Kada nekome želite spremiti poseban, baš poseban obrok, a osim hranom oduševiti i svojim poznavanjem vina te poslužiti savršenu kombinaciju vina i hrane, onda se slobdono oslonite na ovaj članak.
Donosimo vam popis najpoznatijih vina u skladu s hranom uz koju najbolje odgovaraju.
Iskombinirajte, uživajte i oduševite ☺
Bijela vina
Chardonnay
Meso – piletina, puretina, svinjetina, teletina
Morska hrana – rak, jastog, škampi i bilo koja bijela riba
Sir – mozzarella, Muenster, Provolone
Umaci – kremasti, lagani umaci te pesto
Bilje i začini – šafran, sezam, luk,
Rizling
Meso – svinjetina, pršut te pirjana piletina
Morska hrana – jastog, pirjana riba poput pastrve i grgeča
Sir – Cheshire, Colby, Edam, Gouda
Umaci – lagani, kremasti umaci ili pak umaci na bazi indijske kuhinje
Bilje i začini – đumbir, limun, naranča
Sauvignon Blanc
Meso – piletina, puretina, divljač peradi i teletina
Morska hrana – lignje, školjke poput dagnji i kamenica
Sir – Feta, kozji sir, Gruyere, Ricotta
Umaci – lagani citrusni umaci
Bilje i začini – vlasac, kopar
*****
Crna vina
Cabernet Sauvignon
Meso – govedina, meso janjetine uz kost te bilo koja vrsta divljači poput preadi, a posebno meso jelena
Morska hrana – tuna na naglo i riblji gulaš
Sir – najbolje ide uz sireve intenzivnog okusa poput Gorgonzole, Camemberta ili Cheddara
Umaci – tamni umaci poput umaka od crvenog vina ili rajčice
Bilje i začini – lovorov list, kadulja, ružmarin,
Merlot
Meso – govedina te posebno hamburgeri te odresci s roštilja
Morska hrana – ribe sabljarke s roštilja, losos i tuna
Sir – Cheddar, Gouda i Parmezan
Umaci – aceto balsamico, crveni umaci i umaci od mesa poput bolognesea
Bilje i začini – menta, bosiljak i timijan
Pinot Noir
Meso – patka, fazan, janjetina, svinjetina
Morska hrana – ribe sabljarke, tuna na žaru, suhsi posebno od lososa,
Sir – Asiago, Cambozola, Fontina, Parmeson
Umaci – crveni umaci, primjerice od rajčice te umaci od gljiva
Bilje i začini – bosiljak, češnjak, origano, komorač