Prijava za posao - bez pogreške!

Pogreške u koracima su nedopustive


Objavljeno: 14.09.2011.

Foto: Ambro
Pogledano: 11769 puta

Dobiti posao, danas se mnogima čini kao nemoguća misija. Svaka sitnica je važna, stoga si nikako ne smijete dopustiti da kiksate. Potrebno je puno opreza, vještine i preciznosti kako bi potencijalni poslodavac uopće zamijetio vas i vaš e-mail pa i sam životopis, a kamoli vas pozvao na razgovor za posao. Pogreške u koracima su nedopustive. Ne dopustite si da propustite priliku za posao samo zbog toga što ste poslali e-mail s krive adrese ili zbog toga što se niste javili na mobitel.

Ne koristite se glupim ili smješnim nazivima e-mail adrese. Ako vaša e-mail adresa glasi mala.vrgolanka@gmail.com ili malagarava@yahoo.com, vaš će životopis vjerojatno završiti u folderu “Ne dolazi u obzir”. Također, uvijek izbjegavajte e-mail adrese koje u nazivu sadrže godinu vašeg rođenja. E-mail adrese su besplatne, a registracija jedne oduzet će vam svega par minuta. Odvojite to vrijeme i otvorite e-mail adresu koja sadrži samo vaše ime i prezime. Budite ozbiljni i profesionalni.

Kada poslodavac objavi natječaj, posebno ako je riječ o nekoj većoj tvrtki, na njegovu će e-mail adresu stići nebrojeno puno životopisa. Mislite da će svaki pročitati detaljno? – Zasigurno neće. Izdvojit će možda 10-ak sekundi kako bi letimično prošao i pogledao neke ključne riječi koje ga zanimaju. Pobrinite se da vaš životopis bude što jasniji, pregledan, urednog fonta i proreda. Ako nešto želite naglasiti dovoljan je bold. Zaboravite riječi u boji i slične ludosti. Pripazite i na gramatiku.

Ako ste na prethodnom poslu dobili otkaz, odmah u životopisu napišite da ćete objasniti na razgovoru. Ni slučjano ne objašnjavajte to riječima: “Šef je bio zao”, “Kolegica mi je podvalila” i slično. Ne lažite i ne pretjerujte. Ne izmišljajte situacije koje se nisu dogodile ni poslove koje niste radili. 

Osim što ćete e-mailom poslati svoj životopis u privitku, morate napisati i neku poruku u sam e-mail. Poruku, ne roman. Saznajte tko će dobiti vaš e-mail kako se ne biste obraćali primjerice ženi u muškom rodu. Možete biti i neutralni pa napisati “Poštovani”. Potom slijedi tekst. Najviše tri kratka odlomka:

1. odlomak – zašto želite raditi u tvrtki u koju šaljete životopis, a s obzirom na poslovanje i ciljeve te tvrtke.

2. odlomak – nešto osobno, zašto bi baš vama odgovaralo da radite u toj tvrtki, a s obzirom na vašu životnu situaciju.

3. odlomak – zahvalite osobi koja dobije vaš e-mail na vremenu koje je utrošila te dajte do znanja da želite sastanak.

Plaćajte svoj telefonski račun na vrijeme i nosite punjač sa sobom gdje god krenete. Ne dopustite si da vas poslodavac, zbog isključenog mobitela ne može dobiti u svakom trenutku. Zvat će vas onda kada njemu to odgovara, a ne kada je vama zgodno. Stoga uvijek budite spremni i lako dostupni. Kada se dogovarate za razgovor, uvijek prvo dopustite poslodavcu da bira vrijeme. Ako vas upita da kažete kada vama odgovara, nipošto nemojte predlagati subotu ili neke kasnije sate u danu.

Ako ste već zapeli za oko poslodavcu, pobrinite se da ga ne razočarate na sljedećem koraku. Budite prisutni na internetu. Googlat će vas! Pobrinite se da imate profil na poslovnoj društvenoj mreži LinkedIn, a ne samo na Facebooku. Kad smo već kod toga, pripazite kakve fotografije objavljujete. Zamislite da vas poslodavac ugoogla i pojavi mu se vaša pijana slika s Facebooka. Je li vam to potrebno?

Skoncentirajte se i napišite savršeni životopis i obratite pozornost na sitnice koje to zapravo nisu. Sve je važno! Budite pedantni. Osim životopisa, i sama poruka i naziv e-mail adrese govore puno o vama.

Sretno! :-)

 

 

Više fotki ovog autora ovdje.

Komentari
Za rad spremne
Inicijativa - osvijestiti položaj mladih žena na tržištu rada...
 
Tko su Čelične dame
Prije 3110 dana Margaret Thatcher i nakon smrti ostaje uzor odlučnim ženama diljem svijeta...
Zaposlena, a nesretna
Prije 3161 dana Zašto postajemo depresivni i nezadovoljni na radnom mjestu...
Radionice antistres art-terapije
Oslobađanje napetosti holističkom relaksacijom ekspresivne art-terapije...
 
Globalni program stipendiranja liječnika
Prije 3621 dana Avon nastavlja borbu protiv raka dojke...
Prezentacija Programa Božanskog Zdravlja
Prije 3629 dana Disanje, Meditacija i Kozmičko punjenje ...
Nina živi američki san
Mlada zagrepčanka niže glumačke uspjehe u New Yorku...
 
Uspjeh iz čiste lijenosti
Prije 2382 dana Crazy Lazy - novi modni brand...
Modni uspjeh bivše rokerice
Prije 2503 dana Priča o modnom usponu dizajnerice Martine Herak...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy