Prijateljice, uništila sam ti haljinu

Što napraviti, kako reagirati i što očekivati kada oštetite posuđenu odjeću


Objavljeno: 30.11.2011.

Foto: Karmen Poznić
Pogledano: 2947 puta

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da niste imale što za odijenuti (uz ormar pun odjeće, naravno) te ste uz histerične ispade plača zaključili da ćete izaći goli/u pidžami/nećete izaći, a onda nazvali prijateljicu da vam u zadnji tren posudi onaj najnoviji komad odjeće koji je kupila.

Ako ste napravili gore navedeno, sigurno vam se barem jednom dogodilo da ste posuđeni komad odjeće poderali/zapalili/obojali u pranju. Niste? Onda sam ja to napravila u vaše ime. Nekoliko puta ☺ Nemojte misliti kako se to vama nikada ne bi dogodilo, nego nastavite čitati dalje kako biste se informirale za moguće buduće nezgode. Kao veliki stručnjak u uništavanju posuđenih predmeta, dopustite da vam pojasnim proces.

Dakle, posudili ste prijateljičinu novu haljinu i netko vas je vani slučajno zalio pićem. Odmahnuli ste rukom jer se mrlja nije vidjela, a potom ste došli doma i za mrljicu na skroz drugom dijelu haljine, za koju ste na prvu zaključili da je bezazlena, primijetili da se zapravo radi o rupici nastaloj od cigarete (svaka sličnost s određenim događajima je slučajna. U biti nije, ovim putem još jednom se ispričavam svojoj prijateljici kojoj sam uništila haljinu ☺). Nakon što vas uhvati strah, ljutnja, depresija, strah, grižnja savjesti, plač, ignoriranje uništenog predmeta, strah na n-tu potenciju i tako dalje, morate odlučiti kako i što dalje.

Imate tri solucije:

1. Ne spominjati haljinu nekoliko mjeseci i onda se praviti se da vam je prijateljica nije ni posudila (Kakva haljina? Ti meni? Ma kad??), u nadi da ćete je uvjeriti da je pomalo zaboravna zbog stresa na poslu/fakultetu. (ova metoda, ne biste vjerovali, pali)

2. Pokušati sanirati štetu i nakon vrlo vjerojatno neuspjelog pokušaja vratiti posuđeni predmet, uz suzne oči i vidljivo kajanje

3. Kupiti novo/ponuditi se platiti štetu.

Reakcije koje možete očekivati su sljedeće:

1. Lagani osmjeh i odmahivanje rukom (Ma što ti je, pa nije mi to novo, što sad, svakom se može dogoditi). Takve reakcije rijetke su poput čudovišta iz Loch Nessa, stoga se nemojte nadati jednoj. Najidealnija situacija je da ste posuđeno oštetili u nekoj smiješnoj situaciji. Ako oštećenu osobu uspijete nasmijati, vjerojatno će vam brzo oprostiti. Npr., hlače su vam pukle od koljena do vrha stražnjice. U gradu. Svaka sličnost s navedenim događajima je slučajna (nije).

2. Tužno lice koje, iako ne želi reći naglas, očekuje nekakvu nadoknadu štete. Uz takvu osobu, proći ćete relativno jeftino, ali platit ćete barem kavu. I večeru. Uz desert, naravno.

3. Urlanje i lupanje vrata, uz riječi da vas nikad u životu više neće vidjeti. Ako znate da ste oštetili posuđeni predmet osobi s ionako kratkim živcima, takvoj uskoro podivljaloj životinji morate se približiti s posebnim oprezom. Spustite nos do poda, ispričajte se barem 13 puta i čuvajte leđa na izlasku. NI U KOJEM SLUČAJU ne urlajte i ne pokušavajte se opravdati. Krivi ste i točka.

*****

Kako se ženama barem pet i pol puta u mjesec dana dogodi da nemaju što za odijenuti, vjerojatno ćete se brzo naći u vječnoj dilemi: posuditi od iste/druge osobe ili ne.

Ako se odlučite za prvu varijantu, molim vas odustanite. Želite li stvarno proći još jednom kroz ovo gore napisano?

Ako ste se odlučili za drugu varijantu, molim vas odustanite. Jednostavno ste nesposobni očuvati posuđeno. Ne budite lijeni i otvorite SVOJ ormar još jednom.

Za kraj, ako ste jednostavno toliko sretni da nikad nikome niste nešto nenamjerno uništili, čestitam vam. S druge strane, možete očekivati da će vama netko nešto oštetiti. U tom slučaju, sjetite se ovog članka i budite blagi. Nije nama smotanima lako. ☺

Komentari
SanjaS 01.12.2011
Ormar je presložen već dvaput ove godine, ali ja i dalje nemam ništa za odjenuti :) a i prijateljica iz teksta, koja je uništila moje hlače, opet posuđuje od mene ovaj vikend :)

Najteta 30.11.2011
Ima li šanse da presložiš ponovno svoj ormar prije no što ope nešto poništiš, pardonček posudiš? Tekst je tako životan, čujem ispričavanje i cmoljenje...čujem ..."ma ja ne mogu vjerovati, pa opet si to napravila...."

Komuniciraj humanitarno!
Studentska inicijativa za pomoć onima kojima je pomoć neophodna...
 
Namirnice koje štede novac
Prije 3103 dana Čišćenje kućanstva bez jakih kemikalija...
Zajedničko ljubavno gnijezdo
Prije 3145 dana Savjeti za uređenje vašeg malog raja...
Atina: Mama d.o.o.
Kada na prvu izostane postnatalni entuzijazam...
 
Slušaj me sine
Prije 3427 dana 14 načina kako komunikacijom odgojiti poslušno dijete...
Najveći mitovi o trudnoći
Prije 3490 dana Što zapravo smijete, a što ne tijekom trudnoće...
Vjerovati sebi ili ...
Samo vjerovanjem u sebe postižemo zacrtane ciljeve i gradimo vlastiti život...
 
Krivo je ovo u
Prije 3082 dana Koliko smo i što zapravo spremni tolerirati...
Ostvarite svoje želje
Prije 3091 dana Otkrivanje snage u sebi za ostvarenje svake želje...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy