Pas zahtjeva, ali i uzvraća pažnju

Na što sve morate biti spremni prije nego nabavite psa


Objavljeno: 15.12.2011.

Foto: Sanja Srdić
Pogledano: 3157 puta

Bliži se Božić, a tako i kupovina raznih darova. Malobrojni će svoje najbliže razveseliti i živim poklonom; štencem ili odraslim psom kojeg su oduvijek htjeli. Htjela bih apelirati na to da, odlučite li se na taj korak, razmislite o udomljavanju, a ne kupnji psa, s obzirom na to da je nažalost dobro poznata činjenica da velik broj pasa upravo u ovo doba, kad se vlasnici spremaju na skijanje, završi na cesti. O tome više pred kraj članka. Ovaj tekst trebao bi poslužiti kao smjernica onima koji psa nikad nisu imali, kao i zabavno štivo onima koji ga imaju i znaju o čemu pričam ☺.

Kada jednom nagovorite mamu/tetu/dečka/muža/cimera da uveselite svoj život jednim malim dlakavcem, pretpostavljam da nakon početnog entuzijazma postajete svjesni obaveza, pažnje i odgovornosti koje zahtjeva jedan pas. Međutim, prevarit ćete se ako mislite da briga oko psa znači samo hraniti ga, šetati i voditi na cjepljenje...

Imati psa znači:

- Dići na krevet malo preslatko štene koje cvili za svojom mamom, uz lažno uvjeravanje samog sebe da je to samo na prvu i jednu noć. Štene više nikada neće napustiti vaš krevet. Štene će jednog dana narasti i zauzimati pola vašeg kreveta koliko god malo bilo jer neće spavati pod nogama, nego vama na leđima, glavi, pored vas i slično. U slučaju veće pasmine, pripremite se i na lomljenje raznih kosti kada vam ljubljeni psić skoči na kičmu za dobro jutro, kao i lizanje po licu da se probudite.

- Preživjeti njihove velike i male psine (zovu se psine s razlogom ☺). Psi u pubertetu se često, vjerovali ili ne, znaju naduriti pa će vam kad ih ostavite same doma: pregristi punjač od mobitela, karticu za bankomat, 3 para japanki, razvući smeće ravno vama na rođendan te očerupati vašu najdražu plišanu igračku. Nadurit će se na vas i ako ih nećete šetati tamo gdje oni žele pa vas na povratku doma neće fermati ni pola posto, nego vući na svoju stranu.

Pojest će:

čokoladu koju ste na noćnom ormariću skrivali od brata i sestre
zdjelu ulja
štrudlu od jabuka i ispljunuti grožđice
Kojiput će vam ostaviti ostatak hrane u krevetu. Nakon počinjenog zlodjela, vjerojatno će se sakriti iza vrata u nadi da ih nećete primijetiti ili da ćete pasti na njihov pokunjeni pogled. Vjerojatno i hoćete.

- Češljati, kupati i voditi na šišanje čak češće nego sebe. Ako nabavite pasminu koja se linja, usisavat ćete pod svaki dan. Ako nabavite pasminu koja se ne linja, usisavat ćete pod svaki dan, kao i iščešljavati psića da mu se dlake ne petljaju jer se ne linja pa manje ispadaju ☺ (a mislili ste da je to pozitivna činjenica, zar ne?). Kada vam to prestane biti napeto, počet ćete psa voditi frizeru koji će biti skuplji od vašeg. Potom ćete sebe prestati voditi frizeru, a vaš pas izgledat će dotjeranije od vas ☺. 

- Biti spreman na nepredvidljive bolesti. O da, itekako je moguće da pas ima bubrežne kamence, upalu maternice, nedostatak vitamina, lažne trudnoće... Platit ćete više od tisuću kuna privatnom veterinaru na pretrage jer vam se pas počeo rušiti u nesvjest. Nakon što dijagnoza bude nedostatak vitamina, na godišnjem odmoru svaka 2 dana vodit ćete ga u drugi grad na vitaminske injekcije. Koje se, naravno, plaćaju. Plakat ćete kad vam neiskusna veterinarka nakon 20 min borbe sa psom da mu pregleda uho kaže da mu je unutra kukac koji mu je uništio bubnjić i sad je ušao još dublje, iako se radi o običnoj vlati trave. Svaki dan zamotavat ćete tablete u komadiće šunke kako biste bolesnog psa natjerali da ih pojede.

- Biti spremam dati više novaca za posebnu pseću hranu. Psići često znaju biti alergični pa ako želite spriječiti češanje, kao i češće odlaske frizeru i veterinaru te specifičan miris dlake, morat ćete kupovati posebnu vrstu hrane.

- Ne živcirati se zbog: povremenih lajanja na nepoznate ljude koji će vas gledati ispod oka i u bradu komentirati da vam pas nije normalan, zaustavljanja nasred ceste zbog kakanja, drugih pasa i tsl., kao i skupljanja kakice nakon ružnih pogleda starijih gospođa, hvatanja vašeg psa koji vaše prijatelje natjerava oko kuće jer se oni histerično boje malog psa pa vrište i bježe, višesatnog grebanja po vratima kad se zaželite malo privatnosti ili pak kada izvana uleti u kuću s prljavim šapama skoči na kauč. 

- Imati hrabrosti skočiti između vašeg psa i onog 10 puta većeg od njega, kao i izostati s fakulteta da potjerate pse koji preskaču u vaše dvorište jer se vaš pas tjera.

- Imati srca skočiti za psom u ledeno jezero jer je hvatao komadić kruha koji ste bacali patki.

- Imati psa znači i imati nekog tko će vam se razveseliti ama baš svaki put kad dođete doma, kao i lizati suze dok ćete plakati. Nekoga tko će plakati kad vi odete. Nekog koga ćete moći zagrliti kada vas svi naljute. Nekog tko vam neće okrenuti leđa. Nekog s kim ćete moći u šetnju u bilokoje doba dana. Nekog tko će vas nasmijati kada se glavom zabije u stakleni stolić. Nekog tko će režati na nepoznate ljude ako podignu glas na vašu bebu, iako ga beba svakodnevno čupa, vuče za rep i jaše. Nekoga tko će, bez ijedne riječi, osjetiti da ste tužni. Nekoga, na koga se ne možete naljutiti čak ni kada skoči na stol i pojede vam sve božićne kolače. Nekoga tko će početi lajati i skakati na vas kad se potučete s drugim članom obitelji. Nekoga tko će, kao i osoba, što je stariji biti više ovisan o vašoj pomoći. Nekoga, koga ćete jednog dana morati po zadnji put odnijeti veterinaru i biti s njim do samog kraja. Nekoga, za kim ćete plakati i 10 godina nakon što ga više neće biti.

Jedan pas znači malo briga i puno veselja. Ne nabavljajte psa samo za ukras ili ako niste dovoljno razmislili o činjenici da će taj pas s vama biti sljedećih petnaestak godina, za vrijeme blagdana, na godišnjem odmoru, proslavi nove godine – jednom rječju, stalno. Tog psa šetat ćete po kiši i po snijegu. Ako mislite da ste dovoljno dorasli jednom psu, razmislite o opciji da udomite psa. Na svakog kupljenog psa, jedan napušteni izgubi šansu za domom. Svaki pas lijep je i poseban na svoj način. Pregledajte stranice azila i usrećite sebe i psa svojom nesebičnom odlukom.

Suza , Zagreb
Noina Arka, Zagreb
Azil Grada Zagreba Dumovec , http://www.azilzagreb.com/ Zagreb
Udruga Šapica, Zaprešić
Veseli prijatelji , Daruvar
Udruga Sirius, Požega
Osijek 031, Osijek
Azil Rijeka, Rijeka
Azil Split ,Split
Azil Dubrovik, Dubrovnik 

Pregledajte ove stranice azila s obzirom na mjesto gdje živite i ako uistinu želite psa te ako ste spremni podnjeti sve te žrtve za njega koje će vam on stostruko vratiti, samo jedan pogled na te male dušice će vas osvojiti. Udomljeni psi bit će vam zauvijek zahvalni, jer i oni žele provesti blagdane sa svojom (novom) obitelji. 

Komentari
SanjaS 19.12.2011
Dobri ljudi koji čitate ovaj članak, a naročito vi koji ste poželjeli udomiti psa (ako živite blizu Vinkovaca, savršeno! :)) molim vas da pogledate oglas ovog psića koji će biti eutanaziran nakon Božića ukoliko ne nađe dom http://www.njuskalo.hr/udomljavanje-pasa/zelim-zivjeti-a-bozic-je-moj-zadnji-dan-prije-eutanazije-oglas-4122024

Atina: Mama d.o.o.
Kada na prvu izostane postnatalni entuzijazam...
 
Slušaj me sine
Prije 3427 dana 14 načina kako komunikacijom odgojiti poslušno dijete...
Najveći mitovi o trudnoći
Prije 3490 dana Što zapravo smijete, a što ne tijekom trudnoće...
Vjerovati sebi ili ...
Samo vjerovanjem u sebe postižemo zacrtane ciljeve i gradimo vlastiti život...
 
Krivo je ovo u
Prije 3082 dana Koliko smo i što zapravo spremni tolerirati...
Ostvarite svoje želje
Prije 3091 dana Otkrivanje snage u sebi za ostvarenje svake želje...
Gumena traka obložena satenom
Zašto zahvaliti ljudima koji guraju nos gdje mu nije mjesto...
 
Sumnja da mutim s
Prije 3170 dana Što učiniti kada vaša prijateljica sumnja u vaše namjere s njezinim dečkom?...
Borba s vjetrenjačama zvanim
Prije 3181 dana Brinemo li se ponekad previše što drugi misle nama?...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy