Prežderavam se i pušim – ma, prestat ću!

Ne dopustite da vas kazni jedan običan čips


Objavljeno: 31.08.2011.

Foto: Morana Popovčić
Pogledano: 3258 puta

Već godinama, mjesecima, koliko god, nikako se ne možete riješiti loše navike. Bez obzira na to o čemu je riječ, pušite li kao turčin ili pak ne možete pogledati film bez barem jedne vrećice čipsa (u sretnijim danima su to i čips i kokice) ili pak oboje (ups), svjesni ste i sami da s time morati prestati.

No kada će se to zaista dogoditi? – Milijun puta zasigurno pokušavate sami sebe uvjeriti kao ste svjesni da imate loše navike, ali eto, u ovom trenutku vam odgovaraju, i prestat ćete kada vi to budete htjeli, možda čak i prestanete sami od sebe, tone čipsa zgadit će vam se kad tad – ma kako da ne.

Odmah sada, morate znati, da loša navika neće otići sama od sebe. Ako mislite da ćete je se lako riješiti – varate se. Možete se uvjeravati da imate jak karakter i da ćete prestati npr. pušiti kada vi to odlučite, no znate li da svaki puta kada se na brzinu želite odviknuti od nečega, bilo čega, vaš mozak još više žudi za tim i učinit će sve da se tome opet vratite.

“Nagradit” ću se

Ok, recimo da ste baš čvrsto odlučili izbaciti grickalice iz svoje prehrane (nema više čipsa uz film), odlučili ste zdravo živjeti, a pritom i izgubiti koju kilu. Brojite kalorije, čitate svaku etiketu, krenuli ste i u teraretanu, osjećate se odlično i mislite: oh, pa ovo je lako.
Baš u tom trenutku događa se ono najgore, kada vam već ide toliko lagano, ponosni ste na sebe, pa zašto se ne biste onda nagradili? Ta vam se pomisao jako sviđa, pa se odlučite nagraditi npr. vrećicom čipsa, ali i bilo kojom drugom visokokaloričnom hranom koje ste se odrekli, a koja vam je tako fina. Nagrada vam se svidjela, pa ste se počeli češće nagrađivati i opet ste postepeno vratili staru naviku. Opet ste se naviknuli, ali ovaj put recimo, na nagradu, koja je i dalje onaj čips, samo se više ne zove tako. Više nije tako lagano, jel tako? – teško je odbiti nagradu.

Bolje da se kaznim

Kada se jednom naviknete na nagradu, teško je prestati. Uskoro ćete se početi nagrađivati za svaku sitnicu. Ne dopustite da vrećica čipsa upravlja vama, da počnete izmišljati radnje samo kako biste se nagradili – jer znate što je nagrada. Nemojte izgubiti kontrolu, jer na kraju krajeva, vi ste ti koji odlučujete za što ćete biti nagrađeni, pa to možete biti gotovo za sve, brzo ćete smisliti razlog. Čak i ako vam nagradu daje druga osoba, brzo ćete se naljutiti na nju, jer vam ta osoba neće dati nagradu onda kada vi to želite, pa ćete opet prijeći na samonagrađivanje.

No, što je s kaznom? – Nagrade se teško odreći, no što ako budete kažnjeni zbog te nagrade? Isto kako je lagano naviknuti se na nagradu, tako je lagano i kazniti se zbog nje (ne brinite se nije ništa strašno).

Čips? – Fuj!

Dakle, razmislite što sve morate napraviti kako biste dobili vrećicu čipsa koja vas toliko veseli. Zasigurno vam nije serviran na pladnju. Već je večer, počeli ste gledati film, i tako vam se jede čips. Kako biste ga dobili, morate otići do trgovine koja još uvijek radi, a daleko je od vaše kuće. Kako biste do toga stigli morate imati auto s bezinom, pa i naravno položen vozački, morate imati novac i naravno volje da krenete (no toga vam ne nedostaje – sve za čips).

No zašto ne biste auto posudili prijateljici, ili ga ostavili bez benzina – više nemate kako do trgovine? Čak i ako odete pješice, to je već dovoljna kazna da se zapitate što to pobogu radite zbog čipsa. Kada ga i dobijete, više vam neće biti ukusan kao prije.
Što je najgore od svega, par dana prije zapikirali ste neku haljinu i sve biste dali da si ju možete priuštit, ali nažalost – ne možete. Možda biste i mogli, ali da ste barem novac namijenjen za čips stavljali na stranu. Ma čips je kriv za sve, čak i da nekako skupite za haljinu, grozno vam stoji jer ste se od čipsa neviđeno udebljali – kako li vas je samo kaznio. Nasamario vas je kao nikad nitko. 

Komentari
Savršeni gel nokti bez
Isprobala sam - Catrice Ultra Stay & Gel Shine...
 
Tražite promjenu? Isprobajte ovaj
Prije 2820 dana Katerina Beauty Blog poslužit će vam kao inspiracija za pregršt novih make-up...
Ideal ljepote u visokom
Prije 2910 dana Drugi dio beauty reporta sa Smart Fashion Weeka...
Agjamal by Martina Kuntić
Glamurozne haljine za ženu punu samopuzdanja i ženstvenosti...
 
Naperlajte se!
Prije 2842 dana Nakit mlade kreativke Ive Horvat...
Odličan saveznik u borbi
Prije 3014 dana Predstavljena je druga kolekcija Acro rokovnika ...
Ove jeseni spajamo nespojivo!
Druga večer KFWZ-a...
 
Moda u srcu Zagreba!
Prije 2731 dana Prva večer KFWZ-a...
Brazil pod nogama!
Prije 2745 dana Brazilski brand predstavio novu kolekciju...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy