Pohabano i oštećeno na moderan način

Shabby chic - izuzetno moderan stil uređivanja prostora


Objavljeno: 18.02.2012.

Foto:
Pogledano: 5253 puta

U posljednje vrijeme izuzetno moderan stil u uređivanju prostora i kod nas je "shabby chic", koji je u 90-im godinama preplavio Ameriku, a popularizirala ga je Rachel Ashwel.

Sam "shabby chic" izraz smišljen je desetak godina ranije u kultnom časopisu The World of Interiors, a označio je moderan način korištenja i prikazivanja starijih ili već korištenih predmeta.

Riječ "shabby" odnosila se na pohabanost, oštećenost ili jednostavno znakove starenja, ali i neku vrstu osrednje kvalitete, a "chic" hoće reći da je to prethodno pohabano, staro i osrednje kvalitete, u stvari u korak s trendom na sofisticiran moderan način.

Kako kontradikotorno, a tako slatko!

No, samo na prvi pogled prva i druga riječ u nazivu "Shabby chic" čupaju kosu jedna drugoj, jer ta izravna suprotnost zapravo je srce stila.

Naime, shabby chic ide ruku pod ruku sa ženstvenošću i svaki prostor uređen u tom stilu prava je ženska oaza. Shabby chic stil prigrlile su žene kao odraz vlastite osobnosti i kreativnosti u uređivanju vlastitog doma od glave do pete, pa tako on odiše romantikom i ženskom putenošću.

U "shabby chic" stilu može se urediti čitavo more uporabnih dekorativnih predmeta i predmetića, od velikih do malih, pa nakit, a tako se može i odijevati.....

A kako je sve počelo?

Naravno, u Engleskoj – tamo su obrtnici, inspirirani domovima koji su pukom slučajnošću razvili jedinstven skladan stil sačinjen od raznorodnih stilova naslijeđenih kroz nekoliko generacija, počeli izrađivati namještaj i ostale dekorativne predmete prema tom modelu. I naravno, dogodila se eksplozija interesa za takvim stilom u unutarnjem uređenju.

No, shabby chic ne podrazumijeva nužno upotrebu starih i istrošenih predmeta obrađenih na nov, moderan način, moguće je upotrijebiti i sve nove i lijepe stvari slijedeći nekoliko pravila o tome kako miješati različite stilove i obrasce u stvaranju eklektičnog izgleda. No, svakako je nemjerljiva ugoda preurediti nešto staro i dati mu novi šik izgled, a pri tome izraziti svoju osobnost.

I pri kraju, kako u nekoliko koraka stići do svog shabby chic doma:

* Upotrijebite mješavinu različitih materijala i namještaja, stilove koji međusobno pristaju jedni uz druge, ali su istovremeno nedvojbeno različiti

* Upotrijebite neutralne tonove s tamnijim kontrastima za najistaknutije stavke u vašem prostoru, pazeći pri tome da tamniji tonovi ne odskaču od općeg dojma

* Glavni motiv na tekstilu, namještaju i ostalim predmetima neka bude isti i označava sponu koja povezuje raznorodnost predmeta

* Osnovna boja velikih komada mora biti vrlo svjetla: bijela, boja pudera, "English Breakfast" čaja posluženog s mlijekom.

* Tekstil koji pristaje uz ovaj stil su tiskani lan ili pamuk kao alfa i omega stila, a nikako pliš. Motivi cvijeće, romantika, vitice, srca....

 

 


 

Komentari
Vjerovati sebi ili ...
Samo vjerovanjem u sebe postižemo zacrtane ciljeve i gradimo vlastiti život...
 
Krivo je ovo u
Prije 3089 dana Koliko smo i što zapravo spremni tolerirati...
Ostvarite svoje želje
Prije 3098 dana Otkrivanje snage u sebi za ostvarenje svake želje...
Gumena traka obložena satenom
Zašto zahvaliti ljudima koji guraju nos gdje mu nije mjesto...
 
Sumnja da mutim s
Prije 3177 dana Što učiniti kada vaša prijateljica sumnja u vaše namjere s njezinim dečkom?...
Borba s vjetrenjačama zvanim
Prije 3188 dana Brinemo li se ponekad previše što drugi misle nama?...
Atina: Mama d.o.o.
Kada na prvu izostane postnatalni entuzijazam...
 
Slušaj me sine
Prije 3434 dana 14 načina kako komunikacijom odgojiti poslušno dijete...
Najveći mitovi o trudnoći
Prije 3497 dana Što zapravo smijete, a što ne tijekom trudnoće...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy