Promjene za novi početak

Kako što učinkovitije uvesti željene promjene u svoj život


Objavljeno: 19.02.2012.

Foto: Morana Popovčić
Pogledano: 3368 puta

Život je pun promjena. Neke se promjene u našim životima događaju igrom sudbine ili spletom nekih okolnosti te na takve promjene teško možemo utjecati. No svakako možemo utjecati na promjene koji sami želimo uvesti u svoj život, kako bismo bili sretniji, ispunjeniji i zadovoljniji svojim životom te na neki način, počeli iznova. 

Takve promjene nije uvijek lako provesti u djelo, bez obzira na to je li riječ o zdravlju, ponašanju, vremenu, organizaciji, karijeri, financijama, vezama itd., upravo zbog toga jer je za provođenje istih potrebno puno discipline kako bismo se riješili starih, neučinkovitih navika i stvorili nove.

Ono što vam može pomoći u što učinkovitijem uvođenju promjena odnosno uvođenju novih navika i stvaranju novog početka, svakako je sljedeće:

1. Odbacite ono što nije funkcioniralo – bez obzira na to kojoj se stavci iz vaše prošlosti radi, neuspjeh, negativne emocije, tuga…ako to odbacite, ne znači da nužno morate zaboraviti, no odbacivanje istih će vam omogućiti da lakše krenete dalje.

2. Budite jasni u odreživanju cilja – zapišite, budite konkretni. Primjerice: “do kraja godine uštedit ću novac za novi namještaj”. Taj cilj tada podijelite na par malih ciljeva (koliko vam novaca treba, koliko morate mjesečno uštediti itd.) koje morate dostići i pri kojima morate uvesti neke promjene (odreći se nečega na čemu možete uštediti) kako biste postigli konačan cilj.

3. Ne pretjerujte – zadajte si tek nekoliko ciljeva u kraćem vremenskom periodu, u narednih par mjeseci, najviše godinu. Tako ćete se bolje fokusirati na svaki od njih, a time će šanse za ostvarivanje biti puno veće.

4. Učite iz svojih pogrešaka – lekcije koje ste naučili iz svojih pogrešaka počnite primjenjivati. Promjene koje namjeravate uvesti u svoj život jedino će tako krenuti u pravom smjeru.

5. Dajte sve od sebe – na putu do promjene možda ćete koji put i kiksati, no shvatite to kao još jednu priliku za lekciju koja će vas ojačati da nastavite. Dajte sve od sebe i više od toga. Iznenadit ćete se koliko toga zapravo možete učiniti.

6. Tražite objektivno mišljenje – neke biste stvari iz svoje prošlosti možda rado promijenili no niste točno sigurno kako. Razgovor s nepristranom osobom koja vam može dati objektivno mišljenje može itekako biti od velike pomoći. Ono na što u ovom slučaju morate pripaziti, svakako je da to bude osoba kojoj u potpunosti vjerujete.

7. Dokučite pravi razlog zašto želite promjenu – ako primjerice želite uvesti zdravi način prehrane i pritom izgubiti koju kilu, razmislite I o tome kako se želite osjećati samim time što ćete se bolje brinuti o svojem tijelu.

8. Budite odlučni – kako biste se zaista dugoročno riješili starih navika, uveli promjene i nove navike, ponekad će trebati nešto više vremena. Ne odustajte i nikada nemojte pomisliti “ja to ne mogu”.

9. Budite optimistični – ako ne želite čuti negativne kritike od drugih, ne dopustite ni da negativne misli dolaze iz vaše glave. Okružite se optimizmom. Optimističnim ljudima, a i sami mislite pozitivno.

10. Dajte si vremena – ima dana kada jednostavno ne možete biti optimistični ma koliko god to htjeli, I kada je odlučnost koju ste imali na početku svedena na nulu. U tom će se trenutku možda činiti kako vam nitko I ništa ne može pomoći, no dajte si vremena, no ne previše. Često je dovoljan tek jedan dan “odmora” kako biste sami sebe ponovno trgnuli i nastavili puni pozitivne energije.

11. Budite sretni sami zbog sebe – ponekad neke stvari ispadnu bolje nego što ste očekivali. Dok nitko drugi neće razumjeti zašto ste toliko sretni, to nije razlog da to ne proslavite. Plešite po dnevnoj sobi, skačite, vičite…oslobodite iz sebe osjećaj sreće zbog promjene koja samo što se nije ostvarila, promjene koja polako postaje dio vas I vašeg novog života. ☺

*****

“Sretni su oni koji sanjaju snove i koji su spremni platiti visoku cijenu da se ti snove ostvare.” ~ Leon J. Suenes 

Komentari
Agjamal by Martina Kuntić
Glamurozne haljine za ženu punu samopuzdanja i ženstvenosti...
 
Naperlajte se!
Prije 3028 dana Nakit mlade kreativke Ive Horvat...
Odličan saveznik u borbi
Prije 3200 dana Predstavljena je druga kolekcija Acro rokovnika ...
Ove jeseni spajamo nespojivo!
Druga večer KFWZ-a...
 
Moda u srcu Zagreba!
Prije 2917 dana Prva večer KFWZ-a...
Brazil pod nogama!
Prije 2931 dana Brazilski brand predstavio novu kolekciju...
Savršeni gel nokti bez
Isprobala sam - Catrice Ultra Stay & Gel Shine...
 
Tražite promjenu? Isprobajte ovaj
Prije 3006 dana Katerina Beauty Blog poslužit će vam kao inspiracija za pregršt novih make-up...
Ideal ljepote u visokom
Prije 3096 dana Drugi dio beauty reporta sa Smart Fashion Weeka...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy