Med je jedna od mojih najdražih namirnica. Pogotovo zimi kada ga konzumiram u velikim količinama. I tako sam danas bila uvjerena da imamo meda barem 3-4 bočice kad ono niti pola jedna bočice..... uf, mislim ja... ajde dobro...barem nešto ☺ imala sam toliko ideja u glavi, a tako malu (meni malo, nekome puno) količinu meda....iskoristila sam sve. Moramo po nove zalihe ☺, a iskoristila sam i novi kalup u obliku ruže i tako je nastala Ruža od ruma i meda.
Sastojci:
250 g brašna
mala žličica cimeta
mala žličica đumbira
mala žličica sode bikarbone
ruma po želji
125 g maslaca
125 g šećera
1 jaje
125 g meda
1,5 dcl mlijeka
100 g čokolade
Krema:
2 bjelanjka
prstohvat soli
malo ruma
125 g meda
150 ml vrhnja za šlag
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Pripremite kalup. Ja sam pekla u silikonskom kalupu pa ga nisam trebala premazivati, ali ako pečete u običnom onda malo premažite maslacem i posipajte brašnom.
2. Izmiksajte jedan bjeljanjak u snijeg. Miksajte maslac sa šećerom dok ne postane lagano i kremasto. Dodajte žutanjak, med i rum i dobro izmiksajte. Rastopite 100 g čokolade i umiješajte u smjesu!
3. U zdjeli prosijte žačine, sodu i brašno i dodajte smjesi od žutanjka i ručno miješajte i dodajte mlijeko. Ne miksajte mikserom nego ručno. Lagano umiješajte bjelanjke i stavite peći oko 35 minuta. Provjerite čačkalicom je li pečeno ☺
4. Med za kremu stavite na vodenu kupelj i pustite da se dobro zagrije. Miksajte bjelanjke u snijeg i dodajte im sol i rum, kad je med zagrijan lagano ga ulijevajte i miksajte. Kad se sjedini dodajte vrhnje za šlag i miksajte dok ne postigne konzistenciju šlaga.
5. Prerežite tortu, premažite kremom i ukrasite po želji. Ja sam ukrasila s rastopljenom bijelom čokoladom.
Uživajte u Ruži od ruma i meda ☺
Tihana