Prehrana za uspješnu dijetu

Koje prehrambene navike je potrebno stvoriti kako bi vaša dijeta uspjela


Objavljeno: 30.03.2012.

Foto: Morana Popovčić
Pogledano: 2350 puta

Kako se primiče ljeto, tako sve više razmišljamo o gubitku kilograma – treba se pojaviti na plaži.

Održavanje dijete nikada nije lak zadatak, no postoje neke smjernice u prehrani uz čiju primjenu dijeta ne bi trebala predstavljati nikakav problem.

Popijte 8-10 čaša vode na dan

Za neke ljude ovo predstavlja poveći problem jer treba stvoriti naviku. Voda nikome nije fina i mnogi će umjesto vode rađe popiti sok ili nešto drugo s okusom. No, ako već održavate dijetu, sok treba naravno izbaciti i prebaciti se isključivo na vodu.

Prvu čašu vode popijte odmah ujutro, prije nego išta drugo stavite u usta. Prvih nekoliko dana prisiljavajte se da popijete navedenu količinu vode, a kasnije će to doći samo od sebe – tijelo će vam samo početi žuditi za tom određenom količinom vode dnevno.

Jedite doručak

Nikada, ali baš nikada nemojte preskakati doručak. Za preskakanje doručka nema opravdanja. Ako vam se teško ujutro dići malo ranije nego uobičajeno kako biste pripremili doručak, idite spavati malo ranije navečer kako vam ujutro ne bi falilo sna. A doručak uvijek možete pripremiti i večer prije.

Doručak je iznimno bitan, zbog toga što se tijekom sna vaš metabolizam usporava, i ne pokreće se ponovno dok nešto ne pojedete.

Jedite barem tri veća i dva manja obroka dnevno

Ovo bi mogao biti problem ako ste jako zauzeti tijekom dana, pa možda ni ne pomišljate na jelo, a pogotovo da možete pratiti kada ćete točno jesti kako biste ispunili ovu kvotu.

Upravo iz tog razloga, već spomenuti doručak je jako bitan, jer će ubrzati vaš metabolizam, pa će vam tijelo tražiti više hrane tijekom dana. Zapamtite, ne morate se osjećati full sito nakon svakog obroka.

Kako biste uspjeli pojesti sve obroke, potrebno je tek malo planiranja. Doručak uglavnom riješite kod kuće, na posao ponesite ručak, a ako je potrebno i večeru. Uz to uvijek imajte neku energetsku ploćicu ili voćku kao međuobrok. Jednom kada vam to prijeđe u naviku, neće biti problema.

Izbjegavajte bijelu hranu

Sve što sadrži šećer, brašno, krumpir, rižu ili kukuruz – izbjegavajte. Umjesto toga uvijek potražite šareno voće i/ili povrće. Obratite pozornost na brokole, zelenu salatu, paprike, zeleni grah I grašak, smeđu rižu, špinat, kelj, jabuke, dinje i naranče. Te su namirnice također bogate vlaknima, hranjivim tvarima i antioksinasima, a osim što lakšeg održavanja dijete, uz to ćete održavati i zdravlje svojeg organizma.

Jedite povrće

Ako je jedino povrće koje jedete u posljednih 5 godina krumpir, sada je pravo vrijeme da u prehranu uvedete i drugo povrće jer vlakna kojima je većina povrća bogata, izrazito su bitna za vašu dijetu. Imate zaista puno izbora i sigurno ćete pronaći neko koje vam je jako fino. Eksperimentirajte s pripremom povrća – bacite povrće na grill ili ga skuhajte, pripremajte salate i slično.

Kuhajte sami

Zaboravite na naručivanje hrane i bacite sve letke za dostavu koje imate. Također, što je više moguće izbjegavajte i odlaske u restoran. Iako mnogi restorani danas nude niskokalorične menije, kada sami pripremate hranu, znate točno koliko ste čega upotrijebili u pripremi i zašto. Osim toga, uštedjet ćete i novac, a I puno ćete lakše održavati dijetu kada znate kojim namirnicama raspolažete.

Organizirajte hranu u hladnjaku

Uložite nešto novca u kupnju posuda za čuvanje hrane. Tako ćete mnogo lakše imati uvid u ono što zaista imate u hladnjaku te ćete mnogo lakše planirati dnevne obroke. Primjerice, u nekoj o posudica uvijek možete narezati primjerice jabuke (u koje dodate malo ananasovog ili limunovog soka) koje vam uvijek mogu poslužiti kao međuobrok. Također, u posudicama možete pohraniti i ručak za dan kasnije i slično.

Konzumirajte proteine

Proteini vam pomažu sagorjeti više kalorija. Naime proteini se sastoje od amino-kiselina koje tijelo teško razgrađuje stoga sagorijeva više kalorija kako bi ih se riješilo. Proteinska pločica ili napitak, puretina ili šunka, pomoći će vam da se osjećate sito, a pritom će vam odvratiti misli i želju od nezdravih grickalica

Nakon svakog obroka popijte čašu vode

Osim što ćete tako lakše kontrolirati onih 8-10 čaša vode dnevno, čaša vode nakon obroka ima I drugih prednosti. Ako se nakon obroka i dalje osjećate gladno, popijte čašu vode. Osjećat ćete se sito, a samim time spriječit ćete prejedanje. Voda će ublažiti okus hrane u vašim ustima i time utažiti vašu želju za još hrane.

Jedite polako i uživajte u hrani

Ako hranu jedete polako i sporije i više žvačete, osjećat ćete se sitije, a konačnici i bolje – jer ćete posjeti manje. Izbjegavajte stajati dok jedete i brzo guranje hrane u sebe. Sjednite i pojedite u miru jer ćete tako bolje kontrolirati što zapravo jedete, a i prije ćete shvatiti da ste siti.

*****

Osim ovih promjena u vašoj prehrani, kako bi vaša dijeta uspjela u potpunosti, ne zaboravite na tjelovježbu. Vježbajte barem dva puta tjedno. Ako ne možete ustati ranije kako biste obavili jutarnji jogging, a kada se vratite s posla nemate više volje, jednostavno razmilite o tome da na posao umjesto automobilom, idete pješice ili biciklom.

Komentari
Bacite se na nerad
Kako se isključiti, opustiti i ne misliti na obaveze...
 
Harmonija i sklad između
Prije 2383 dana Kako postići obostrano razumijevanja i ravnotežu u muško-ženskim odnosima...
Brz život, malo novca
Prije 2432 dana Kako se nositi s problem napadaja panike...
Napunite baterije!
Ove namirnice dati će vam dovoljno jakosti i snage za izvršavanje svih...
 
Voda kao lijek
Prije 1728 dana Kako biste se liječili vodom, potrebno je svako jutro popiti četiri čaše...
Oživi me!
Prije 1904 dana Znate li kako možete spasiti nečiji život? ...
Vježbanjem do savršene guze
Ljeto samo što nije tu, a vi još niste poduzele ništa po...
 
Uspješna motivacija za trčanje
Prije 2394 dana 7 savjeta kako se motivirati za trčanje i ne odustati...
U čemu je najbolje
Prije 2408 dana Koju odjeću i obuću odabrati za vježabnje, a koju izbjegavati...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy