Pavlova s čoksom, narančom i lješnjacima

Zanimljiva i vrlo fina varijacija legendarne Pavlove torte


Objavljeno: 09.03.2013.

Foto: Tihana Koprek
Pogledano: 2178 puta

S dolaskom toplijeg vremena, vrijeme je i da počnete razmišljati o malo laganijim slasticama. Idealna? - Pavlova torta. Naša Tihana, maštovita genijalka za slastice, i ovoga je puta napravila varijaciju na legendarnu Pavlovu tortu.

Jednu njezinu Pavlovu možete pogledati ovdje, a jednu ovdje.

Da Pavlova ne bi bila jedna "obična" torta s voćem, donosimo vam recept za vrlo zanimljivu Pavlovu tortu koja je nastala jer je naša Tihana doma imala višak jaja, tablu čokolade, par naranči, nekoliko lješnjaka i malo slatkog vrhnja :)

Sastojci

Sastojci za tortu od 22 cm:

4 bjelanjka
200 g šećera

200 g čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag
Korica i sok 1 naranče
Šaka lješnjaka
Filetirani komadići naranče

Priprema

Kora:

Bjelanjke miksajte u snijeg. Kad dobijete čvrsti snijeg malo po malo dodavajte šećer i miksajte dok se ne stvori sjajni i čvrsti snijeg od bjelanjka i šećera.

Na papiru za pećenje iscrtajte krug promjera 20 cm i na njega stavite sav snijeg i oblikujte krug kao na ovoj slici s moje prijašnje Pavlove.

Pećnicu zagrijte na 130 stupnjeva i pecite cca. 30 minuta. Vanjski izgled kore bit će čvrst i hrskav, a unutrašnjost mekanija i spužvasta. Ako malo popuca izvana nije problem :)

Krema:

Naribajte koricu jedne naranče i iscijedite sok. Vrhnje za kuhanje ulijte u lončić i dodajte koricu i sok od naranče. Kad se to grije, čokoladu nasjeckajte na sitne komadiće i stavite u plastičnu posudu. Uzmite jednu kockicu čokolade i stavite sa strane za jedan trik kasnije. ;)

Kad se vrhnje zagrijalo prelijte preko čokolade, pričekajte nekoliko minuta pa pjenjačom miješajte tako dugo dok se sva čokolada ne otopi. Stavite u hladnjak na nekih sat vremena da se stisne.

Kad se krema i kora hlade nasjeckajte lješnjake na sitne komadiće.

Ohlađenu koru postavite na pladanj za posluživanje. Tu sad dolazi ona kockica čokolade koju smo sačuvali gore. Otopite ju u mikrovalnoj pećnici ili pažljivo na štednjaku i žlicom napravite šare po kori. Mali čokoladni "touch" na tortici. Inače nije potrebno ovo napraviti, ali mi se baš učinilo dekorativno i daje još jednu dimenziju hrskavosti u tortici.

Ohlađenu kremu kratko izradite mikserom i napunite vrećicu za ukrašavanje te njome rasporedite kremu po kori.

Preko kreme posipajte nasjeckane lješnjake i komadiće naranče sa koje ste odstranili koru.

I torta je spremna za posluživanje :) 

 

Komentari
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy