Samo da je sreće i zdravlja

Najzanimljiviji, najsmješniji i najčudniji običaji na vjenčanjima


Objavljeno: 31.08.2011.

Foto: Sharron Goodyear's
Pogledano: 3111 puta

Koliko ste puta u filmovima čuli uzrečicu da mlada mora, na dan vjenčanja, nositi “nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno i nešto plavo”? Svaki od tih predmeta predstavlja važan i simboličan detalj koji bi joj trebao donijeti neku vrstu sreće i blagostanja u novom životu. Većina takvih običaja datira unazad mnogo stoljeća, čak tisućljeća, te je povezana baš s vjerovanjem da se pred vjenčanje treba pobrinuti da mladence ne dograbi nesreća ili zli duhovi, kojima su oni, mladi i neiskusni, “laka lovina” na svom ulasku u zajednički život. Kako se neke stvari nikada ne mijenjaju, pa tako i to da je sreća varljiv ali uvijek poželjan partner, spremni smo slijediti tradiciju, ma koliko danas smiješna bila, ne bi li nam fortuna bila naklonjenija.

Još od samih početaka, pa i prije vjenčanja, držimo palčeve da dobro prođe prvi spoj, da mu se svidi vino za godišnjicu za koje smo jedva izdvojili toliku sumu (kada se samo sjetimo koliko je to majici u H&M-u...) ili da ne primijeti kada njegovim autom zagrebemo rub nogostupa. Kako onda, na pragu potpisivanja najvažnijeg ugovora u životu, onog bračnog, za sreću ne bismo bili spremi dodatno se potruditi. Praznovjerja, običaji, tradicije vezane uz, mnogima, taj najvažniji dan u životu, u svakoj su zemlji drugačija. Za vas smo izdvojili one najzanimljivije:

Koliko košta mlada

U Lijepoj Našoj naglasak nije toliko na tjeranju zlih duhova, ili osiguravanju bračnog blagostanja, koliko na procedurama vezanim za “preuzimanje” mlade, odnosno prelazak iz jedne obitelji u drugu. U mnogim je krajevima običaj tzv. kupovanje mladenke. Nakon što svatovi s kumom, starim svatom i barjaktarom dođu pred mladenkinu kuću, njezina braća, tete ili neki član obitelji na ulaz stavljaju zapreku. Tako zabranjuju ulazak svatovima dok ovi ne isplate zadovoljavajuću svotu ili se ne dokažu u nekim vještinama koje im zadaju. U nekim dijelovima Hrvatske svatovi trebaju pokazati zastavu, predati rakiju iz vlastite radinosti na probu ili samo pregovarati o svoti novca koju plaćaju za mladenku. Običaj uključuje i 'podvaljivanje lažne mlade', često neke starije gospođe ili gospode s velom na glavi, sve u cilju “prevare svatova” i što veće “zarade”. Nakon dogovora oko iznosa, i završetka cijelog igrokaza, PRAVU mladu iz kuće izvode roditelji i kuma te ju mladoženja dariva vjenčanim buketom, dok ona njega kiti reverom. Tradicija poznata i u ostalih naroda, a često poštivana i u nas, ona je gdje nakon vjenčanja mladoženja prenosi svoju mladu preko praga njihova zajedničkog doma. Simbolika je ovog čina u iskazivanju snage mladoženje te dokazivanju da se njegova žena može na njega osloniti.

Nema stabla, nema mlade

Dan prije vjenčanja mlada u svojem dvorištu može zateći novoposađeno stablo, ukrašeno šarenim vrpcama i obojanim ljuskama jajeta. Vjeruje se da će mlada živjeti koliko i to stablo. Malo scary, zar ne? – valjda muž neće u svađi potpaliti stablo ili ga jednostavno odsjeći?!

Baci čašu visoko...

Temperament se kod Talijana odražava i u svadbenim običajima. U razbijanje čaše, vaze ili nekog drugog staklenog predmeta ulaže se velik napor, jer u što se više komadića on razbije, toliko godina sreće čeka mladence.

Popis uzvanika: br.1 – dimnjačar

Uz obitelj i prijatelje, mnogi Britanci na vjenčanje zovu i dimnjačare. Legenda kaže da je prije 200 godina jedan dimnjačar spasio život kralju Georgu II. Zahvalni kralj tada je proglasio da svi dimnjačari donose sreću te da im se treba obraćati s poštovanjem. Sukladno legendi, sreća je na vjenčanju vidjeti dimnjačara, a oni koji ne žele tako nešto prepustiti slučaju unajmljuju ih da se pojave na ceremoniji i poljube mladu.

Zvone zvona

Zvona u irskoj tradiciji imaju moć tjeranja zlih duhova, i tako osiguravanja skladnog bračnog života. U današnje vrijeme mladenke zvonca nose u vjenčanim buketima, ona se uklapaju u dekoracije na svadbenim stolovima ili ih se pak poklanja mladencima za sreću u budućem zajedničkom životu.

Žuljaju me cipele...

Kako bi osigurali da im kći uvijek bude zbrinuta, roditelji mladenki prije vjenčanja daju poseban poklon. Tradicionalno, majka joj stavlja zlatni novčić u desnu, a otac srebrni u lijevu cipelu, tako da joj u životu nikada ne nedostaje novaca. Zamislite ako još ima tijesne cipele, kako joj je jadnoj s kovanicama u cipelama hodati do oltara.

Vatreno do oltara

Strastven brak ono je što finske mladenke nikako ne žele prepustiti slučaju. Ne bi li osigurale vječni plamen u svojoj bračnoj postelji, do oltara koračaju držeći u ruci simboličan predmet – upaljenu žigicu.

Šarenilo ispod haljine

Poznati po svojoj sveopćeoj upotrebi jarkih boja, ta praksa nije zaobišla ni odijevanje mladenke. Iako je vjenčanica koju nosi Meksikanka uglavnom tradicionalno bijela, boje su skrivene ispod njezinih slojeva. Za rublje pričvršćene vrpce u tri su boje: žutoj koja predstavlja blagostanje u smislu hrane, plavoj koja donosi novčanu sigurnost te crvenoj koja osigurava strast u braku.

Moj datum + tvoj datum = svadba

U kineskoj svadbenoj tradiciji najbitniji čimbenici su vrijeme i brojevi. Ne bi li osigurali da u brak uđu na pravi, sretan, datum, konzultiraju se sa svećenikom ili vračarama, oslanjaju se na kalendare i almanahe. Na izbor prvenstveno utječu datumi rođenja para te brojevi koji se u njihovoj kulturi smatraju sretnima. Također, umjesto da ceremonija počne na okrugli sat, ona počinje na pola sata, naime smatra se da je bolje ući u brak kada kazaljke imaju uzlaznu putanju.

Tetovaža s inicijalima

Čak i do nekoliko dana prije vjenčanja, Indijke svoje ruke i noge prekrivaju složenim henna privremenim tetovažama čije iscrtavanje može potrajati satima. Često se negdje unutar tih tetovaža upisuju i mladoženjini inicijali, što je temelj vjerovanja da ako ih on, za vrijeme prve bračne noći pronađe, par će pratiti sreća, dok će u suprotnom, mladoženja mora darivati svoju mladu.


***Vjerovali ili ne u išta od navedenog ili pak samo poštivali tradiciju, prenio li vas vaš dragi preko praga, ili možda vi njega, ne zaboravite da je u cijeloj stvari ipak najvažnija ljubav i poštivanje, jedini pravi preduvijeti za mnoge zajedničke sretne dane.

 

 

Više fotki ovdje.

Komentari
Female 03.10.2011
Opa pa to je cijeli tretman... odlično :-)

poduzetnicaurh 03.10.2011
važni detalji zasigurno su i čisto lice, lijepa koža, savršena frizura, make-up koji će potrajati cijelu noć...http://www.youtube.com/bcbozica

Zašto ti ne bi
Iznađi iz frend zone - od prijatelja do dečka...
 
Pasite se oči moje
Prije 2963 dana S njima bi voljele ostati zaglavljene u dizalu...
Zajedno u orgazmičke visine
Prije 3049 dana Nekoliko savjeta za pomoć pri postizanju vaginalnog orgazma...
I zato su svi
Gdje je nestala interakcija između muškaraca i žena?...
 
Prvi i zadnji spoj
Prije 3146 dana Što nikako ne smijete na prvome spoju...
To je taj, pravi
Prije 3157 dana Četiri pravila od kojih pravi đentlmen neće nikada odstupiti...
Sada znam što znači
On je taj uz koga sam jednostavna, sretna i posebna...
 
Strah od nepoznatog
Prije 2930 dana Život je prepun različitosti, a ljepota je u očima promatrača...
Opasan pojam s dva
Prije 3072 dana Kako ostaviti ego sa strane i učiniti druge sretnijima...
Upravo je razina energije ono što nas čini više ili manje podložnima različitim ...
05.11.2012. | 15:50 | by Bioterapije
Milijuni žena diljem svijeta pate od predmenstrualnog sindroma. Bolovi, glavobolje, grčevi, umo...
05.11.2012. | 15:46 | by Bioterapije
Evo ovako..dečko i ja smo jakoooooo dugo skupa. Super se slažemo i obožavamo jedno drugo,i u k...
26.02.2012. | 08:55 | by Tinica88
Ha ne znam, nemam neko mišljenje konkretno... I dosta sam stidljiva......
11.02.2012. | 02:08 | by Tammy