Kako ja vikendima često radim i ne stignem napraviti neki desert u zadnje vrijeme moja mama revno svaku nedelju na stol stavi neku novu slasticu. Tako je i bilo prošlog vikeda kada se na stolu našla Ruska čupava pita.
Na prvi pogled pita čudnog izgleda i imena, ali i okusa! Zaključili smo da ili ju voliš ili ne! Mama i ja nismo bile oduševljene, možda zbog toga jer ne volim pretjerano gorki kakao, ali ostatak ukućana ju je riješio u kratkom roku
Ako volite sir u kombinaciji s kakaom morate ovo probati
Sastojci
Prhko tijesto:
37 dag brašna
4 dag gorkog kaka
3 pune žličice praška za pecivo
20 dag šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
20 dag omekšanog maslaca ili margarina
Za nadjev:
25 dag maslaca ili margarina
50 dag svježega sira (manje masnog)
20 dag šećera
1 vanilin šećer
3 jaja
1 puding od vanilije
Priprema
Za tijesto treba pomiješati brašno s kakaom i praškom za pecivo. Dodajte sve ostale sastojke i zamijesite tijesto.
Dok vam se tijesto odmara u lončiću otopite maslac ili margarin za nadjev. Tako otopljen ostavite da se ohladi jer ćete ga kasnije dodati siru.
Namastite dno kalupa te točno polovicu tijesta razvaljajte i utisnite u kalup (može i u tepsiju). Od ostalog tijesta uzmite polovicu, razvaljajte te napravite rub odnosno utisnite i njega na rub kalupa da dobijete kao ogradu, visine cca. 2 cm.
Za nadjev izmiksajte sir sa šećerom, vanilin šećerom, jajima, praškom za puding i otopljenim maslacem. Smjesu ulijte u kalup tako da površina bude ravna. Od preostalog tijesta štipkajte komadiće i onako "pobacajte" na nadjev.
Pitu pecite na 180 stupnjeva otprilike 65 min.