Potkalničko prigorje – mjesto iz bajke

Odmor, rekreacija, romantika – sve u jednom

  • Ovo je opis

Objavljeno: 12.09.2011.

Foto: Silvija Hasanec
Pogledano: 5657 puta

Tek ste se vratili s ljetnog odmora, vratili ste se svakodnevnim obavezama, i kao da ste se nekako pomirili da do iduće godine, ili u boljem slučaju do zime, za vas više nema odmora. Sve vas koči, obaveze, financije, jednostavno ni ne pomišljate gdje biste i kako mogli pobjeći od svakodnevice iako to jako želite.

Međutim, što ako postoji mjesto koje ne iziskuje toliko puno novca i vremena utrošenog na putovanje, a gdje ćete se ipak odmoriti i opustiti svoje tijelo i um? Mjesto koje svojim zavičajem podsjeća na priču iz bajke? Odat ću vam tajnu – Potkalničko prigorje, smješteno uz rubove gorja Kalnik nalazi se u Koprivničko-križevačkoj županiji u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, nadomak Križevaca.

Ljepotu ovog kraja čine brojna mala sela čije je stanovništvo svojom brižljivošću očuvalo neke od najljepših darova priode.

Jedan od njih je slap Šokot koji se nalazi iznad mjesta Gornja Rijeka i u blizini Malog Kalnika. Slap čini dio potoka Šokot i visok je oko 3,5 metara. Prilaz samom slapu je uređen te postoji poučna staza kojom se lako stiže do prvih manjih slapova. Uz duž cijelog potoka postavljene su klupe za odmor te je upravo iz tog razloga ovaj slap postao jedno od najromantičnijh mjesta u ovom kraju.

Osim slapova, u Gornjoj Rijeci možete posjetiti dvorac naše prve hrvatske primadone, Sidonije Rubido Erdody. Stara, ali još uvijek zanimljiva mnogim zaljubljenicima dvoraca, ova trokrilna građevina U-tlocrta natjerat će vas da barem na tren zamislite kako šetate kroz dugačke hodnike u raskošnoj krinolini.

Ovo mjesto može vam ponuditi i razgledavanje Etno parka smještenog u Kostanjevcu Riječkom koji je vjeran prikaz tradicije i običaja starog stanovništva ruralnog Potkalničkog kraja.

Ako ste do sada zaključili kako je riječ o penzionerskom odmoru, morat ćemo vas razočarati.

Naime, gorje Kalnik, koje je od spomenutih lokacija udaljeno svega par kilometara, spoj je adrenalina, dobre hrane i prekrasnog krajolika. Poznato po nizu planinarskih staza i izazovnom alpinističkom penjanju, gorje Kalnik privlači velik broj penjača iz cijele sjeverne Hrvatske.

Zidine nekadašnjeg starog grada omogućuju šetnju po gradini sve do samog vrha, ali iziskuju i više opreza koji će se na kraju ipak isplatiti jer pogled koji vas čeka ostavit će vas bez daha.

Osim lijepog krajolika, stanovnici ovog područja uspijeli su sačuvati i neke od autohtonih specijaliteta kalničkog kraja koje možete kušati u Planinarskom domu Kalnik. Osim restorana i kafića, u sklopu Planinarskog doma osigurani su i smještajni kapaciteti za one koji žele provesti više od jednog dana u ovom mirnom i lijepom kraju.

Nakon što se spustite s Kalnika još jedno mjesto koje biste svakako trebali posjetiti su stare Obreške kleti za koje njihovi vlasnici tvrde da su starije od dvjesto godina. Ovo naselje vinogradarskih klijeti smještenih u nizu ostavljaju dojam kao da je za njih vrijeme stalo.

Ako uz šetnju naletite i na pokojeg vlasnika ovih klijeti budite sigurni da će vas ponuditi čašom svojeg domaćeg vina.

Sve ovo i još puno više očekuje vas ako se odlučite za odmor u Potkalničkom kraju.

Ovo je samo jedan primjer koji dokazuje kako Hrvatska kao turistička zemlja ima još mnogo skrivenih ljepota koje samo čekaju da ih se otkrije. 

Komentari
Otok ljubavi
Održana premijera novog filma...
 
Vratite se u djetinjstvo
Prije 2933 dana Predstavljena nova knjiga za djecu...
Nova filmska ekranizacija Glembajevih
Prije 2963 dana Film je sniman na tri vrlo atraktivne i povijesno zanimljive lokacije...
Budite model na Tvitomaniji
Odmor kakav zaslužujete na najvećoj regionalnij konferenciji o društvenim mrežama...
 
Fashion blogerice na modnom
Prije 3413 dana U čemu je tajna njihova uspjeha?...
My Fashion - mjesto
Prije 3533 dana Navratite po svoju dnevnu dozu modne inspiracije...
Mali slatki Palčići
Izrada unikatnih lutkica od stare odjeće...
 
Život piše stihove, moje
Prije 3294 dana Ako želite nešto orginalno i drugačije, zovite Roberta...
Maštovite vezice, špagice i
Prije 3298 dana Kreativka Kristina oduševit će vas svojim narukvicama ...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy