Ogledalo, ogledalce

Čarobna ogledala Ane Božac


Objavljeno: 28.11.2011.

Foto: Ana Božac
Pogledano: 6475 puta

Anina unikatna, umjetnička ručno izrađena ogledala u drvu ili mediapanu svojim bogatim i jedinstvenim oblikovanjem odmiču od same funkcionalne funkcije zalazeći prema estetici predstavljajući zasebne skulpture u prostoru.

Njezina ogledala su jedinstvena i ručno izrađena i oslikana. Svako ogledalo priča neku vlastitu priču i nastalo je iz neke osobne autoričine priče.

I samo doživljavajući metamorfozu pretvorbom od tvorničke ploče, daske, odbačenih vrata ormara, prirodnih otpadaka, ravnih hladnih velikih površina stakla, do jedinstvenog živog predmeta, postaje sudionikom i svjedokom neke tuđe preobrazbe, pričajući život onoga tko se ogleda u njemu, prikazujući ono što je.

Želite li saznati što će ogledalo pokazati, kakav odraz ćete u njemu pronaći, želite proviriti i otkriti istinu, vidjeti sebe? Na vama je izbor.

Zašto ogledala?

Ogledalo, ogledalce

To stakalce prepuno simboličkog značenja od davnina obavijeno magijom i misticizmom, sastavni je dio raznih mitova, legendi i priča, vjerskih koncepata, slika, izražajni medij umjetnosti, predmet svakodnevne uporabe svestrane funkcionalnosti i značenja.

Simbolizam ogledala

Kroz povijest se provlačilo kao simbol mudrosti, savjesti, stvaralačke energije, božanske inteligencije odražavajući istinu, iskrenost, znanje, ljepotu, sadržaj srca, savjesti, čistoću…

Predstavlja sunčev i mjesečev simbol. Kao što piše na jednom kineskom ogledalu u muzeju Hanoi: “Poput Sunca, poput Mjeseca, poput vode, poput zlata, budi jasno i blistavo i odražavaj ono što nosiš u srcu.”

Zrcalo se oduvijek povezivalo s Mjesecom, dušom i proricanjem, jer se kao i na površini vode na zrcalu odgovori na postavljena pitanja čitaju kroz odraze. Poput mjeseca reflektira svjetlost od sunca. A svijetlost predstavlja iluminaciju, prosvjetljenje, svjesnost i mudrost.

Pasivni stav pri kojem samo reflektira stvari bez da utječe na njih odražava istočnjačku mudrost.

Kao sunčani simbol uzima vatru od sunca. Znak je ravnoteže, bračnog zajedništva.

S jedne strane simbol istine, znanja i ljepote, a ako je prekriveno prašinom, simbol je neznanja i iskrivljene predodžbe. Ezoterični ili mistični je simbol spiritualne refleksije.

Ogledalo u službi čaranja

Kroz povijest se učestalo koristilo u magične svrhe pri čaranju i raznim vradžbinama.Ono se pojavljuje kao čarobno zrcalo koje može prikazati slike događaja koji su se zbili u prošlosti ili onih iz budućnosti, kao i događaje s udaljenih mjesta u sadašnjosti. Navodno ga je i Pitagora koristio u predviđanju budućnosti, a šamani u svojim obredima pri čemu ga usmjeruju prema suncu ili mjesecu koje smatraju ogledalima u kojima se odražava sve što se događa na svijetu.

Stoljećima se smatralo da ogledalo može zarobiti dušu. Tako su u mračnom srednjem vijeku optuživali i spaljivali žene koje posjeduju ogledalo kao dokaz njihovog čaranja. Smatralo se da su iza stakalca zarobljeni duhovi.

Ogledalo u mitovima

U mitovima se spominje i kao moćno oružje poput Perzejeva štita kojim je savladana strašna Meduza zmijolike kose na čiji bi se pogled svatko tko bi ju ugledao skamenio i umro sve dok Atena nije Zeusovom sinu Perzeju poklonila bakreni štit. Štit je bio tako sjajan da se u njemu moglo ogledati kao u zrcalu te je strašna Meduza pobijeđena kada se u borbi ogledala u njemu.

Jedan od najpoznatiji mitova je mit o Narcisu, mladiću nenadmašne ljepote, ali nesposobnom osjetiti ljubav prema ikome osim prema samom sebi, odbacujući svačiju ljubav. Zaslijepljen svojom ljepotom u koju se zagledao nad izvorom čiste i prozračne u kojoj se sve ogledalo kao u zrcalu, naginjući se nad izvorom, zaljubio se u samoga sebe. No pokušavajući uzalud zagrliti svoj odraz, pao je u vodu i utopio se.

Tako je najstarije znano zrcalo bila mirna površina vode, a potom su to bile uglačane površine različitih kovina (zlata, srebra, bronce, čelika …) ili prirodnog stakla vulkanskog podrijetla, crne ili izrazito tamnozelene boje. Prva zrcala od stakla najvjerojatnije su izrađivali tek ili već Rimljani.

Današnja svakidašnja uporaba ogledala

Danas se više ne vjeruje u njihovu čarobnu moć, ali koristimo ih za niz optičkih varki u prostoru. Ogledalo reflektira energiju te privlači i uvećava svjetlost, a kao dio interijera mogu povećati i otvoriti tamne kutove, prostore učiniti većima, raskošnijima i kreirati opća iznenađenja. U feng shuiu ogledalo je sredstvo koje ubrzava ili preusmjerava chi energiju, koristi se za ispravljanje nepravilnosti u prostoru, ali isto tako i za aktivaciju tijeka pozitivne energije.

Ono duplicira sve što se u njemu odražava. Stoga će ogledalo nasuprot smeća ili nereda duplicirati negativnu energiju, dok će ogledalo u kojem se odražava nešto lijepo ili vrijedno duplicirati pozitivnu energiju.

U svakodnevnoj uporabi u vanjskom svijetu koristi se kako bismo se lakše orijentirali i imali veći pregled no što nam vlastite oči dopuštaju – pri vožnji, na cesti, na mrtvim kutovima…kako bi predvidjeli opasnost, vidjeli što je iza ugla…

Ogledalo u terapiji

Osim svakodnevne nam znane uporabe, danas se koristi i u medicini i različitim oblicima fizikalne terapije i psihoterapije. U fiziotrapiji i različitim fizičkim tretmanima pomoću njega može se izliječiti ili smanjiti bol koju se osjeća nakon amputacije dijela tijela, moždanog udara ili parcijalne paralize tijela. Zrcaljenjem neozlijeđenog djela tijela dok se ozlijeđeni drži izvan dosega vida u mozak se šalju lažne informacije o zdravim udovima i dijelovima tijela stvarajući nove neuronske inpute i veze pojačavajući integraciju različitih dijelova mozga i predstavu o sebi koja je bila upisana u stare neuronske veze, ali se možda zbog moždanog udara prekinula ili promijenila.

Koristi se u različitim terapijama kao ključan terapeutski alat kao npr. u psihoterapiji u tretmanu depresije, poremećaja prehrane – bulimije i anoreksije, raznim metalnim bolestima, pri osobnom rastu i razvoju, za povećanje svijesti o sebi, za povećanje samopouzdanja, pri izgradnji identiteta, osobnosti i mnogim drugim psihoterapijskim svrhama, seksualnoj terapiji, pri učenju i vježbanju govora…

Za terapiju ogledalima kažu da omogućuje povećanje svjesnosti sebe i otkrivanje unutarnje mudrosti dopiranjem do samoozdravljajuće snage organizma povezujući duh, tijelo i um u savršenu ravnotežu.

Odraz stvarnog ili izgubljenog identiteta?

Moć koju zasigurno ima jest da nevidljivo pretvaraju u vidljivo. Ogledalo omogućuje da vidimo jedino što vlastitim očima ne možemo vidjeti – svoje lice. Ogledalo nam pruža odraz našeg identiteta, gledajući se u ogledalu, stvaramo veliki dio slike o sebi, pruža nam mogućnost da vidimo sebe izvana, iz drugog kuta.

Konstantno reflektiraju rezultate misli i akcija unutarnjih procesa samo-evaluacije.

S druge strane ogledala reflektiraju istinu koju ne želimo uvijek vidjeti. Vidimo odraz kojeg ne prepoznajemo. U današnjem svijetu moderne metamorfoze događa se preobrazba poznatog sebe u nepoznatog nositelja turbulencija i boli. Snalaženje u svijetu kojeg ne razumijemo, koji nas ne zrcali. Što se dogodilo s ogledalom svijeta? Je li se ono iskrivilo, raspuklo, deformiralo, ili je to zaista naš odraz?

Identitet izgubljen između figure i odraza primorava nas na prepoznavanje, pronalaženje stvarnosti koje smo odraz. Ogledalo jednostavno reflektira ono što je. Mi imamo sposobnost i odgovornost mijenjati naš osobni, mentalni i spiritualni odraz kad god vidimo nešto u ogledalu što nije u harmoniji s onim kakvima se iskreno u našoj biti osjećamo ili želimo biti.

Stoga se može reći da je ogledalo sredstvo samoevaluacije, samopoboljšanja, samopromjene, i samo prosvjetljenja, otkrivanja sebe, sakupljanja vlastitih izgubljenih dijelova, prepoznavanja da smo već kod kuće dok krećemo za njezinom potragom.

Kako Heidiger kaže: Kada se otvore uši, oči, srce, kada se razmišlja, kada se postavlja pitanja, kada se zahvaljuje, dopire se do sakrivenog.

Biti dodirnuti, viđeni, prepoznati, zrcaljeni je životna važnost osjećaja življenja.Samo ne smijemo zaboraviti da ogledala u kojima se trebamo ogledati jesu stakalca u očima bližnjega svoga. Jedino drugi ljudi nam mogu pružiti pravi odraz, moćniji od bilo kakvog magičnog ogledala i kristalnih kugli. Ljudske oči kroz koje srce pulsira jedino su iskreno ogledalo svakog čovjeka.

*****

Anine radove možete pogledati na njezinoj internetskoj stranici gdje u ponudi možete pronaći gotove proizvode, a Ana vam nudi i mogućnosti izvedbe po narudžbi.

Narudžbe i informacije:

tel: 091 517 6701

e-mail: ana.bozac@gmail.com

*****

"Nekada davno živio je jedan kralj koji je imao jedan ogroman, čudan dvorac, iznutra čitav prekriven ogledalima – zidovi, podovi, plafoni, apsolutno sve. Milijuni ogledala.
Jednoga dana kada nikoga nije bilo u dvorcu odnekud dotrča neki pas i uđe u dvorac. Iznenađen nepoznatim mjestom, počeo se okretati oko sebe i na njegov užas shvati da je sa svih strana okružen mnoštvom pasa. Bili su svuda i bilo ih je bezbroj. Sa namjerom da se zaštiti od njih, pas im pokaza zube, no u istom trenutku i ostali psi su mu pokazali zube.

On počne režati kako bi ih zaplašio, kad na to svi psi oko njega također započnu režati. Vidjevši to, pas je već bio sasvim siguran da mu je život u opasnosti i počne lajati. No čim je zalajao i ostali psi počeli su lajati na njega. I što je on jače lajao to su i oni jače lajali. Sutradan ujutro dvorani su našli nesretnog psa kako leži mrtav. A bio je tamo sam samcat okružen s milion ogledala. Niko se nije borio sa njim, zato što nikoga nije ni bilo. Ali on je vidio sebe u ogledalima i to ga je preplašilo do smrti. I kada je počeo borbu, odrazi u ogledalima su također se započeli borbu. Uginuo je u borbi sa milion vlastitih odraza koji su ga okruživali sa svih strana. Ako ne postoje prepreke unutar nas, ne mogu postojati ni izvan nas. Jer svet je samo odraz onoga što je u nama. Svet je jedno ogromno ogledalo.“

Nepoznat autor
 

Smrtovnice Osmrtnice
Komentari
medoKartonski 28.11.2011
Presavršeni ....

Vlakić, srca, modne piste
Koliko vremena imamo za ispunjenje životnog deadlinea?...
 
Budite vrućije od ljeta!
Prije 2935 dana Ljeto 2014. ne može proći bez ovih stvari - odmah u šoping!...
A kako sada dalje?
Prije 3275 dana Vrijeme nam često pomogne da sve zareze u odnosima pretvorimo u točke...
Savršeni gel nokti bez
Isprobala sam - Catrice Ultra Stay & Gel Shine...
 
Tražite promjenu? Isprobajte ovaj
Prije 2667 dana Katerina Beauty Blog poslužit će vam kao inspiracija za pregršt novih make-up...
Ideal ljepote u visokom
Prije 2757 dana Drugi dio beauty reporta sa Smart Fashion Weeka...
Ove jeseni spajamo nespojivo!
Druga večer KFWZ-a...
 
Moda u srcu Zagreba!
Prije 2578 dana Prva večer KFWZ-a...
Brazil pod nogama!
Prije 2592 dana Brazilski brand predstavio novu kolekciju...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy