Postanite prava prijateljica

Načini kako popraviti narušene prijateljske odnose


Objavljeno: 18.10.2011.

Foto: Nika Jurčević
Pogledano: 4571 puta

U zadnje vrijeme čini se kao da se svi posvećuju samo sebi, a za prijatelje kao da “uvijek ima vremena”. Razmišljate o tome koji je vaš sljedeći životni potez, kako ćete što bolje izgraditi svoju karijeru, kako ćete održati svoju ljubavnu vezu sretnom i kako ćete ostvariti sve svoje snove i ciljeve.

U cijeloj toj strci, možda se jednostavno zaboravite usredotočiti na neke, možda bitnije sastavnice života, primjerice, kako biti dobra, prava prijateljica.

Ako je tako, onda kakva ste vi to prijateljica? – Vrijeme je za popravak.

Nađite vremena za nju

Da, jako ste zauzeti, ali tko nije? Bez obzira na to, uvijek biste trebali pronaći vremena za svoju prijateljicu. Druženje s prijateljima nije gubitak vremena, nije obaveza ili nešto na što se oslanjate samo onda kada vi trebate pomoć. Za prijateljicu biste trebali naći vremena čak i u situacijama ekstremne zauzetosti. Zajedno pronađite vrijeme koje vam objema odgovara. Neka se ona privikne vašem rasporedu, a vi njezinom. Pronađite učinkovit način kako ćete se priviknuti na raspored jedna druge. Ona je dio vašeg, i vi ste dio njezinog života.

Dajte joj podršku

Kao prava prijateljica uvijek biste trebali biti sretni zbog svoje prijateljice i biti joj podrška u svakom pogledu. Morate biti spremni biti joj oslonac kada treba riječi ohrabrenja, kada treba rame za plakanje ili neki savjet. Iako se možda nećete uvijek složiti s nekim njezinim odlukama, podrška uvijek morate biti, kako u trenucima najveće tuge, tako i trenucima najveće sreće.

Znajte kako ju zabaviti

Svatko ponekad treba predah od svakodnevne rutine i to je situacija kada uskačete vi – prijateljica. Svatko od nas ima različite definicije zabave, no vi biste uvijek trebali znati koja je definicija zabave vaše prijateljice, čak i ako to nije vaša definicija. Ponekad je potrebno da se priviknete i budete spremni učiniti neke stvari koja vama možda nisu najzabavnije. Njoj će to puno značiti, a neće joj biti teško ni vratiti vam uslugu.

Budite iskreni

Uvijek, ali baš uvijek, bez srama, budite spremni svojoj prijateljici reći svoje iskreno mišljenje. Sigurno je bilo i sigurno će biti trenutaka kada ona možda neće biti spremna na ono što ćete joj reći, no ti su trenutci kada joj je vaše mišljenje najviše potrebno. Razlika hoćete li biti prava prijateljica, tek neka prijateljica sa strane ili loša prijateljica, je upravo u tome što joj nikada nećete reći nešto što bi moglo biti štetno za nju te ju nikada nećete najmerno povrijediti. Ona će znati da vam može vjerovati što god joj kažete, dok god to govorite u dobroj namjeri.

Imajte poštovanja

Svoju prijateljicu nikada nećete ogovarati njoj iza leđa. Ako imate neki problem s njom, uvijek ćete se prvo obratiti njoj nego bilo kome drugome. Čak i kada se posvađate, uvijek ćete nastojati to riješiti na neki pristojan način, koji će završiti obostranim razumijevanjem. Pri raspravi je nikada nećete nastojati uvjeriti u nešto, samo kako biste se vi osjećali kao pobjednica. Vaša razina povjerenja u najbolju prijateljicu trebala bi biti jako visoka, jer trebale biste imati osjećaj da vas ta osoba voli i poštuje previše da bi riskirala prijateljstvo s vama.

Komentari
Komuniciraj humanitarno!
Studentska inicijativa za pomoć onima kojima je pomoć neophodna...
 
Namirnice koje štede novac
Prije 3885 dana Čišćenje kućanstva bez jakih kemikalija...
Zajedničko ljubavno gnijezdo
Prije 3927 dana Savjeti za uređenje vašeg malog raja...
Atina: Mama d.o.o.
Kada na prvu izostane postnatalni entuzijazam...
 
Slušaj me sine
Prije 4209 dana 14 načina kako komunikacijom odgojiti poslušno dijete...
Najveći mitovi o trudnoći
Prije 4272 dana Što zapravo smijete, a što ne tijekom trudnoće...
Vjerovati sebi ili ...
Samo vjerovanjem u sebe postižemo zacrtane ciljeve i gradimo vlastiti život...
 
Krivo je ovo u
Prije 3864 dana Koliko smo i što zapravo spremni tolerirati...
Ostvarite svoje želje
Prije 3873 dana Otkrivanje snage u sebi za ostvarenje svake želje...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy