Naučite sve o silikonima za kosu

Što su silikoni te zašto i kako ih upotrebljavati


Objavljeno: 10.10.2011.

Foto: Schwarzkopf Professional
Pogledano: 11448 puta

Pitanje štete li silikoni našoj kosi ili su naprotiv hranjivi za nju, godinama su predmet žustrih rasprava među ženama ali i frizerima. Na to pitanje još dan danas stručnjaci ne mogu donjeti zaključak no jedno je činjenica – nalaze se na našim policama i mi ih svakodnevno koristimo kao sastavni dio naših proizvoda za njegu kosu.

Što su silikoni? 

Silikoni su skupina polimernih organosilicon spojeva, a dobivaju se kombinacijom elementa silicij koji se prirodno pojavljuje u zemlji s kisikom,vodikom i ugljikom. Takvim kombinacijama dobivaju se mnoge vrste i koncentracije silikona. Koriste se, osim u kozmetici za kožu i kosu, također i kao ljepila, maziva, medicinska pomagala (inplatanti grudi, leće za vid...), u prehrani, kao vrhunski izolater i još mnogo više.

Zadaća silikona

Na našem tržištu silikoni se nalaze u mnogim proizvodima za kosu. U šamponima ,regeneratorima, tretmanima, tekućinama za zaglađivanje, uljima za kosu te samoprozvanim silikonima za kosu. No u samom sastavu proizvoda, smije se nalaziti maksiamlno 15% sastojka iz skupine silikona. Njihova zadaća je da pokrivaju vlas s tankim hidrofobnim premazom koji štiti kosu od svih vanskih utjecaja, smanjuje apsorbiranje vlage, smanjuje gubitak prirodne vlage i stvara film na kosi koji daje osjećaj zaglađenije i mekanije kose. S time nam je potvrđena teza da silikoni pomažu našoj kosi da ostane zdrava, sjajna i da bude podatna na dodir.

Skupine silikona

Danas svaki proizvođač ima pravo birati koje će silikone upotrebljavati za svoj proizvod. Neki se lako ispiru s kose šamponiranjem, no neki od njih stvaraju talog jer nisu topivi s vodom. To su silikoni koji su u sastavu navedeni kao dimethicone i simethicone. Oni će svakim nanošenjem na kosu stvarati film na vlasi koji će nakon nekog vremena početi gušit samu vlas. Zato je jako bitno da prije novog nanosa proizvoda sa silikonom, stare ostatke detaljno skinete. Silikoni tipa cyclomethicone s i benzyl salcylate su “nosači“ koji se lako ispiru ili ishlape s kose.

Što vam je činiti?

Ne brinite se, ne morate se odreći svojih dragih bočica. Pokupite ih sve na hrpu i i proučite sastav. Ako se u sastavu pojavljuju laganiji navedeni primjerci cyclomethicone s i benzyl salcylate, ne morate ništa poduzimati. Oni kvalitetno štite kosu i sami se čiste s kose svakim pranjem. Ako su navedeni teži oblici tipa dimethicone i simethicone, oni još više štite kosu, daju predivan osjećaj zdrave i njegovane kose, ali ih je potrebno svakih par pranja očistiti, preporučujem šampon iz linije BC Deep Cleansing, i odraditi peeling na kosi s proizvodom iz linije BC Pre-shampoo peeling. Tako je kosa spremna i čista za novi nanos proizvoda sa silikonima.

  

Moj osobni savjet

Šampone i regeneratore sa sastavom silikona nemojte upotrebljavati za svakodnevno pranje, već samo za povremeno zaglađivanje i hranjenje kose. Maske u pravilu sadržavaju nisku koncentraciju silikona, ali one se ne koriste za svakodnevnu primjenu pa ne zagušuju vlas. Proizvode za završno stiliziranje, ako sadrže silikon, upotrebljavajte umjereno, u malim količinama, ali upamtite da je poslije njih čišćenje kose obavezno.

Oni sadrže najjače koncentracije silikona, to i sami osjetite koliko je kosa glađa i sjajnija, no ako talog ne skinete sa kose nakon određenog vremena kosa će izgledat beživotno, mat i zasićeno. Nakon toga dolazi do pucanja vlasi na dijelovima koji su opterećeni naslagama i više vam ni jedan silikon neće pomoći popraviti tu štetu je. Moja je preporuka da te kreme i tekućine zamjenite s BC Oil proizvodima jer u sebi sadrže jako nisku koncentraciju silikona i baziraju se na vrhunskim kombinacijama ulja te time daju savršenu zaštitu, sjaj i hrane kosu.

 

Komentari
marinaaaa 11.10.2011
tako je,nisu svi silikoni štetni,samo treba koristiti prave silikone!

KArIN 10.10.2011
super članak...malo tko zna za ovo a toliko je bitno za našu kosicu :) go IVa :)

Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy