Ako ste jedan od onih sladokusaca koji uživaju u bogatim kremama na kolačima, ili pak želite razveseliti osobu koja obožava slastice s bogatim kremama, s ovom tortom zasigurno nećete pogriješiti.
Ova truffle torta bogata je kremom, kako bi se reklo, od-do, a čak i ono malo biskvita koji sadrži nije napravljeno od brašna.
Što reći - bacite se na izradu i uživajte u kremastoj punoći okusa ove torte u potpunosti ispunjene čokoladom i ukrašene finim trufflesima.
Sastojci:
Biskvit
25 g šećera
3 jaja
60 g čokolade za kuhanje
0,5 žličice octa
0,5 žličice vanilin ekstrakta
1 žlica šećera za bjelanjke
Krema
300 ml vrhnja za šlag
600 g čokolade
400 ml vrhnja za šlag
Ukras
kakao
150 g čokolade
100 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Ukrasni truffles
Nasjeckajte čokoladu na sitne komadiće. Vrhnje za šlag zagrijte do točke vrenja te prelijte preko čokolade. Pustite 1-2 minute da se čokolada sama otopi i zatim dobro promiješajte dok se sve nije otopilo, bez da ostaje komadića unutra. Stavite u hladnjak na hlađenje cca. 3-4 sata, najbolje preko noći.
Biskvit
Rastopite čokoladu na pari, maknute s pare i ostavite sa strane.
Miksajte žutanjke s 25 g šećera dok ne postanu. Nakon toga umiješajte ekstrakt vanilije te dodajte otopljenu čokoladu i miksajte dok se ne spoji.
U drugoj posudi miksajte bjelanjke dok se ne zapjene pa u njih dodajte jednu žličicu octa i miksajte dok ne očvrsti. Lagano u to dodajte 1 žlicu šećera i nastavite miksati dok se šećer ne razbije.
Špatulicom uzmite malo snijega od bjelanjka i lagano rukom umiješajte u prethodnu smjesu. Nakon toga dodajte ostale bjelanjke te opet laganim pokretima umiješajte tek toliko da se spoje. Pazite da se ne miješa previše.
Lim od 26 cm pripremite tako da stavite papir za pećenje te ga lagano premažite maslacem i posipajtebrašnom. Ulite pripremljenu smjesu te ju pecite na 180 stupnjeva cca. 12 - 15 minuta dok se ne digne lagano i dok se više ne sjaji. Ostavite da se ohladi.
Krema
300 ml vrhnja za šlag dobro zagrijte, do točke vrenja. Čokoladu raskomadajte i zalijte vrelim vrhnjem. Promiješajte i ostavite da se prohladi. Od 400 ml vrhnja istucite šlag. Žlicom umiješajte šlag u čokoladnu kremu. Izlijte na biskvit oko kojeg ste ostavili obruč kalupa i ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi (najbolje preko noći).
Priprema Trufflesa nakon što je mješavina vrhnja i čokolade odstajala
Pripremite posudu s kakaom. Malom žlicom vadite podjednake količine smjese. Bit će dosta mekano i gnjecavo, ali probajte rukama raditi kuglice. Nakon što dobijete kuglicu brzo ju bacite u kakao i prokotrljajte dok cijela nije pokrivena. Od ove količine ćete dobiti cca. 20 trufflesa te je to dovoljno za ukrasiti tortu promjera 26 cm.
Tortu još dok je u kalupu pospite kakaom te lagano toplim nožem odvojite od obruča. Na to poslažite trufflese i to je to :)