na disanje.

Komentari
Bacite se na nerad
Kako se isključiti, opustiti i ne misliti na obaveze...
 
Harmonija i sklad između
Prije 3063 dana Kako postići obostrano razumijevanja i ravnotežu u muško-ženskim odnosima...
Brz život, malo novca
Prije 3112 dana Kako se nositi s problem napadaja panike...
Silk Milk konačno u
Uz Ledo Spomenar stvorite nove uspomene za pamćenje...
 
Neodoljiva topla čokolada, mmm...
Prije 2522 dana Otkrivamo vam mjesto gdje pripremaju najbolju!...
Jedna ulica, tisuću okusa!
Prije 2737 dana Street Food Festival na Strossmayerovom šetalištu...
Napunite baterije!
Ove namirnice dati će vam dovoljno jakosti i snage za izvršavanje svih...
 
Voda kao lijek
Prije 2409 dana Kako biste se liječili vodom, potrebno je svako jutro popiti četiri čaše...
Oživi me!
Prije 2584 dana Znate li kako možete spasiti nečiji život? ...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy