Ne igrajte se svojom kožom!

Depilacija home made šećernom pastom nikada ne završi dobro


Objavljeno: 06.11.2011.

Foto: weddingbee.com
Pogledano: 14369 puta

Jedan od ovih dana klijentica mi je ušla u salon sa suludom idejom. Htjela je da ju naučim kako se radi šećerna pasta za egipatsku depilaciju. U prvi tren ju nisam shvatila, ali mi je kasnije objasnila kako je ona mislila da ja sama radim šećernu pastu. Ona ju je i sama pokušala napraviti kod kuće, ali joj nije uspjela, točnije bila je ili prerijetka ili prečvrsta i nikako ju nije mogla upotrijebiti za depilaciju. S druge strane, imala je vrlo neugodan miris.

Čudila se kada sam joj rekla da šećernu pastu naručujem putem dobavljača koji je licenciran za nju, a moguće ju je dobiti samo ako ste prošli njihovu edukaciju. Da, da, drage moje za rukovanje šećernom pastom potrebna je edukacija. Nekoliko dana edukacije. Zbog toga je moja klijentica ubrzo odustala od rađenja paste i prepustila se mojih stručnim rukama. Na kraju je bila i više nego zadovoljna.

Recepti s interneta dobri su samo za kolače

No, nažalost ovakve mi se situacije počinju sve više događati. Iako se i sama vrlo često služim internetom za razne recepte, isključivo kada je riječ o kolačima, recepte koje sam ja našla za šećernu pastu su potpuno netočni. Svi se ti recepti baziraju na šećeru, vodi i limunovom soku, jedino što se mijenja je omjer tih sastojaka. Ono što sam ja naučila putem interneta, a tiče se šećera, vode i limuna, je da ti sastojci tvore savršenu karamelu s okusom limuna. Ona je idealna za razne preljeve na kolačima.

Šalu na stranu, ali kod kuće nikada nećete napraviti dobru pastu za depilaciju. Uz, to smjesa je vrlo vruća i vrlo je velika vjerojatnost da se opečete. Jeste li zaista spremne riskirati opekotine i probleme kako bi sačuvale nekoliko kuna u novčaniku?

Edukacija je, uz dobru pastu, najvažnija

Postoje i paste koje možete kupiti u raznim drogerijama. Neke će reći super, jer ne trebaju trošiti vrijeme i živce radeći pastu, ali moje je stručno mišljenje da je i za te paste potrebna neka vrsta edukacije. Svaka pasta nije ista pa čak ni ona koju napravite kod kuće neće biti ista svaki puta. Zato je potrebno znati kako se barata s određenom vrstom šećerne paste.

Bez edukacije i bez kvalitetne paste možda će vam depilacija nekoliko puta uspjeti, ali, vjerujte mi, dovoljan je samo jedan loš potez, samo jedna loše pripremljena ili kupljena pasta i vaša vam koža to nikada neće oprostiti.

Koža sve pamti

Tijekom nekoliko mjeseci viđala sam razne podljeve zbog depilacija s tzv. "home made“ šećernom pastom. Klijentice su počele depilaciju i onda ju nisu mogle završiti pa su dolazile k meni. Dio koji bi one depilirale bio bi pun slomljenih dlačica, pun crvenila i ostataka paste. Po internetskim forumima pronaći ćete slična iskustva, neke će reći da im se pojavilo tek nekoliko podljeva. No, depilacija nije kvalitetno napravljena ako se pojavi ijedan podljev. Uz njih, sve dlačice koje se polome tijekom depilacije rastu brže, čvršće i tamnije.

Morate uzeti u obzir da je limunska kiselina vrlo štetna za kožu. Nakon nekoliko puta, ali katkad i nakon samo jedne depilacije s "home made“ pastom može vam se pri izlaganju suncu pojaviti hiperpigmentacija. Tako ćete primjerice na moru, umjesto da uživate u suncu, vrijeme provesti kod dermatologa.

***

Na kraju zapamtite, koža sve pamti. Ako vam se u početku ne jave navedeni simptomi, nemojte misliti da neće nakon nekoliko tjedana pa čak i mjeseci. Moj vam je savjet da štedite na nekim drugim stvarima, ali ne i na zdravlju vaše kože. Moj je savjet, rađenje paste te depilaciju s njom nemojte raditi kod kuće. No, depilacija šećernom pastom, iako skuplja, puno je kvalitetnija od one s voskom. Tako se, kada je riječ o depilaciji bilo koje vrste, uputite u vaš omiljeni kozmetički salon i prepustite u ruke stručnjacima.

 

 


 

Komentari
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy