S dolaskom toplijeg vremena, vrijeme je i da počnete razmišljati o malo laganijim slasticama. Idealna? - Pavlova torta. Naša Tihana, maštovita genijalka za slastice, i ovoga je puta napravila varijaciju na legendarnu Pavlovu tortu.
Jednu njezinu Pavlovu možete pogledati ovdje, a jednu ovdje.
Da Pavlova ne bi bila jedna "obična" torta s voćem, donosimo vam recept za vrlo zanimljivu Pavlovu tortu koja je nastala jer je naša Tihana doma imala višak jaja, tablu čokolade, par naranči, nekoliko lješnjaka i malo slatkog vrhnja :)
Sastojci
Sastojci za tortu od 22 cm:
4 bjelanjka
200 g šećera
200 g čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag
Korica i sok 1 naranče
Šaka lješnjaka
Filetirani komadići naranče
Priprema
Kora:
Bjelanjke miksajte u snijeg. Kad dobijete čvrsti snijeg malo po malo dodavajte šećer i miksajte dok se ne stvori sjajni i čvrsti snijeg od bjelanjka i šećera.
Na papiru za pećenje iscrtajte krug promjera 20 cm i na njega stavite sav snijeg i oblikujte krug kao na ovoj slici s moje prijašnje Pavlove.
Pećnicu zagrijte na 130 stupnjeva i pecite cca. 30 minuta. Vanjski izgled kore bit će čvrst i hrskav, a unutrašnjost mekanija i spužvasta. Ako malo popuca izvana nije problem :)
Krema:
Naribajte koricu jedne naranče i iscijedite sok. Vrhnje za kuhanje ulijte u lončić i dodajte koricu i sok od naranče. Kad se to grije, čokoladu nasjeckajte na sitne komadiće i stavite u plastičnu posudu. Uzmite jednu kockicu čokolade i stavite sa strane za jedan trik kasnije. ;)
Kad se vrhnje zagrijalo prelijte preko čokolade, pričekajte nekoliko minuta pa pjenjačom miješajte tako dugo dok se sva čokolada ne otopi. Stavite u hladnjak na nekih sat vremena da se stisne.
Kad se krema i kora hlade nasjeckajte lješnjake na sitne komadiće.
Ohlađenu koru postavite na pladanj za posluživanje. Tu sad dolazi ona kockica čokolade koju smo sačuvali gore. Otopite ju u mikrovalnoj pećnici ili pažljivo na štednjaku i žlicom napravite šare po kori. Mali čokoladni "touch" na tortici. Inače nije potrebno ovo napraviti, ali mi se baš učinilo dekorativno i daje još jednu dimenziju hrskavosti u tortici.
Ohlađenu kremu kratko izradite mikserom i napunite vrećicu za ukrašavanje te njome rasporedite kremu po kori.
Preko kreme posipajte nasjeckane lješnjake i komadiće naranče sa koje ste odstranili koru.
I torta je spremna za posluživanje :)