Neodoljivi šarm nesavršenosti

Ručno oslikane pločice - mali nesavršeni umjetnički detalji


Objavljeno: 26.02.2012.

Foto: Sara Čordaš, screenshot
Pogledano: 5333 puta

Standardizacija industrijskih proizvoda koji nastanjuju naš svakodnevni život možda i vas čini pomalo očajnima? Jer, nije sve u životu baš tako savršeno. Dosadilo vam je gledati kako kapljice vode uredno klize po vašim savršenim pločicama dok se tuširate? Poželjeli ste u toj svakodnevnoj slici malo dinamike? A da posegnete za ručno oslikanim pločicama?

Upravo kao odgovor na naš užurbani stil života u kojem gotovo svaki korak iziskuje precizno planiranje, ručno oslikane keramičke pločice u svaki prostor unose blago uznemirujuće nepravilnosti u obliku sitnih pogrešaka. I baš te sitne male nepravilnosti karakteristične za rukotvorinu daju im onaj zanosni i neodoljivi šarm što savršeno pristaje uz nepogrešivost industrijskog namještaja, stvarajući dinamiku koja razbija onu predvidivost planiranja.

Izbor motiva na ručno oslikanim pločicama može biti vaša duhovna utjeha, izvor nadahnuća, odgovor na zaigranost i maštu, a svaka sekunda razlike u pojedinoj takvoj pločici dio je njezine vlastite povijesti i to je čini posebnom.

Ručno oslikane pločice nisu novost, još u 15. stoljeću u Portugalu, Španjolskoj,Italiji, Nizozemskoj, Maroku i Iranu ručno su oslikavali pločice, tehnikom nazvanom Azulejo, koja je u početku koristila plave i bijele tonove u oslilkavanju, no kasnije se paleta boja proširila na boje sunca, zemlje i neba...U centru Lisabona gotovo da nema zgrade koja na neki način nije ukrašena ručno oslikanim keramičkim pločicama.

U malom nizozemskom gradiću Delftu koji odiše ljupkošću prošlosti, na korak do Den Haga, svjetski je poznata manufaktura ručno oslikanih pločica takozvanom "jednako plavom“ ili "Delft plavom" bojom. Moram vam priznati da je upravo taj mali gradić Delft u meni ostavio najljepša sjećanja na šetnje popločenim uličicama gdje se svaka, baš svaka ulazna vrata ističu prekrasnim ručno izrađenim keramičkim pločicama s kućnim brojem i imenom vlasnika radi kojih niti jedna kuća ne izgleda isto.

I nakon što je u 19. stoljeću industrijska proizvodnja istisnula male proizvođače, danas se ponovno vraćaju u modu ručno oslikane pločice u radnjama kreativnih zaljubljenika u svijet oko sebe.

Među njima su i "Emery & Cie" s trgovinama u Parizu i Briselu koje zrače romantikom i začudnošću kao iz Alisine zemlje čuda. Njihove su pločice toliko lijepe u svojim nesavršenostima ručnog oslikavanja i rezanja, zapanjujućih boja i tekstura da se doimaju kao začin za velike ideje proljetnog redekoriranja.

Dakle, ne očajavajte radi savršenog slijevanja vode niz savršene pločice dok se tuširate već obogatite svoje iskustvo ručno oslikanim pločicama, tim malim nesavršenim umjetničkim detaljima koji će vas zabavljati svojim sitnim pogreškama.

Kist u ruke!  

 

 

Komentari
Atina: Mama d.o.o.
Kada na prvu izostane postnatalni entuzijazam...
 
Slušaj me sine
Prije 4209 dana 14 načina kako komunikacijom odgojiti poslušno dijete...
Najveći mitovi o trudnoći
Prije 4272 dana Što zapravo smijete, a što ne tijekom trudnoće...
Vjerovati sebi ili ...
Samo vjerovanjem u sebe postižemo zacrtane ciljeve i gradimo vlastiti život...
 
Krivo je ovo u
Prije 3864 dana Koliko smo i što zapravo spremni tolerirati...
Ostvarite svoje želje
Prije 3873 dana Otkrivanje snage u sebi za ostvarenje svake želje...
Gumena traka obložena satenom
Zašto zahvaliti ljudima koji guraju nos gdje mu nije mjesto...
 
Sumnja da mutim s
Prije 3952 dana Što učiniti kada vaša prijateljica sumnja u vaše namjere s njezinim dečkom?...
Borba s vjetrenjačama zvanim
Prije 3963 dana Brinemo li se ponekad previše što drugi misle nama?...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy